Denksleutels Beroepen


Foto door Amina Filkins via Pexels

Worden wat je wil. Het thema van de Kinderboekenweek 2021 gaat over… beroepen! Ik bedacht allerlei Denksleutelopdrachten in dit thema die jij kunt gebruiken om de kinderen uit te dagen. Ze denken dieper na en verder door. Over wat je nodig hebt bij een bepaald beroep, waarom je eigenlijk zou moeten ‘werken’ en wat voor beroepen er in de toekomst nodig zouden zijn. De Denksleutelopdrachten zijn in te zetten van jong tot oud op de basisschool. Veel plezier!

Denksleutels Beroepen

Voor je begint met deze leuke opdrachten… Ik heb geprobeerd er véél beroepen in te verwerken. Voor elk wat wils hopelijk! De meeste denksleutels bij beroepen, kun je ook prima aanpassen naar specifieke beroepen die jij misschien centraal stelt.

Nog een tip: houd er rekening mee dat het met jonge kinderen vaak nodig is om eerst wat voorkennis op te halen. Dus als je een Denkelsleutel behandelt over een astronaut of bakker, bespreek dan eerst wat deze persoon is, heeft en doet. Of kijk vooraf een filmpje. Pas als dit duidelijk is kunnen ze ‘spelen’ met deze begrippen!

Vraag-sleutel: bedenk 5 vragen bij elk van de volgende antwoorden: astronaut, bakker, kapper.

Wat als- sleutel: wat als je van je lievelingsspeelgoed je beroep zou kunnen maken? Laat de zin aanvullen en erbij tekenen: Ik speel nu graag… Later word ik ….

Alfabet-sleutel: bedenk bij elke letter van het alfabet een beroep.

Variatie-sleutel: op hoeveel manieren kun je nú al oefenen om later te kunnen werken? Helpen met koken en klussen misschien? Op school leren lezen of rekenen? Wat nog meer?

Overeenkomst-sleutel: noem 10 overeenkomsten tussen een leerkracht en een dirigent.

Nietus-sleutel: Wat zou een … (bakker/ schrijver/ tuinman/ kassamedewerker/ burgemeester) nóóit zeggen?

Combinatie-sleutel: kies twee voorwerpen die bij een beroep horen. Hoe zou je die kunnen combineren tot iets nieuws? Bijvoorbeeld: het spiegeltje van de tandarts en de pollepel van de kok.

Lachwekkend-sleutel: Leg uit waarom deze gekke stelling waar kan zijn: spelen kan óók een beroep zijn!

Uitvinding-sleutel: Voor welk beroep ontwerp jij een mooi en handig nieuwe uniform? Bijvoorbeeld voor de juf of meester? Of misschien voor ICT-ers? Of voor een automonteur?

Voorspel-sleutel: welke nieuwe beroepen zouden er over 100 jaar zijn? Robotmeester? Vliegende verkeersagent? Game-politie?

Foto door Amina Filkins via Pexels

Nog meer Denksleutels beroepen!

Muur-sleutel: is het altijd zo? Of kan het ook anders: als je volwassen bent móet je een beroep hebben.

Nadeel-sleutel: maak eerst een lijst met nadelen, bedenk daarna hoe het voorwerp kunt verbeteren: wat is het nadeel van de ladder van de huisschilder?

Constructie-sleutel: bouw een … oven voor de pizza-bakker. Gebruik alleen de grote blokken. Tip: combineer deze opdracht met je themahoek en laat pizza’s van karton of klei afbakken in de oven.

Brainstorm-sleutel: pak een willekeurig voorwerp in de klas. Bijvoorbeeld een koffiekopje of een stoel. Bedenk welke beroepen er allemaal aan te pas zijn gekomen om dit voorwerp te maken én op school te krijgen.

Ander gebruik-sleutel: voorbeeld: een wetenschapper gebruikt een vergrootglas. Waar zou een astronaut dat vergrootglas voor kunnen gebruiken? En een tuinman? Een kassamedewerker? Een kapper?

Vet-sleutel: kies en verbeter: een lunchbakje om mee te nemen naar je werk. Hoe kun je dit mooie, handiger, of beter maken? Je mag er iets aan toevoegen of een andere vorm bedenken.

Plaatje-sleutel: Kies een willekeurig plaatje van Rijmduo of een dergelijk spel. Wat heeft dit plaatje te maken met een … bouwvakker? Kunnen we bedenken hoe hetzelfde plaatje te maken kan hebben met een zanger? Of een verpleegkundige?

Interpretatie-sleutel: huh? Vandag staat de dierenarts/ fysiotherapeut of een vlogger voor de klas. Wat is er aan de hand? Bedenk 3 mogelijke verklaringen!

Verplicht verbonden-sleutel: o nee, er woont een muisje in de klas dat alles kapot knaagt. Je wilt hem voorzichtig buiten zetten, maar eerst moet je hem vangen. Zonder hem pijn te doen. Van de schoonmaker mag je gelukkig een bezem, een spons en een geel poetsdoekje lenen. Hoe los je het op?

Denksleutels beroepen en andere thema’s

Deze denksleutels stel ik met veel plezier beschikbaar voor de kinderboekenweek 2021. Ik geef ook een aantal denksleutelthema’s uit als download, voor een klein bedrag. Zo schaf je voor €1,99 Denksleutels Schoenenwinkel aan en voor €2,49 (want met leuke verwerkingsbladen erbij) Denksleutels Ruimte of Denksleutels Post en Pakjes. In deze thema’s kom je uiteraard ook beroepen tegen! In totaal zijn er 18 verschillende Denksleutelthema’s beschikbaar en natúúrlijk zijn die allemaal opgenoemen in de Map: Slimme Kleuters én groep 3!

Foto door Amina Filkins via Pexels

Geef een reactie