Hoe stimuleer ik mijn slimme kleuter thuis?


Een tijdje terug vroeg ik mijn volgers op Facebook welke vragen zij hebben over slimme kleuters. Er zaten oook veel vragen tussen van ouders van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong. In dit blogartikele probeer ik met deze ouders mee te denken en de vragen zo goed mogeljk te beantwoorden. Van alles wat dus lees lekker mee en pik de informatie eruit die voor jou relevant is. Of je nu een slimme kleuter thuis hebt of in de klas!

Hoe stimuleer ik mijn slimme kleuter thuis?

Vraag: Ik heb een slimme kleuter thuis. Op school hebben ze dinsdag en donderdag tijd om met haar te lezen. Daarnaast doet ze ook mee met de werkjes voor groep 2. Ze vindt dit erg leuk, al denk ik weleens dat deze werkjes nog te gemakkelijk zijn. Ik wil haar thuis een aanbod geven dat ze leuk vindt en dat bij haar past. (Let wel, ik wil thuis geen tweede school creëren) We knutselen veel, lezen samen boekjes, doen een spelletje, spelen met duplo en bouwen lego na van voorbeelden, spelen met poppen en knuffels of we gaan lekker naar buiten. Hoe blijf ik haar hersenen prikkelen, hoe blijft ze uitgedaagd?

#Tip 1: Samen in de boeken: Leest je kind al? Naast het technisch lezen is het belangrijk om verhalen goed te begrijpen. Kies kwalitatief goede voorleesboeken en praat samen dóór over het verhaal. Bedenk welke hoofdpersoon je zou willen ontmoeten, wie je zou willen zijn, wat je vindt van het gedrag van de karakters en hoe het verhaal verder zal gaan. Leest je kind al op een hoog niveau, laat het dan zélf voorleesboeken lezen. De inhoud past dn goed bij het emotionele niveau van je kind. wil je interessante nieuwe boeken lezen en op de hoogte blijven van nieuwe jeugdliteratuur? Speel samen boekenbingo!

#Tip 2: Haal inspiratie uit het dagelijks leven: daar is al zoveel te leren en te doen! Door je dochter overal bij te betrekken, te laten helpen en alle (!) vragen te beantwoorden doe je haar veel goed. Denk bijvoorbeeld aan samen koken of bakken. Daarbij lat je je dichter natuurlijk de kookwekker zetten, de maatbeker gebruiken en je praat samen over de samenstellig van een gezonde maaltijd. Zo kun je ook samen een eigen ‘tuintje’ verzorgen, in de auto vertellen hoe alles op het dashboard werkt en haar een eigen boodschappenlijstje laten schrijven als je boodschappen gaat doen en dan zelf de spullen laten verzamelen 😊

#Tip 3: Spelletjes spelen is inderdaad een hele goeie! Naast de vaardigheden die in het spel worden geoefend oefen je ook nog eens executieve functies zoals geheugen en impuls inhibitie (op je beurt wachten) Leuke uitdagende gezelschapsspellen zijn bijvoorbeeld Monopoly junior, Mecanix en Het Magische Labyrint.

#Tip 4: Breid rollen- en poppenspel uit: Rollenspel met poppen en knuffels wordt graag gespeeld vertel je. Breid het spel eens uit met mogelijkheden om te lezen of rekenen binnen het spel. Geef haar bijvoorbeeld een kassarolletje, een rekenmachine en wat nep geld. Of een whiteboard om schooltje te spelen met de knuffels, een klok om te kijken wanneer de poppen moeten slapen of een agenda voor de poppendokter. Dat maakt het echter en je dochter kan in een betekenisvolle situatie oefeenen met rekenen, schrijven en lezen.

#Tip 5: Vertrek vanuit interesse: misschien heeft je dochter een specifieke interesse? Leuk om deze dan te voeden door daar informatie over te zoeken, een museum of voorstelling te bezoeken of er boeken over te lezen. Je kunt als ze daar aan toe is de informatie samen verwerken tot een lapbook (schootboek) met allerlei flapjes, tekeningen en informatie. Kijk maar eens hier: http://lapbooksindeklas.weebly.com/ of zoek op Pinterest naar ideeën!

Geef een reactie