Carnaval der dieren


In elk vak het dier tekenen dat je hebt ‘gehoord’


Op veel scholen wordt regelmatig gewerkt met het thema Dieren. Daarom heb ik wat les ideeën voor je klaargezet om bij dit thema je Slimme Kleuters uit te dagen! Deze keer staat muziek centraal. We gaan analyseren welke dieren je kunt horen in het Carnaval der dieren van Camille Saint Saens.

Inleiding

Bespreek dat iemand die muziek maakt een componist heet. Hij of zij wil iets vertellen of uitbeelden met muziek. Dat kan een gevoel zijn (kleuters hebben vast voorbeelden van vrolijke of droevige muziek), een verhaal, of iets anders! Vandaag gaan we luisteren naar Camille Saint Saens, een componist die met zijn muziek dieren kan uitbeelden.

Vertel de kleuters dat we 6 dieren gaan horen:

een kangoeroe

een leeuw

vissen

een zwaan

een olifant

schildpadden.

We beluisteren de korte fragmenten van de muziek. De kleuters mogen ook bewegen op de muziek, dit kan helpen om te ‘voelen’ bij welk dier de muziek past. Je kunt werken met een CD en zelf kiezen welke dieren je wilt laten raden. Of je kunt de zes fragmenten gebruiken die ik verzameld heb op mijn YouTube afspeellijst Slimme Kleuters Dieren. Natuurlijk eerst zonder beeld laten zien, anders valt er niets meer te raden ;-))

Verwerking

Na deze introductie krijgen de kinderen een strook papier, verdeeld in 6 vakken. Vertel de kleuters dat we de muziek nog een keer rustig gaan beluisteren, en vraag ze bij elk stukje muziek het dier te tekenen dat ze denken te horen. Erbij schrijven mag natuurlijk ook. Als je op de foto klikt, kun je de tekenkunsten van de kleuters goed zien!

Evalueren

Tot slot evalueer je: welk dier dacht je dat het was? Waarom dacht je dat? Zijn we het eens of zijn er verschillende ideeën? Indien nodig laat je de muziek nog eens horen en laat de kleuters vertellen, of uitbeelden waarom zij denken dat het de leeuw is of juist de olifant. Tot slot bekijk je samen de filmpjes, en kunnen de kleuters zien of ze goed hebben kunnen horen welk dier er bedoeld werd.

Afsluiting

E;en van de filmpjes van de afspeellijst is het Carnaval des Animaux, erg leuk weergegeven met geanimeerde origami dieren! Misschien leuk om zelf ook dieren te gaan vouwen?

Liever een boek en CD?

Geef een reactie