Alfabet!


Je kunt het bijna niet gemist hebben. Alfabet is het nieuwe boek van Charlotte Dematons en een instant klassieker! Bij elke letter van het alfabet tekende zij een geweldige zoekplaat. Je vindt op elke zoekplaat talloze uitgetekende woorden en begrippen met dezelfde beginletter. En daarbij gaat ze moeilijke woorden allerminst uit de weg. Dus deze keer keer geen Maan Roos en Vis. Maar Mammoet, Reuzenrad en Vulkaan. Daar zullen groot en klein van smullen!

Letters en woorden ontdekken

Het boek nodigt uit tot het ontdekken van heel veel woorden met een bepaalde beginletter. Ben je bang woorden over het hoofd te zien? Dan kun je terecht op de website www.alfabetboek.nl . Hier vind je woordenlijsten bij elke getekende prent. Heb je een kleuter die flink voorloopt met lezen? Dan is het een mooie opdracht om te zien of hij elk getekende woord kan vinden!

Een andere manier om erachter te komen welke woorden zijn getekend is de app bij het boek. Deze werkt vooralsnog op een Iphone of Ipad. Door met je camera over de prent te bewegen, zie je bij elke tekening het juiste woord verschijnen. Handig! Koop je het boek, dan vind je op de voorkant een QR-code die je rechtstreeks naar de app leidt.

Wie maakt de mooiste zin?

Dit boek is te leuk om voor jezelf te houden, daarom schreef ik op Instagram een prijsvraag uit. Als je het boek bekijkt merk je dat de woorden niet ‘los’zijn getekend, maar dat het kleine verhaaltjes worden. Mét dezelfde beginletter. We kennen allemaal nog wel: Wie weet waar Willem Wever woont? En misschien ook nog: Liesje leerde Lotje lopen langs de lange Lindelaan.

In het boek kom je tot heel andere zinnen, waar de humor vanaf spat! Wat te denken van…

… Bovenop de berg zit een banaan met een badmuts op in bad met zijn badeentje.

… Manneke Pis plast op de paraplu van de panda met de panfluit.

… De tekkel tandarts trekt met zijn tang een tand van de tyranosaurus Rex.

Ik daagde leerkrachten uit om met hun kleuters zelf een zin te maken met zoveel mogelijk dezelfde beginletters! En dat heb ik geweten. Er zijn erg leuke reacties bedacht waaronder deze toppers:

Hoppie het hoppende haasje houdt heel veel hartjes van Hugo Haring.

Lieve Leeuw Leon likt lekkere lolly’s maar zing liever leuke luide liedjes en leefde nog lang en lollig.

Woesj woesj daar is Willy de wortel in zijn wurmenpak, hij warrelt in het woeste woud zo wop-wop de waterplas in.

En tot slot de winnaar:

Het hondje met haar hoge hoed op haakt in haar hutje haringen aan haar hengel voor de huilende houthakkers-hond die de handstand maakt in haar hok in Honkong

Lesidee!

Een van de inzenders had een ontzettend tof les idee. Michelle Jansen heeft bij de naam van élk kind in haar groep samen zo’n begin-letter-zin bedacht. Wat een betrokkenheid en wat een originele zinnen! Ik mag haar leuke idee doorgeven. En ik ga dit zeker ook zelf doen! Op de foto’s hieronder zie je de grappige en inspirerende resultaten. Welke vind jij de leukste?

Nog even wat leuks…

Dit is te leuk om niet te vertellen. Ik liep toevallig in Haarlem langs kinderboekenwinkel KiekeBoek (what’s in a name). Daar zag ik een geweldig mooie etalage rondom het boek! Ik liep naar binnen om de winkel te complimenteren. Daar vertelden ze me dat Charlotte Dematond zelf de etalage had ingericht. Tof!

Combineren met de Zin van de Week

Alfabet is ideaal om te combineren met het lesproject De Zin van de Week. In dit lesproject kies je elke week een letter, daarbij zoek je een woord en tot slot maak je een zin. Met die zin doe je allerlei uitdagende spelletjes. Alfabet is hier natuurlijk mooi bij te gebruiken! Wil je meer weten over het werken met de Zin van de Week? Hier vind je de uitleg en hier kun je het lesproject bestellen.

Op speurtocht

O ja, voor ik het vergeet te vertellen… Er speelt nog iets in het boek. Want Alfabet, wie is dat eigenlijk? In het boek is Alfabet een letterdief. Hij verbindt alle platen met elkaar. Op elke plaat steelt hij een letterkaart voor zijn verzameling. Hij is niet altijd gemakkelijk te vinden. Soms is hij vermomd en andere keren is hij verstopt. Een leuke zoekopdracht dus!

Tot slot…

Oneindig veel mogelijkheden bij dit boek. Wil je er nog meer over weten dan raad ik je aan om het interview met Charlotte zelf te lezen via de website van de Volkskrant.

Als ik het nog niet heb gezegd, dit boek is een absoute aanrader voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong en onmisbaar in elke klas! Heel veel plezier met lezen, kijken, zinnen maken, woorden speuren, Alfabet volgen, lachten en tekenen…

Geef een reactie