Pittige gezelschapsspellen


Gezelschapsspellen

Een gezelschapsspel leren spelen is voor alle kleuters belangrijk. Je leert spelregels opvolgen en doet tegelijkertijd sociale vaardigheden op, zoals op je beurt wachten en tegen je verlies kunnen. Spelenderwijs oefen je met bijvoorbeeld dobbelsteenbeelden, tellen of kleuren. En het is natuurlijk ook gewoon ‘gezellig’! Ook voor slimme kleuters is dat belangrijk. Toch blijkt het spelen van een spelletje niet altijd vanzelf te gaan. Sommige spelletjes worden snel saai gevonden. En je hoort van slimme kleuters vaak dat ze andere kinderen oneerlijk vinden spelen. En dat levert frustraties op! In dit blogartikel leg ik je uit hoe dat komt. Ook tip ik een aantal pittige gezelschapsspellen voor kleuters.

Wat zit daar achter?

Door hun snellere cognitieve ontwikkeling kunnen slimme kleuters een spel dat bijvoorbeeld eenvoudige tel- vaardigheden vraagt en/of kennis van primaire kleuren, al snel saai vinden. Daarnaast begrijpen ze, door hun snellere sociale ontwikkeling, niet altijd dat andere kleuters zich nog NIET goed aan spelregels kunnen houden of nog niet synchroon kunnen tellen. Vergissingen ervaren ze dan al snel als vals spelen.

Het is belangrijk om kleuters die hierdoor gefrustreerd raken goed te coachen op dit gebied. Leg duidelijk uit dat andere kinderen misschien nog niet kunnen tellen wat op de dobbelsteen staat, of niet kunnen tellen én tegelijk stappen zetten met een pion. Relateer dat ook aan iets wat deze kleuter zelf nog te leren heeft:

'Sommige kinderen kunnen al los fietsen, jij bent dat nog aan het oefenen. Jij kunt dan weer goed tellen en dat is ... nog aan het leren. 
Als ... zich vergist, help dan even door de spelregel te vertellen/ te helpen met tellen of vraag of de juf even mee komt kijken...'

1x per week spelletjes-inloop, mét pittige gezelschapsspellen voor kleuters

Je kunt frustraties ondervangen door 1x per week spelletjesochtend te organiseren met hulp van ouders. Wij doen dit wekelijks aan het begin van de vrijdagochtend. Een gezellig moment met ouders en kinderen! Daarnaast geeft het jou gelegenheid gericht groepjes te maken. Welke kleuters doen een telspel? Welke kleuters gaan met een spelletje hun rijmvaardigheden oefenen? En welke kleuters kunnen wel een uitdaging gebruiken en kunnen een complexer spel aan?

Spellen die een succes zijn bij slimme kleuters kennen vaak een gelukselement, maar doen óók een beroep op strategie. Daarnaast doen samenwerkingsspellen het goed! Ook zet ik graag spellen in die iets vragen van de fijne motoriek, veel slimme kleuters kunnen wat oefening goed gebruiken.

Hieronder vind je enkele spellen die het goed doen in mijn groep:

Misschien is het fijn om je collectie aan te vullen met een paar pittige gezelschapsspellen voor kleuters. Die kun je in de winkel kopen, maar ik ga ook graag naar de Kringloop. Daar liggen vaak heel leuke spellen tussen!

Qwirkle vraagt kinderen om kleuren en vormen te combineren. Ze moeten goed nadenken hoe ze kunnen aanleggen bij de andere tegels om zoveel mogelijk punten te halen, en daarbij moeten ze op meerdere kenmerken tegelijk letten. Pittig!

En wat dacht je van Carcasonne Junior?

Hier een link met een filmpje van de speluitleg

Voor de vlotte rekenaars is het spel Regenwormen al erg leuk én een goede oefening! Getalbegrip tot 50 en kunnen tellen met stappen van 5 is dan wel een voorwaarde!

Iets gemakkelijker wat rekenen betreft, én een goede automatiseringsoefening:

Max de Kat vinden de kinderen erg leuk. In dit spel moet je met elkaar samenwerken, en dat is ook weer een uitdaging!

Kleine waarschuwing: sommige kleuters zijn hier beter in dan jij!

Heb jij nog tips? Is er een spel waar de kinderen in je groep van smullen? Deel het dan hieronder!

Geef een reactie