Heb je een kleuter met… uitdagend gedrag?


november-2007-470

Slimme kleuters zijn vaak ook heel slim in…. uitdagen! Natuurlijk proberen veel kinderen in enige mate te onderzoeken waar de grens ligt. Maar slimme kleuters zijn daarin nog net een tikje creatiever en beschikken over een flink doorzettingsvermogen, dat ze hier graag voor inzetten. En aan dat uitdagend gedrag heb je je handen vol opvoeder of als leerkracht…

Slimme kleuters met uitdagend gedrag

Toen ik net werkte in een hoogbegaafdengroep voor kleuters kwam ik weleens licht wanhopig thuis: ‘Ze hebben me vandaag weer alle hoeken van de klas laten zien!’ Zoals in elke groep nieuwe groep werd ik uitgeprobeerd. Nadat je een paar keer hebt ingegrepen en de grens duidelijk hebt gelegd is het meestal in orde. In deze groep duurde het echter wat langer voor ze klaar waren met het uitproberen van de leerkracht.

Hoe kun je de juf daar krijgen waar je haar hebben wilt??? Een kleine greep uit de praktijk:

Je kunt natuurlijk negeren wat de juf zegt, of ja zeggen en toch iets anders doen.

Je kunt met je vriendjes gaan lachen en giechelen.

Je kunt ‘vergeten’ wat je moest doen, of zeggen dat je bang bent, buikpijn hebt of mama zo mist.

Je kunt vertellen dat je werk te gemakkelijk is, of juist te moeilijk, dat je het niet snapt, of dat het te saai is natuurlijk.

Je moet heel vaak naar het toilet, zeker als er op de gang iets interessants te doen is.

Je vertelt de juf dat de regels altijd anders waren en dat de duo-juf het zo echt niet doet.

Je kunt niet aan het werk omdat je geen potlood hebt en je kunt hem niet zelf slijpen, je krijgt je schort niet dicht, overal moet de juf bij helpen.

En natuurlijk kun je ook de onvervalste driftbui ten uitvoering brengen.

Herkenbaar? Zo’n kleuter die je uitdaagt?

Heb je zo’n kind in de klas waar je je handen aan vol hebt? Die steeds weer een andere manier weet om iets voor elkaar te krijgen? Houd dan eens in je achterhoofd dat dit kind daar misschien heel slim in is. Wie weet duidt dit uitdagend gedrag op een ontwikkelingsvoorsprong. Het kind wil écht weten wat het aan je heeft, of je consequent en betrouwbaar reageert. Of het met bepaald gedrag weg kan komen of niet. En het trekt alles uit de kast om dit uit te testen.

Bespreek het gedrag ook eens met de ouders. Niet zelden hoor ik van ouders dat er thuis ook driftbuien zijn, of problemen met eten. Deze slimme kleuters willen heel graag zelf bepalen wat er gebeurt!

Natuurlijk reageer je als leerkracht stoïcijns op alle uitprobeer-technieken van de kinderen. Door je warm maar consequent op te stellen lukt het je het best om het uitdagende gedrag om te buigen. Oprechte interesse in het kind is daarbij de sleutel tot succes. Wanneer je tegemoet komt aan de behoefte van een kind, is verzet ook niet meer nodig. Dan ontstaat juist die fijne en bijzondere band met dit kind.

Uiteraard kan er ook nóg een laag onder het gedrag zitten. Bijvoorbeeld faalangst, een fixed mindset, vertrouwen in volwassenen dat is geschaad of een sterke behoefte aan autonomie.

Meer lezen over uitdagend gedrag?

Dit boek geeft handvatten bij kinderen die hooggevoelig én temperamentvol zijn:

Samen met kinderen praten en lezen over stout zijn? Dan is dit boek een aanrader. Op Mevrouwkinderboek.nl vind je er leuke tips bij.

Nog meer leuke boeken over stout zijn:

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *