Dit keer een goed excuus om alvast wat chocoladeletters in te slaan.Verzamel vanaf nu samen met de kinderen lege dozen van chocoladeletters. Want die heb je nódig voor een lesidee chocoladeletters! De kinderen in je groep willen vast helpen. Elk nieuw doosje dat de kleuters meebrengen wordt bekeken: Welke letter is het? Hadden we deze al? Wie heeft deze letter in zijn naam?
Hieronder vind je verschillende activiteiten met de letterdozen!
Lesidee chocoladeletters: Werken met grafieken
Doel: concrete situatie kunnen vertalen naar een grafek, grafiek kunnen bijhouden en aflezen
Wanneer je een aantal dozen hebt, maak je in de kring een ‘staafgrafiek’ van de dozen door ze per letter op een rij te leggen. Van welke letter zijn er meer, minder, het meest, evenveel?
Met je Slimme Kleuters in de klas ga je in gesprek: Van welke letters denk je dat er uiteindelijk veel doosjes zijn? Kunnen je dat voorspellen? Waarom denk je dat? Betrek er de naamkaartjes van de kleuters in de klas bij: Welke beginletter komt vaak voor?
Je bespreekt met de kinderen een manier om bij te houden hoeveel dozen van elke letter worden meegebracht. Geef een voorbeeld van een simpele staafgrafiek, maar wie weet hebben de Slimme kleuters zelf een prima oplossing!
Laat de kinderen een begin maken met de grafiek en dit elke dag bijhouden. Bijvoorbeeld door alle letters te stempelen en er stippen boven te zetten voor elke letter die wordt ingeleverd. Vraag ze dagelijks in de kring verslag te doen.
Onderzoekend leren met chocoladeletters
Doel: Nauwkeurig gebruiken van meetinstrumenten. Ontwikkeling van het logisch denken: ervaren dat de ingenomen ruimte iets anders is dan gewicht.
Bespreek met de kinderen welke letter je het liefst zou krijgen. Heb je pech als je naam begint met de I? En geluk als deze begint met de K of de M? Is de ene letter groter dan de andere?
Neem 2 of meer echte chocoladeletters in dichte doosjes mee. Zit er evenveel chocola in of niet? Hoe kunnen we erachter komen? Laat kinderen werken met een balans om uit te vinden of de letters even zwaar zijn.
Laat vervolgens verder experimenteren en vergelijken: Wat weegt allemaal evenveel als een chocoladeletter? Maak er een blad bij en laat de kinderen tekenen en stempelen wat precies evenveel weegt als een chocoladeletter.
Lesidee chocoladeletters: Geletterdheid:
- Probeer bij elke chocoladeletter een woord te laten bedenken of een plaatje ( uit bijvoorbeeld de speelgoedfolders) te laten zoeken dat te maken heeft met Sinterklaas.
- Kun je met de dozen woorden leggen? Leuk om daar foto’s van te maken. Stop ze in een fotomapje en je hebt een leuk lees-oefenboekje
- Motorische oefening: Slimme kleuters hun naam kleien in ‘chocoladeletters’ Goede oefening voor alle ( oudste) kleuters overigens!
- Laat de Slimme Kleuters op ‘letterjacht’ gaan en bij elke chocoladeletter een voorwerp zoeken dat met die letter begint. Stal mooi uit en maak een foto!
Nog meer lekkers vind je in het bericht over Kruidnoten bakken, mét een snufje extra uitdaging natuurlijk!