Bij slimme kleuters zie je vaak een goed ruimtelijke inzicht. Veel andere zaken die ik benoem om kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong te signaleren vragen soms veel inzicht van de leerkracht en zijn lastig te signaleren. Daarmee vergeleken is dit een makkie!
Hoe signaleer je goed ruimtelijk inzicht?
Dit talent komt bij allerlei vaardigheden om de hoek kijken, zoals bij:
- Puzzelen: met veel gemak worden puzzels met veel stukjes gelegd. Vaak hoor je dat kinderen in de voorschoolse periode ook al goed konden puzzelen. Probeer ook eens een extra uitdagende puzzel zoals de Trizzle. Ik heb deze gelegd zien worden door verschillende slimme kleuters, al tijdens hun wenperiode! Ook groeipuzzels bieden vaak een goede uitdaging.
- Mozaïek: de kinderen in mijn klas vonden het geweldig iets te leren over symmetrie. Het lukt ze daarna goed om zelf ook symmetrische patronen te leggen met bijvoorbeeld mozaïek. Maar ook met kapla, natuurlijke materialen zoals schelpen, en kopjes en bordjes uit de poppenhoek kun je symmetrische patronen leggen.
- De bouwhoek: dit is bij uitstek de hoek waar veel kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong te vinden zijn. Vooral de jongens uit mijn groep vechten om een plekje in deze hoek. Met grote blokken, de treinbaan, knikkerbanen, kapla en veel andere materialen laten zij zien dat ze een mooi, creatief en evenwichtig gebouw kunnen maken.
- Constructiematerialenmaterialen in de klas: Met Knexx, LaQ, Twickto en andere constructiematerialen kunnen deze kinderen zelf komen tot de prachtigste figuren. Maar je ziet ook dat zij vanuit een bouwvoorbeeld stap voor stap zelf al ingewikkelde dingen kunnen namaken. Ook met Clicks zie je dat sommige kinderen al zelf uitvinden hoe ze tot een ruimtelijk figuur zoals een kubus kunnen komen. Dit materiaal is wel geschikt voor iets grotere kinderen, het vraagt wat kracht en handigheid om het in elkaar te ‘klikken’
- Smartgames: bij veel smartgames combineer je een strategie (eigenlijk een geheugentaak) met ruimtelijk inzicht. Je legt een puzzel of een weg, je maakt een schuifpuzzel of je bouwt aan een oplossing.
Observeer eens bij de bovenstaande activiteiten welke kinderen een goed ruimtelijk inzicht hebben. Dit zou weleens een stukje van de puzzel kunnen zijn als je het kind observeert met het oog op een ontwikkelingsvoorsprong!
Spellen die ruimtelijk inzicht vragen
Een leuk gezelschapsspel dat een groot beroep doet op een goed ruimtelijk inzicht:
Enkele smartgames die een goed ruimtelijk inzicht vragen noem ik hieronder. Wil je weten hoe je effectief kunt werken met Smartgames om alles eruit te halen wat zo’n spel te bieden heeft? Kijk dan ook eens bij het Lespakket Smartgames.