Denksleutels!


De Denksleutels

Het is superleuk om met de Denksleutels aan de slag te gaan. Met deze uitdagende vragen en opdrachten krijg je je slimme kleuters goed in beeld en bied je uitdaging die past bij hun manier van denken. Toch valt het niet altijd mee om ze optimaal in te zetten en zelf bij ieder thema leuke opdrachten te bedenken. Om je daarbij te helpen ontwikkelde ik een lespakket bij de Denksleutels. Nu verkrijgbaar in de webwinkel 🙂

Lespakket Denksleutels

Ken jij de Denksleutels al? 20 sleutels met vragen die een beroep doen op het hogere-orde denken? Je kunt ze downloaden op de site van Samenwerkingsverband 3006 Scroll naar de sectie: Kinderen die extra uitdaging nodig hebben.

De Denksleutels zijn een fantastisch hulpmiddel om te differentiëren in kringgesprekken en om uitdagende opdrachten te ontwerpen in de hoeken. Ze kunnen je zelfs helpen bij het signaleren van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong.

‘In mijn groep werkt het niet!’

Ik spreek regelmatig leerkrachten die al bekend zijn met de Denksleutels en er enthousiast over zijn. En toch hoor ik dan vaak dat het werken met de Denksleutels niet goed van de grond komt. Laatst sprak ik een leerkracht uit Utrecht die vertelde dat ook bij haar de Denksleutels op de plank blijven liggen: ‘In mijn groep lijkt het niet aan te slaan. De kinderen reageren maar mondjesmaat op de vragen bij de Denksleutels. En ik vind het ook erg lastig om goede vragen en opdrachten te bedenken bij een bepaald thema’

Herkenbaar? Ik hoor het bovenstaande vaker tijdens de trainingen die ik geef. De kinderen moeten wennen aan de nieuwe manier van vragen stellen. De eerste keren weten ze niet goed wat de juf of meester van ze verwacht. Veel kinderen nemen dan een afwachtende houding aan. Dat kan jou als leerkracht weer onzeker maken: heb ik wel een goede vraag of opdracht bedacht? Is dit iets voor mijn groep of werkt het niet bij mij?

Ik kan je gerust stellen, de aanhouder wint 🙂 Na 3 tot 4 x werken met de Denksleutels zie je al dat kinderen los komen en gaan reageren. Dan ga je ook zien welke kinderen creatief zijn in hun oplossingen en lichtjes in hun ogen krijgen als er een nieuwe grappige vraag of opdracht komt. Daar doe je het voor!

Uitgewerkte thema’s bij de Denksleutels

Dan nog het bedenken van goede opdrachten. Voor de één is dit juist de aantrekkingskracht van het werken met de Denksleutels, je vindt het zelf uitdenken van de opdrachten geweldig leuk om te doen! Anderen zouden graag werken met vragen en opdrachten die al uitgedacht zijn in een bepaald thema. Geldt dat ook voor jou? Lees dan nog even verder!

Bright Tea Denksleutels

Inmiddels heb ik al 2x een gezellige ‘Bright Tea’ georganiseerd. Ik nodigde een groep enthousiaste collaega’s uit het onderwijsveld uit en met elkaar hebben we zoveel mogelijk denksleutel-opdrachten bedacht bij verschillende thema’s. Denk aan dierentuin, circus, lente, piraten, schoenenwinkel, en meer. Ook hebben zij geholpen met het bedenken van de geweldige ‘denk-droodles’ die je kunt gebruiken bij de plaatjessleutel. Zelf heb ik een uitgebreid artikel toegevoegd zodat je kunt nalezen waaróm de je Denksleutels zou moeten gebruiken in elke groep (ja ook in midden- en bovenbouw!) en hóe je dat kunt doen.

Eerst een woordweb maken, dan Denksleutelopdrachten bedenken tijdens een gezellige Bright Tea
Lekker kopje thee maar er wordt ook hard gewerkt! Wil je ook een keer meedoen met zo’n Bright Tea? Laat dan een reactie achter onder dit bericht!

Wil jij ook dat het werken met de Denksleutels nu goed van de grond komt? Zodat je je kleuters kunt uitdagen tot creatief en probleem-oplossend denken? Schaf dan nu het Startpakket aan en vul aan met de thema’s die je nodig hebt. Er zullen regelmatig nieuwe thema’s bijkomen!

Dit tref je aan in het Startpakket Denksleutels:

  • Uitleg en gebruikstips: 5 pagina’s met achtergrondinformatie bij de Denksleutels, voorbeelden hoe je ze concreet kunt inzetten in de kring of juist praktisch in de hoeken en een handig stappenplan om ermee aan de slag te gaan.
  • Tips voor het uitwerken van je eigen thema’s: 7 pagina’s met een duidelijke uitleg én voorbeelden bij elke Denksleutel. Zo weet jij straks precies wat de bedoeling is van de VET sleutel en bijvoorbeeld de lachwekkend sleutel. In dit document krijg je ook veel tips hoe je opdrachten kunt inzetten in de hoeken.
  • Een invulmodel waarop je een nieuw thema kunt voorbereiden. In het model staan handige beginzinnetjes zodat je alleen nog hoeft aan te vullen.
  • Denk-droodles: een document met in totaal 60 plaatjes die je bij elk thema kunt gebruiken. De kinderen proberen de plaatjes betekenis te geven bij het thema dat actueel is. Voorbeeld? Een cirkel kan een zon zijn, een gezicht, een kerstbal of de letter O.
Denksdroodles! Te vinden in het startpakket Denksleutels van Slimmekleuters.nlh

Uitgewerkte Denksleutels bij verschillende thema’s

Vervolgens kun je het startpakket aanvullen met de thema’s die je nodig hebt. De uitgewerkte thema’s verschillen een klein beetje in prijs. Soms zijn er twee speelleerbladen toegevoegd waarop kinderen een oplossing, ontwerp of iets dergelijks kunnen tekenen, plakken of stempelen. Deze thema’s zijn €2,49 in plaats van €1,99

Naar de webwinkel!

In de webwinkel kun je de materialen bij de Denksleutels aanschaffen als download. Zo kun je ze wegzetten op je netwerk of computer en naar eigen wens afdrukken voor gebruiken op één school, één praktijk of voor thuisgebruik. (lees nog even de gebruikersvoorwaarden)

Klik hier voor het starterspakket, het pakket kost €8,95.

En hieronder voor de uitgewerkte thema’s!

Veel plezier met de Denksleutels!

Tip: De Denksleutels zijn vaak goed te combineren met de informatieve prentenboeken uit de serie WilleWete zoals deze: