Herfstthema: ‘Stekel de Egel’


‘Stekel de Egel’

Ook met mijn Slimme Kleuters werk ik graag thematisch. Ze duiken graag in een thema en gaan vaak diep op de stof in. Dat uit zich vooral in het stellen van Heel Veel Vragen!

Zelf vind ik het erg leuk om met een verhalend ontwerp te werken. De betrokkenheid van de kleuters is dan direct erg hoog. Daarnaast probeer ik om tijdens een schoolthema met de Slimme Kleuters de verdieping op te zoeken. Natuurlijk werken we ook over de herfst, maar 1 onderwerp lichten we er nog eens extra uit. Het ene jaar kies ik voor een dier ( spinnen, slakken, eekhoorns etc) en het andere jaar voor een ‘plantaardig’ thema (herfstbladeren, de appelboom, vruchten en zaden) Afgelopen jaar was het een verhalend ontwerp over Stekel de Egel.

In de voorbereiding heb ik contact gezocht met de egelopvang. Meestal is er wel eentje in de buurt te vinden! Zelf heb ik contact gehad met egelopvang Zoetermeer. Ze waren van harte bereid om een gastles te komen geven. Verder heb ik natuurlijk al boeken opgezocht, educatieve filmpjes geselecteerd, liedjes verzameld en knutselwerk opgezocht. Maar de crux van werken met een verhalend ontwerp is, dat de kinderen zelf op zoek gaan naar informatie om de vragen te kunnen oplossen die uit het verhaal naar voren komen… Dus zorg ervoor dat je van alles achter de hand hebt, maar laat zoveel mogelijk uit de kinderen komen!

Het thema ging van start met het ontvangen van onderstaande brief: Om het extra spannend te maken lag de klas bezaaid met stekels ( geverfde coctailprikkers) in een spoor naar de brief…

Hoi allemaal, 

Ik ben Stekel de egel! Ik ben al groot en deze winter zoek ik mijn eigen holletje, zonder papa, mama of mijn broertjes en zusjes. Mag ik bij jullie komen wonen? Het is hier wel een beetje kaal hoor, kunnen jullie het wat meer op buiten laten lijken?

Stekelige groetjes!

Vragen die hieruit voortkomen zijn: Al groot: wanneer is een egel groot? Waar woont een egel normaal gesproken? Hoe kunnen we de klas gezellig aankleden zodat het wat meer op een herfstige tuin of bos lijkt?

In een mindmap hebben we geïnventariseerd wat we al weten over egels en wat we nog willen weten! We zijn gestart met het aankleden van de klas in herfstsfeer. In de poppenhoek hebben we een egelholletje gemaakt. En we zijn boeken en afbeeldingen gaan zoeken over egels. Vervolg van dit thema vind je in de volgende berichten!

[bol_product_links block_id=”bol_56b107489cf3e_selected-products” products=”9200000043759006,9200000023081648,1001004001840559,1001004011507228″ name=”egels” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie