Heb je een kleuter die… muzikaal is?


Foto door cottonbro via Pexels

In het hoogbegaafdenonderwijs kom ik regelmatig muzikale kleuters tegen. Veel kinderen kunnen goed zingen! Jaar in jaar uit heb ik in mijn HB-groep 1-2 en 2-3 heel goede zangklassen. Hoe zit dat en wat heeft dat mogelijk te maken met hoogbegaafdheid en ontwikkelingsvoorsprong? Of is het teovallig dat ik steeds muzikale kleuters tref?

Muzikaal talent

De kinderen pikken zowel de tekst, melodie als het ritme snel op. Als je daarover nadenkt, heeft dit wellicht te maken met verschillende kenmerken van een ontwikkelingsvoorsprong:

  • Een goede taalontwikkeling zorgt voor goed begrip van de tekst, waardoor deze ook beter wordt onthouden.
  • Een sterk geheugen helpt om de liedjes snel uit het hoofd te leren. Vaak kennen de kinderen de liedjes die je een halfjaar of een jaar terug hebt aangeleerd nog feilloos uit het hoofd!
  • Hoogbegaafden worden vaak beschreven als ‘scherpe waarnemers’ of sensitieve mensen. Dat kan gaan om verschillende zintuigen. Alerlei details waarnemen (zien), elk labeltje in je kleding voelen (voelen) of snel last hebben van sterke geuren of smaken (geur en smaak). Maar ook het gehoor kan scherp zijn ontwikkeld. Ik heb kunnen constateren dat opvallend veel kinderen toonvast zijn in onze HB groepen!
  • Creativiteit en sensitiviteit. In muziek vinden de kinderen een fijne manier om zich uit te drukken.

Wil je meer lezen over deze en andere kenmerken van ontwikkelingsvoosprong, kijk dan eens bij dit blogartikel over het signaleren van een ontwikkelingsvoorsprong.

Muzikaal feestje!


Zingen in de klas is daarom een feestje voor mij en de kinderen! Let er wel op dat deze kinderen graag hun eigen draai geven aan een liedje en met gekke stemmetjes of zelfbedachte gebaren er een heel ander lied van kunnen maken. De kinderen hebben namelijk ook grote behoefte aan afwisseling. Zing je té lang dezelfde liedjes, dan gaan sommige kinderen hun eigen vermaak organiseren :-). Ik wissel daarom graag af en heb twee tips voor je voor te gekke liedbundels! Allereerst goed om te weten dat ik groot fan ben van Jeroen Schipper. Zijn liedjes zijn pakkend, gevarieerd en er zit vaak humor in. En dat gaat er bij mijn groep in als koek.

De eerste bundel heet Rood Rood Mannetje en is mijn favoriet, ik zing er elk jaar uit. Luister maar eens naar het volgende fruitliedje:

Je vindt dit lied en nog veel meer liedjes in de liedbundel Rood Rood Mannetje:

Een andere aanrader is Zinglish. In deze bundel vind je liedjes in het Nederlands én tevens verrtaald in het Engels. Zo leren de kinderen zingenderwijs Engels. Dat is voor muzikale kleuters een mooie uitdaging erbij toch? Naast liedjes over bijvoorbeeld de seizoenen, vind je ook allerlei liedjes voor de start van de dag, om stilte te vragen, bij het opruimen, het maken van de rij, fruit eten en nog veel meer!

Muzikale kleuter!

Tot slot een leuke muzikale uitsmijter. Soms hebben kinderen al zeer jong uitzonderlijk veel talent. Geniet van het volgende filmpje van een zeer muzikale kleuter!

drie-jarig drumtalent

Geef een reactie