Heb je een kleuter die… je flink uitdaagt?


november-2007-470

Slimme kleuters zijn ook heel slim in…. uitdagen! Natuurlijk proberen veel kinderen in enige mate te onderzoeken waar de grens ligt. Maar slimme kleuters zijn daarin nog net een tikje creatiever en beschikken over een flink doorzettingsvermogen, dat ze hier graag voor inzetten!

Toen ik net werkte in een hoogbegaafdengroep voor kleuters kwam ik weleens licht wanhopig thuis: ‘ze hebben me vandaag alle hoeken van de klas laten zien!’ Zoals in elke groep nieuwe groep werd ik uitgetest. Nadat je een paar keer hebt ingegrepen en de grens duidelijk hebt gelegd is het meestal in orde. In deze groep duurde het echter wat langer.

Hoe kun je de juf daar krijgen waar je haar hebben wilt???

Je kunt natuurlijk negeren wat ze zegt, of ja zeggen en toch iets anders doen. Je kunt met je vriendjes gaan lachen en giechelen. Je kunt ‘vergeten’ wat je moest doen, of zeggen dat je bang bent, buikpijn hebt of mama zo mist. Je kunt vertellen dat je werk te gemakkelijk is, of juist te moeilijk, dat je het niet snapt, of dat het te saai is natuurlijk. Je moet heel vaak naar het toilet, zeker als er op de gang iets interessants te doen is. Je vertelt de juf dat de regels altijd anders waren en dat de duo-juf het zo echt niet doet. Je kunt niet aan het werk omdat je geen potlood hebt en je kunt hem niet zelf slijpen, je krijgt je schort niet dicht, overal moet de juf bij helpen. En natuurlijk kun je ook de onvervalste driftbui ten uitvoering brengen.

Heb je zo’n kind in de klas waar je je handen aan vol hebt? Die steeds weer een andere manier weet om iets voor elkaar te krijgen? Houdt dan eens in je achterhoofd dat dit kind daar misschien heel slim in is!

Praat hier ook over met de ouders. Niet zelden hoor ik van ouders dat er thuis ook veel driftbuien zijn, of problemen met eten. Deze slimme kleuters willen heel graag zelf bepalen wat er gebeurt!

Natuurlijk reageer je als leerkracht stoïcijns op al deze technieken van de kinderen. Door je warm maar consequent op te stellen lukt het je om het uitdagende gedrag om te buigen. Oprechte interesse in het kind kan je daarbij helpen; wanneer je tegemoet komt aan de behoefte van een kind is het verzet ook niet meer nodig… Dan ontstaat juist die fijne en bijzondere band met dit kind!

Geef een reactie