Denksleutels Herfst 4


Hogere denk-orde vaardigheden

Ken jij de Denksleutels al? De denksleutels geven je handvatten om vragen te stellen die een beroep den op de hogere denkorde vaardigheden. Een zinnige manier om extra verdieping te bieden aan je slimme kleuters in de groep.

Tony Ryan

De denksleutels zijn oorspronkelijk bedacht door Tony Ryan. Zijn ‘Thinker Keys’ zijn door Samenwerkingsverband 3006 beschikbaar gemaakt voor het Nederlandstalige gebruikers. Als je de link volgt naar hun site, vind je een duidelijke omschrijving van de Denksleutels, pdf-bestanden van de Denksleutels in verschillende formaten, én voorbeelden bij Sint, Kerst en lente:

Ga hier rechtstreeks naar de Denksleutels

Artikel in de maak!

Tijdens mijn workshops en trainingen geef ik je handvatten om met de Denksleutels aan de slag te gaan. Dat is nog niet altijd eenvoudig. Het vraagt van zowel de leerkracht als de kleuters een compleet andere manier van denken! (en dat maakt het natuurlijk juist zo waardevol) Om het werken met de denksleutels te stimuleren heb ik een artikel in voorbereiding om je een concrete aanpak en tips voor de praktijk te bieden.

Ideeën bij de thema’s

Veel leerkrachten hebben behoefte aan voorbeelden bij de denksleutels. Voor verschillende thema’s ben ik de denksleutels daarom al verder aan het uitwerken. Bij elk van de 20 sleutels werk ik vragen en opdrachten in het betreffende thema uit. Inderdaad niet alleen gespreksvragen, maar ook praktische opdrachten om in de hoeken in te zetten. Want ook slimme kleuters hebben behoefte om handelend te leren en te werken. Met hoofd én handen.

Denksleutels herfst

Om eens te peilen of hier inderdaad behoefte aan is, stel ik de ideeën bij Denksleutels herfst bij deze beschikbaar in het volgende document. Het staat je vrij om dit te downloaden, uit te proberen en te gebruiken in je school. (maar… je hebt géén toestemming om -ideeën uit-  het document zonder toestemming te verspreiden i.v.m. copyright!)

Klik hier voor de download: Denksleutels bij thema Herfst

Benieuwd!

Ik ben benieuwd hoe je aan het werk gaat met de Denksleutels. Welke sleutels heb je gekozen om in de klas te proberen? En hoe beviel je dat? Zou je meer voorbeelden bij tema;s willen en welke thema’s zouden dat dan zijn? Laat het weten in een reactie! Succes!


Geef een reactie

4 gedachten over “Denksleutels Herfst

 • Alyanne

  Hoi Cora,

  Ik gebruik de denksleutels regelmatig in mijn lessen, zowel in de klas als bij de plusklas voor groep 1 t/m 3. Ik merk dat ik het soms best lastig vind om een geschikte opdracht bij een thema te bedenken. Dus ik heb heeeeel veel belangstelling voor denksleutels uitgewerkt voor meer thema’s!

  Groetjes Alyanne ( van de leeuwarder schoolvereniging, je hebt bij ons de cursus slimme kleuters van Novilo gegeven.)

 • Marjan dV

  Wat fijn, aan de hand van thema’s!
  Ik heb een aantal slimme kids in mijn klas, dus ik wil aan de slag met deze denksleutels. Ik heb alleen geen cursus gevolgd, dus kan ik dat zo doen?
  Ik ben nieuwsgierig naar je artikel 🙂
  En fijn, deze site

  • Cora Bericht auteur

   Beste Marjan, je kunt zeker een aantal ideeën die je aanspreken gaan uitproberen. Ik heb zelf ook geen cursus gevolgd, maar ben al werkende ‘wijzer’ geworden en de tips en trucs wil ik graag in het beloofde artikel gaan doorgeven. Even geduld nog, maar ga alvast lekker uitproberen!

   Groetjes,

   Cora