Heb je een kleuter die… met oudere of andere slimme kinderen speelt?


Vaak zie je dat slimme kleuters ervoor kiezen te spelen met kinderen die ouder zijn dan zijzelf. Wat betreft spelniveau en spelbeleving hebben ze een betere match dan met leeftijdsgenoten. Ook het mondelinge taalniveau sluit beter aan; ze begrijpen elkaar beter.

Ook zie je regelmatig dat binnen een groep de ‘Slimme Kleuters’ naar elkaar toe trekken. Zij delen naast de bovenstaande overeenkomsten vaak ook dezelfde interesses. Zoals een kind uit mijn groep eens tegen zijn moeder verzuchtte: ‘Mam, toen we gingen bouwen hebben we een vulkaan gebouwd! Dat wilde ik ook altijd wel, maar op mijn andere school wilden ze alleen maar torens maken, of huizen.”

Ook de vriendschapsverwachting sluit goed aan. Slimme kleuters zijn vaak heel trouw in hun vriendschappen en hebben hier hoge verwachtingen van. Je houdt je aan afspraken, deelt met elkaar en je helpt elkaar!

Handig dus om in de gaten te houden! Wanneer je van een kleuter in je groep weet dat het een ontwikkelingsvoorsprong heeft, let dan eens op de kinderen waarmee deze kleuter samen speelt. Als er een goede klik en vaste vriendschap is, bestaat de kans dat de andere kleuter ook een flinke voorsprong heeft!

Geef een reactie