kamishibai (1)


kamishibai

 

Wat is een Kamishibai?

Een verteltheater, voorleestheater, boekentheater, zo zou je het allemaal kunnen noemen!

Voorlezen is heerlijk! Met een kamishibai geef je het voorlezen een extra dimensie. Je laat de platen van een prentenboek zien in een houten theater en bekijkt en beleeft het verhaal samen met de kinderen.

Digitale prentenboeken zijn ook prachtig, maar niets wint het van samen en interactief van een mooi verhaal genieten.

 

Inspiratie uit Japan

De kamishibai komt oorspronkelijk uit Japan. Snoepverkopers kwamen daar wekelijks naar de markt in de verschillende dorpen. Met een mooi verhaal in een inklapbaar theatertje trokken ze de aandacht van de kinderen. Na afloop werd er snoep verkocht aan de aanwezige klantjes. Vaak zorgden de snoepverkopers voor een vervolgverhaal met een spannende cliffhanger, zodat er een vaste klantenkring werd opgebouwd.

Deze vorm van vertellen wordt nog steeds gebruikt en is een bijzondere manier om samen een verhaal te beleven.

Slimme Kleuters

Het valt me op dat Slimme Kleuters helemaal kunnen opgaan in een mooi verhaal. Ze zien veel details, denken na over wat er gaat gebeuren en leven enorm mee met de hoofdpersoon.

Door het verhaal met een kamishibai te vertellen richt je de aandacht volledig op het verhaal, de verteller verdwijnt als het ware, en wordt ook belever van het verhaal.

De kamishibai kun je in de grote kring inzetten en zelfs gebruiken in een grotere groep kinderen, bijvoorbeeld aan het begin van een thema. Zet je het in in een kleine kring of een hoek met een klein groepje kleuters, dan wordt het een intiem en bijzonder moment.

In het volgende bericht tips, laat je eerst inspireren door onderstaand filmpje!

 

 

 

Geef een reactie