In de maak: inspiratiemap Slimme Kleuters


In 2021 bracht ik de map: Slimme Kleuters én groep 3 uit. Met deze map met 12 lesprojecten zet je een stevige basis neer: een gevarieerd en doordacht aanbod voor de slimme kinderen in je groep. Inmiddels werken al 1500 scholen met de map! Gelukkig had ik nog wat inspiratie over ;-). Ik ben daarom achter de schermen al een poosje bezig met een tweede map. In dit (groeiende) blog houd ik je op de hoogte van de ontwikkeling van de nieuwe map, zo kun je het proces een beetje volgen. Af en toe plaats ik een leuke download om uit te proberen, dus kom zeker nog eens terug bij dit bericht!

Waarom een inspiratiemap Slimme Kleuters?

Met de eerste map zet jij een goede basis neer voor praktisch haalbaar én doordacht aanbod voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. De map geeft handvatten om je reguliere aanbod in de klas uit te breiden. Dat doe je door elke periode activiteiten toe te voegen op het gebied van rekenen, taal en lezen, hogere orde denken en mindset. Denk bijvoorbeeld aan het 100-dagenrekenproject, de Zin van de Week, uitdagende ideeën bij ontwikkelingsmaterialen en het lespakket Smartgames.

Regelmatig krijg ik de vraag of er nog een tweede map uitkomt. Dat zette me aan het denken, want inspiratie heb ik nog genoeg! De afgelopen jaren heb ik al enkele nieuwe projecten gepubliceerd zoals bijvoorbeeld Uitdaging in de Bouwhoek, of het project Liefde en Trouwen. En ook een extraatje zoals het Wat-als vragenspel.

Ik heb goed nagedacht wat ik in een nieuwe map zou willen bundelen. De basis vind je al in de eerste map, een nieuwe map moet daarop een toevoeging worden. Ik heb daarom gekozen voor een Inspiratiemap slimme kleuters én groep 3. Een map waarin je kunt bladeren, die je kunt gebruiken als bronnenboek, waarin je inspiratie kunt vinden. Géén programma of voorgeschreven aanpak. Pure inspiratie om jouw onderwijs nóg leuker, gevarieerder, interessanter en uitdagender te maken!

In de map vind je de volgende verdeling:

  • Het jaar rond: uitdagende activiteiten bij feestdagen en ‘dagen van…’
  • Uitdaging in de hoeken: inspiratie om je hoeken interessant en uitdagend te maken.
  • Zinvolle tussendoortjes: voor al die momenten dat je (nét) wat tijd over hebt.
  • Handig om te hebben: allerlei kopieerbladen in een mooie lay-out, om steeds weer te gebruiken.

Ik ben dolgelukkig dat Yvonne van IllustratieEnzo weer wil tekenen en ontwerpen voor deze map. Ook zocht ik een team van testers bij elkaar om de materialen in praktijk uit te proberen. En ik werk dit keer met Dieke Grootscholten als redacteur omdat ik inmiddels wéét hoeveel foutjes je (keer op keer) over het hoofd kunt zien als je alles alleen wil doen. Ben je nieuwsgierig wanneer de map af is en verkrijgbaar? Ik moet je nog even in spanning laten! Ik zet alles op alles om de Inspiratiemap klaar te hebben om te presenteren om de NOT eind januari 2025. Maar wie weet gaat het sneller!

Inspiratiemap hoofdstuk één: Het jaar rond

In het deel: Het jaar rond, wil ik je inspireren om bij allerlei feestdagen en ‘dagen van’ een uitdagende activiteit te bieden in je groep. Je vindt er uitdagende activiteiten bij bekende feesten zoals Pasen, Sinterklaas en Kerstmis. Daarnaast heb ik feesten uit verschillende culturen opgenomen. Zo is er een activiteit bij Chinees Nieuwjaar, Divali en Holi, Loofhuttenfeest, Keti Koti, Ramadan en Eid el fit’r. Kinderen die nog niet bekend zijn met deze feesten kunnen er kennis mee maken, daarmee vergroot je hun wereld. Bovendien ontwikkelen ze begrip en waardering voor andere culturen.

Ook bij allerlei ‘dagen van’ vind je activiteiten. Bijvoorbeeld bij Dierendag, Gedichten-dag, Warme Truien-dag en Koningsdag. We hebben goed nagedacht over diversiteit. Daarom kiezen we bij Valentijnsdag voor gender neutrale karakters in plaats van jongens en meisjes. En uiteraard besteden we ook aandacht aan Paarse Vrijdag.

Wat voor activiteiten vind je in de inspiratiemap bij Het jaar rond?

We hebben geprobeerd om een variatie aan soorten activiteiten te bedenken. Hieronder wat voorbeelden en korte beschrijvingen van activiteiten:

  • Op Warme Truien-dag onderzoeken de kinderen hun trui, sweater of vest aan de hand van een onderzoeksblad.
  • Tijdens de maand Ramadan gaan de kinderen aan de slag met Denksleutels in het thema.
  • Met Koningsdag ontwerpen de kinderen een nieuwe postzegel rekening houdend met een aantal criteria.
  • Rond Bevrijdingsdag filosoferen de kinderen over het begrip Vrijheid. Ze krijgen een ‘vrijkaartje’ om tijdens de schooldag een kwartiertje vrij te zijn. De leerkracht krijgt er natuurlijk ook één.
  • Voor Modderdag vind je een blad met wel 10 modderspelletjes!
  • Met Dierendag beluisteren de kinderen het beroemde muziekstuk ‘Carnaval des Animaux, ze analyseren welk dier bij welk deel van de muziek past.
  • Bij de Kinderboekenweek vind je allerlei materialen om van je themahoek een echte bibliotheek te maken.
  • Met Halloween maken de kinderen zelf een optische illusie.
  • Met Kerstmis oefenen de kinderen combinatoriek en maken ze zoveel mogelijk verschillende kerstballen met een gegeven aantal kleuren.

Bij elke activiteit is er een bijlage zoals een onderzoeksblad, spelkaartjes, ontwerpblad, lees- of rekenactiviteit, opdrachtkaartjes, verhaal en nog veel meer.

Activiteit bij Prinsjesdag uit de Inspiratiemap

Heb je zin gekregen om iets uit te proberen? Dat kan! Hieronder vind je in ‘ruwe’ vorm, de beschrijving van één van de twee activiteiten bij Prinsjesdag. Zo kun je deze eens uitproberen, en de download, die krijg je er gratis bij!

Geef een reactie