De ZIN van de WEEK! 1


Voorkant van het lespakket

In veel kleutergroepen staat regelmatig een letter centraal. In dit lespakket van www.slimmekleuters.nl lees je hoe je dit kunt uitbreiden naar een woord en vervolgens naar een zin. Met deze ZIN van de WEEK kun je allerlei oriënterende spelletjes doen in de kring. Vijf minuutjes per dag is al genoeg. Gemakkelijk op te nemen in je routines en voor alle kleuters nuttig en interessant.

Uitdaging voor kleuters die aan lezen toe zijn!

De algemene aanpak van het werken met de Zin van de Week, is voor alle kinderen in groep 1 en 2 geschikt. Daarnaast vind je in het lesproject 30 specifieke opdrachtsuggesties waarbij slimme kleuters worden geprikkeld om op creatieve en analytische wijze aan de slag te gaan rondom letters, woorden en zinnen. Ze verwerken dit op hun speelleesbladen en stellen zo een eigen letterportfolio samen.

Hoe werk je met de ZIN van de WEEK?

Samen met de kinderen kies je een letter die ze willen leren. Met deze letter ga je samen woorden bedenken. In het lesproject vind je verschillende werkvormen om dit te doen. Tot slot maak je samen met de kinderen met het betreffende woord een ZIN. Deze schrijf je op een hoedenstrook:

Na deze introductie komt de ZIN van de WEEK elke dag even terug in de grote kring. Je kunt er allerlei spelletjes mee doen om te oriënteren op letters, woorden en zinnen.

Na enkele dagen knip je de woorden los. Nu kun je weer níeuwe spelletjes doen: de zin op volgorde leggen, de woorden sorteren op aantal letters, rijmwoorden zoeken. Meer ideeën vind je in het lesproject!

Meer uitdaging met de Zin van de Week voor slimme kleuters

Dan nu de éxtra uitdaging voor de slimme kleuters in je groep. Kleuters die al een beetje of zelfs heel goed kunnen lezen en schrijven. Voor deze kinderen schrijf je (op een vlechtstrook) de zin nogmaals op; dit is hun eigen zin! Ze knippen de woorden los en bewaren deze in een bakje of een envelop.

Nu kun je uit het lesproject uitdagende opdrachten kiezen. Er zijn opdrachten die je met de woorden van één zin kunt doen, bijvoorbeeld:

  • Toveren met woorden: Plak één woord van de zin van de week op. Kun je er, door 1 letter te veranderen, een ander woord van maken? En kun je dat woord ook weer veranderen? Waar kom je uit?
  • Rijmen: Kies 1 van de woorden van deze week, plak op en maak er rijmwoorden bij. Kun je nu ook een klein gedichtje maken?
  • Langer: Plak (een deel van) de ZIN van de WEEK op, maar maak hem langer door er woorden tussen te bedenken!

Werk je al langer met de ZIN van de WEEK, dan hebben de kinderen van verschillende weken woorden/ zinnen bewaard in hun bakje. Daar kun je ook weer heel leuke opdrachten mee doen!

  • Mix een zin: Mix de ZIN van de WEEK met woorden die je nog hebt bewaard. Kun je een nieuwe zin maken en opplakken?
  • Scrabble: Kies een woord en neem hem over op het speelleesblad. Eén letter per vakje! Kies nu een woord dat 1 letter hetzelfde heeft. Kruis de woorden door elkaar. Kun je er nog meer woorden aan vast maken?
  • Woorden Slang: Zoek tussen je woorden. De laatste letter van het woord, moet de eerste letter zijn van het volgende woord. Bijvoorbeeld: tas-slak-kok. Plak de woorden op. Hoe lang wordt jouw slang?

Verzamel het werk van de kinderen en bundel het tot een boekje. Natuurlijk voeg je hier ook eigen schrijfsels aan toe, en wellicht ook boekbesprekingen of schrijfoefeningen. Zo stel je voor elk kind een persoonlijk leesportfolio samen!

Ook werken met de ZIN van de WEEK?

Voor €12,50 kun je het project downloaden in de webwinkel van www.slimmekleuters.nl. Je hebt dan een licentie om het op jouw schoollocatie in zoveel groepen inzetten als je wilt!

In het project vind je een uitgebreide uitleg met allerlei lestips. In totaal krijg je 30 uitdagende suggesties om Slimme Kleuters te laten werken met de ZIN van de WEEK, met bij elk idee een bijpassend speelleesblad. Ook heb ik blanco speelleesbladen toegevoegd voor je eigen ideeën. Een mooie voorkant voor het leesportfolio én een overzichtsblad met alle letters en 2-tekenklanken vind je ook terug in het project.

Uiteraard kun je ook zelf aan de slag met de hierboven beschreven werkwijze, dat heb ik zelf ook jarenlang gedaan 😉

Ik ben erg blij met het compleet uitgewerkte project én met de illustraties van Yvonne Windhorst van www.illustratieenzo.nl  Dat geeft toch een extra dimensie en maakt er een heel mooi geheel van. Veel plezier met het werken met de ZIN van de WEEK!


Geef een reactie

Een gedachte over “De ZIN van de WEEK!

  • Tirza

    Heel gaaf dit! Bruikbare en eenvoudig in te zetten opdrachten. Ik merk dat de kinderen erg betrokken zijn en dat het mij als leerkracht extra inspiratie geeft voor het aanleren van nieuwe letters!