Complimenten in de maak!


20160824_101459

 

 

Complimentenkaartjes!

Hoera! Nog een weekje en dan is het zover, dan zijn deze gloednieuwe complimentenkaartjes te bestellen! Ik ben er super trots op!

 

Vaste en groeimindset

De afgelopen jaren heb ik me verdiept in de theorie achter het ontwikkelen van vaste of groeimindset. Het ontwikkelen van een groeimindset is een belangrijke factor om later succesvol en gelukkig in het leven te staan. Belangrijker dan intelligentie of kwaliteiten blijkt uit onderzoek van Carol Dweck van Stanford University.

Hoe zit dat precies?

Kinderen met een vaste mindset hebben de overtuiging dat hun intelligentie en kwaliteiten een vaststaand gegeven zijn. Je bent nu eenmaal slim/ knap/ goed/ muzikaal. Of niet…

Kinderen met een groeimindset gaan ervan uit dat zij door oefenen steeds beter kunnen worden. Hun motto is ‘Van proberen kun je leren!’ Ze genieten van een nieuwe uitdaging en vinden het prima om ergens flink voor te moeten oefenen.

 

Complimenten

De manier waarop je complimenten maakt aan een kind, hebben invloed op het ontwikkelen van een vaste of een groeimindset:

Wanneer je vooral complimenteert op kwaliteiten van een kind, zal dit een vaste mindset in de hand werken: Wat ben je toch slim! Wat kun je prachtig tekenen!

Wanneer je complimenteert op inzet of strategie, zal je een groeimindset helpen ontwikkelen: Wat heb je er hard aan gewerkt! Wat heb je dat handig aangepakt!

Carol Dweck, de grondlegger van deze theorie, legt het in dit filmpje uit hoe deze complimenten kunnen doorwerken in het beeld dat het kind heeft van zijn eigen vermogens.

 

Natuurlijk gunnen we het alle kinderen om een groeimindset te ontwikkelen, zodat zij met zelfvertrouwen, durf en flinke dosis doorzettingsvermogen in het leven staan.

Om leerkrachten en ouders handvatten te geven om te complimenteren op inzet en strategie heb ik in samenwerking met Novilo de complimentenkaartjes ontwikkeld. Nu nog in de dozen, maar vanaf 5 september in de webshop te bestellen!

 

20160824_095502

Geef een reactie