Bloghop Kinderboekenweek 2018: Vouwboekje!


 

Wat leuk dat je een kijkje neemt op www.slimmekleuters.nl!

Misschien heb je ben je al goed bekend op de site, maar het zou ook kunnen dat je hier terecht bent gekomen via de BLOGHOP 🙂 Een aantal leerkrachten-en-bloggers verwijzen naar elkaars blogs, zodat jij geen enkel interessant bericht over de kinderboekenweek hoeft te missen. Het mooie is dat je vanaf elk deelnemend blog kunt beginnen. 

Je kwam wellicht van www.jufbianca.nl die de 20 leukste prentenboeken en voorleesboeken over vriendschap voor je op een rijtje heeft gezet. En je hebt bij haar ook vast die leuke kralenplank-voorbeeld kunnen bemachtigen bij het prentenboek “Mag ik meedoen?!”  Enne… als je nog een boek mag aanschaffen dan is haar  gloednieuwe boek SuperFinn een echte aanrader!

In mijn eigen blog hieronder bied ik je een gratis leuke download aan, waarmee kinderen hun eigen boek kunnen maken! Mijn blogs, trainingen en producten zijn bedoeld om je te inspireren om uitdagend onderwijs aan kleuters met een ontwikkelingsvoorprong vorm te geven. Veel materialen en ideeën zijn ook heel goed te gebruiken in groep 3.

Wil jij verder hoppen? Klik dan door naar www.jufmaike.nl . Je vindt links naar allerlei artikelen en informatie over de kinderboekenweek én elke dag  van de  kinderboekenweek een mooie win-actie! Meedoen en wie weet win jij….

 

 

Kinderboekenweek 2018

Dit jaar staat de kinderboekenweek in het teken van Vriendschap. Je brengt ongetwijfeld een heleboel mooie en inspirerende boeken onder de aandacht van de kinderen. Maar wat is nu leuker dan zélf een boek schrijven? Daarom bied ik je een mooie download aan: een vouwboekje, om door de kinderen te laten uitwerken. Klik hier om het Vouwboekje kinderboekenweek 2018 te downloaden.

 

 

 

 

Voorbereiding: 

  • Print het document uit. Het bestaat uit een vouwinstructie en een vouwboekje.

  • Tip: doe dit op A3 formaat, dan hebben de kinderen genoeg ruimte om te tekenen en te schrijven of te stempelen.

  • Vouw alvast een boekje als voorbeeld in elkaar.

 

Kern:

Vertel de kinderen dat ze deze keer zélf een verhaal gaan bedenken over vriendschap. En dat verhaal komt in een echt boek!

Laat de voor- en achterkant van het voorbeeldboekje zien en bespreek dit met de kinderen: op de voorkant vind je meestal de titel, een illustratie en de schrijver. En op de achterkant vertelt een flaptekst alvast iets over het verhaal. Lees de flaptekst voor. Dat klinkt als een mooi verhaal, maar er staat nog maar héél weinig in het boek zelf.

Dat ontbrekende verhaal gaan de kinderen bedenken! Bespreek met de kinderen de globale opbouw van een verhaal:

Eerst worden de hoofdpersonen voorgesteld (blz 2 en 3)

Dan ontstaat er een probleem. (blz 4 en 5)

Tot slot wordt het probleem opgelost! (blz 6 en 7)

(Tip: Misschien interessant om een prentenboek voor te lezen waarin deze stappen duidelijk te herkennen zijn)

Laat kinderen brainstormen over het verhaal dat ze willen gaan schrijven. Over wie moet het gaan? Welk probleem moet worden opgelost?

 

Verwerking:

Laat de kinderen stap voor stap het verhaal afmaken op bladzijde 2 tot en met 7. Tot slot maken ze een mooie illustratie voor de voorkant.

Tip: Als je eerst het verhaal laat tekenen en schrijven, en daarná pas het boekje laat vouwen, krijg je het mooiste resultaat.

Afhankelijk van het kind kies je voor:

  • stap voor stap het verhaal vullen óf helemaal zelf het verhaal laten plannen

  • het verhaal uitsluitend te laten tekenen of óók de teksten laten aanvullen d.m.v. schrijven of stempelen.

 

Afsluiting:

Lees de zelfgemaakte boeken eens voor in de kring, zoals je ook andere boeken zou voorlezen. Bewaar ze tijdens de kinderboekenweek bij elkaar in een mandje en laat kinderen er lekker vaak in lezen!

 

Geef een reactie