Dieren uit een ei


egg-680584_1280

Het is weer bijna Pasen. Tijd om met de slimme kleuters in je groep aan de slag te gaan over ‘eieren’! Deze les is de eerste uit een serie van 4 lessen over eieren. Natuurlijk komt een hoger kennisniveau aan de orde, of de kinderen worde uitgedaagd om op een hoger denkniveau aan de slag te gaan. Bij elke les vind je een speels leerblad als download. Veel plezier ermee!

Welke dieren leggen een ei?


Allereerst een les op kennisniveau, om de kennis van slimme kleuters over eierleggende dieren te verdiepen! Eerst laten we de kinderen hun voorkennis ophalen: Geef de kinderen bijgaand werkblad. Vraag ze in het ei dieren te stempelen, schrijven of tekenen die volgens hen uit een ei komen. Stimuleer de kleuters om zoveel dieren mogelijk te bedenken!

Dit is een fijne opdracht om kleuters bij te laten samenwerken; zo brengen ze elkaar op ideeën. Bespreek vervolgens de dieren die ze hebben gevonden:

  • Komen alleen vogels uit een ei?
  • Of zijn er nog andere dieren waarbij dit het geval is?

Waarschijnlijk hebben de kinderen naast vogels ook andere dieren weten te noemen die eieren leggen. Vissen, insecten misschien of dinosauriërs, of zelfs schildpadden of slangen!

Maak het vervolgens extra interessant door vervolgens de indeling van het dierenrijk te bespreken. (Zelf weer even opfrissen? Klik op deze link! indeling dierenrijk) Bespreek de kenmerken van diersoorten zoals vogels, vissen, insecten, amfibieën, reptielen etc.

Maak per diersoort die de kinderen verder willen onderzoeken en bespreken een poster. Hierop benoem je de belangrijkste kenmerken van deze diersoort. De kinderen vullen aan met namen en tekeningen van de gevonden dieren. Hang de verschillende posters op in je ontdekhoek, themahoek of natuurhoek. In de loop van de komende weken zul je merken dat de posters steeds weer aangevuld wordt door de kleuters!

Bekijk ook samen verschillende clips van schooltv over een aantal van deze diersoorten:

Struisvogels

Krokodillen

Kikkers

Roggen en eikapsels

slakken

En overkoepelend: huisje boompje beestje ‘uit een ei’

Download het speelleerblad!

Tot slot vind je het werkblad, eerste van een serie van 4…. Tip: vergroot uit tot A3 formaat, dat werkt wat prettiger voor kleuterhanden!

Met een ei 1

Geef een reactie