Denkdroodles!


Eén van de denksleutels die ik graag gebruik bij kleuters, is de plaatjessleutel. Bij deze sleutel is het de bedoeling om een plaatje te laten zien dat niet te maken heeft met je huidige thema. Je vraagt aan de kinderen of ze kunnen vertellen waarom dit plaatje juist tóch bij het thema hoort. Je vraagt flexibiliteit van het denken, oefent de woordenschat en daagt uit tot het leggen van verbanden en het bedenken van originele oplossingen.De denksdroodles komen daarbij goed van pas. Maar wat zijn denkdroodles eigenlijk?

De plaatjessleutel

Jarenlang heb ik bij de plaatjessleutel willekeurige plaatjes gebruikt. Bijvoorbeeld uit tijdschriften, of ik gebruikte plaatjes uit bestaande spellen zoals Rijmduo, Dubbelwoord of een Memory-spel.

Je kunt bij de plaatjessleutel Rijmduo gebruiken, of een ander spel met dit soort afbeeldingen.

De afgelopen tijd ben ik me opnieuw gaan verdiepen in de achtergronden bij de Denksleutels. Op de site van Tony Ryan, oorspronkelijke samensteller en bedenker van de ‘Thinkers’ keys for kids’ vond ik een pdf met voorbeelden bij thema’s. En daar zag ik dat hij een ánder soort plaatje gebruikt: een kleine abstracte tekening die je verschillende interpretaties zou kunnen geven.

Ik was nieuwsgierig of dat ook bij kleuters zou kunnen werken. Kunnen zij al uit de voeten met een abstracte afbeelding? Na enig uitproberen met zelfbedachte plaatjes ben ik ervan overtuigd dat kleuters dit juist heel goed kunnen!

Denkdroodles

60 denk-droodles

Samen met 25 collega’s uit het werkveld heb ik tijdens een ‘Bright Tea’ vervolgens 60 plaatjes ontwikkeld, die prachtig zijn uitgewerkt door Illustratieenzo.

Omdat het een nieuw idee is, kan ik me voorstellen dat je het eerst eens wilt uitproberen voordat je een aanschaf doet. Daarom bied ik je een gratis download met uitleg bij de denk-droodles én een pagina met 6 plaatjes gratis aan. Ik vraag er niets voor terug, maar je doet me een groot plezier door iets over je ervaring met de plaatjes in een reactie hieronder te plaatsen!

Ben je overtuigd en wil je het hele document met 60 plaatjes gebruiken in je groep? Je vindt het terug in het Startpakket Denksleutels, samen met een artikel van 5 pagina’s over het inzetten van Denksleutels in de groep, een uitgebreide uitleg bij álle denksleutels en een leeg format om zelf denksleutels bij thema’s uit te werken.

Veel plezier met uitproberen!

Slimme kleuters DENKdroodles om uit te proberen

En wil jij meer weten over de oorspronkelijke Denksleutels? Voor een klein bedrag kun je het ebook van Tony Ryan bij Bol.com bestellen:

(in beeld zie je de prijs voor het fysieke boek, het ebook kost je maar €2,47!)

Geef een reactie