Hoe stimuleer ik mijn slimme kleuter thuis?


Deze week blog ik vanaf de NOT! Eerder deze week vroeg ik mijn volgers op Facebook welke vragen zij hebben over slimme kleuters. Deze vragen zal ik in verschillende berichten beantwoorden. Van alles wat dus lees lekker mee en pik de informatie eruit die voor jou relevant is!

Hoe stimuleer ik thuis mijn kleuter met een ontwikkelingsvoorsprong?

Vraag: Ik heb thuis een slimme kleuter. Op school hebben ze dinsdag en donderdag tijd om met haar te lezen. Daarnaast doet ze ook mee met de werkjes voor groep 2. Ze vindt dit erg leuk, al denk ik weleens dat deze werkjes nog te gemakkelijk zijn. Ik wil haar thuis een aanbod geven dat ze leuk vindt en dat bij haar past. (Let wel, ik wil thuis geen tweede school creëren) We knutselen veel, lezen samen boekjes, doen een spelletje, spelen met duplo en bouwen lego na van voorbeelden, spelen met poppen en knuffels of we gaan lekker naar buiten. Hoe blijf ik haar hersenen prikkelen, hoe blijft ze uitgedaagd?

#Tip 1: Samen in de boeken: Leest je kind al? Naast het technisch lezen is het belangrijk om verhalen goed te begrijpen. Kies kwalitatief goede voorleesboeken en praat samen dóór over het verhaal. Bedenk wie je zou willen ontmoeten, wie je zou willen zijn, wat je vindt van het gedrag van de karakters en hoe het verhaal verder zal gaan. Tip: Boekenbingo van Juf Sanne: https://www.jufsanne.com/2017/12/jufsanne-com-boekenbingo-2018-gaat-van-start/

#Tip 2: Haal inspiratie uit het dagelijks leven: daar is al zoveel te leren en te doen! Door je dochter overal bij te betrekken, te laten helpen en alle (!) vragen te beantwoorden doe je haar veel goed! Denk bijvoorbeeld aan samen koken, een eigen ‘tuintje’ verzorgen, in de auto vertellen hoe alles op het dashboard werkt en haar een eigen boodschappenlijstje laten schrijven als je boodschappen gaat doen en dan zelf de spullen laten verzamelen 😊

#Tip 3: Spelletjes spelen is inderdaad een hele goeie! Naast de vaardigheden die in het spel worden geoefend oefen je ook nog eens executieve functies zoals geheugen en impuls inhibitie (op je beurt wachten) Leuke uitdagende gezelschapsspellen zijn bijvoorbeeld Monopoly junior, Mecanix en Het Magische Labyrint.

#Tip 4: Breid rollen- en poppenspel uit: Rollenspel met poppen en knuffels wordt graag gespeeld vertel je. Breid het spel eens uit met mogelijkheden om te lezen of rekenen binnen het spel. Geef haar bijvoorbeeld een kassarolletje en wat nep geld. Of een whiteboard om schooltje te spelen met de knuffels, een klok om te kijken wanneer de poppen moeten slapen of een agenda voor de poppendokter.

#Tip 5: Vertrek vanuit interesse: misschien heeft je dochter een specifieke interesse? Leuk om deze dan te voeden door daar informatie over te zoeken, een museum of voorstelling te bezoeken of er boeken over te lezen. Je kunt als ze daar aan toe is de informatie samen verwerken tot een lapbook (schootboek) met allerlei flapjes, tekeningen en informatie. Kijk maar eens hier: http://lapbooksindeklas.weebly.com/ of zoek op Pinterest naar ideeën!

Geef een reactie