Kamishibai (2)


kamishibai_bdbr

 

Aan de slag met de kamishibai!

Je wilt vast snel aan de slag met de Kamishibai. Ze zijn, bijvoorbeeld via Bol.com, te koop. Helaas zijn ze vrij prijzig. Misschien ben je zelf handig of ken je iemand die er een zou kunnen maken? Op internet kun je verschillende werkbeschrijvingen vinden.

Kamishibai’s zijn over het algemeen gemaakt van hout en hebben een bruine kleur. Door de natuurlijke rustige uitvoering gaat alle aandacht naar waar het om draait:

Het verhaal!

Belangrijkste tip: koop of maak je kamishibai niet te klein, A3 formaat is het prettigst, zeker als de groep iets groter is en/of de platen veel details hebben.

Vertelplaten

Bij een beperkt aantal boeken zijn vertelplaten te bestellen. Gottmer voert diverse boeken ook uit als vertelplaten. Ik kwam onder andere de volgende boeken tegen: Wij gaan op berenjacht, Boer Boris gaat naar zee en Ik zou wel een kindje lusten. Alles is bijvoorbeeld via Bol.com te bestellen.

Ik heb ook weleens een prentenboek dubbel aangeschaft en 1 van beide boeken versneden en op A3 formaat gekopieerd. Of kijk eens bij de afgeschreven boeken van de bibliotheek, soms vind ik daar een boek dat ik al ‘heb’ maar op een andere manier wil gebruiken.

Nog een idee;  mijn collega schildert of tekent prenten uit een prentenboek prachtig na. En uiteraard kun je ook je eigen verhaal maken of vertellen.

Heb je eenmaal een set vertelplaten bij een mooi verhaal, dan zul je deze steeds opnieuw kunnen gebruiken!

Activiteiten met Slimme Kleuters

# Het genieten van een mooi verhaal is een cadeautje op zich!

# Het werken met een kamishibai leent zich ook goed voor het oefenen van presentatievaardigheden. Het vertelkastje geeft daarbij structuur en houvast: Vraag een kleuter om een verhaal dat jij eerder hebt behandeld na te vertellen. Het kan prettig zijn voor kinderen dat de ogen op het kastje zijn gericht en niet op de verteller. Daarom zie je soms dat kinderen die in andere situaties een drempel ervaren, met de kamishibai ineens wél durven vertellen!

# Gebruik de kamishibai om kleuters hun tekening of schilderwerk te laten presenteren. Leuk om zo de aandacht voor tekeningen te vragen.

# Maak gebruik van hun rijke fantasie en bedenk met een groepje kleuters een eigen verhaal. Hieronder wat tips hoe je dit gestructureerd zou kunnen aanpakken:

 • Bedenk wie de hoofdpersoon is. Maak afspraken over het tekenen van de hoofdpersoon. Het werkt goed om een bepaald kenmerk af te spreken, zodat steeds duidelijk is over wie het gaat (bijvoorbeeld: een mannetje met een rode hoed)
 • Bespreek met elkaar in welke omgeving het verhaal zich afspeelt. (bijvoorbeeld in zijn huis en bij het kasteel)
 • Fantaseer over het verhaal met de kleuters. (Wat gebeurt er met het mannetje met de rode hoed bij het kasteel? Hij mag op bezoek bij de koning!)
 • Verdeel het verhaal met de kleuters in eenvoudige stappen, gebruik hierbij eventueel de post-its:
  • Eerst krijgt het mannetje een brief van de Koning.
  • Hij mag op bezoek komen, hij is heel blij!
  • Hij legt zijn mooiste kleding klaar en gaat slapen.
  • Maar hij verslaapt zich, wat nu!
  • Bedenk oplossingen om toch op tijd te komen.
  • Het mannetje drinkt een kopje thee bij de Koning.
 • Verdeel wie welk stukje van het verhaal tekent.
 • Laat de kleuters tijdens de presentatie hun eigen stukje van het verhaal vertellen!

Zoals je hierboven kunt lezen, vraagt de structuur van een kamishibai om planmatig te werk te gaan. Wat laat je eerst zien in je verhaal, en wat dan? Hoe loopt het af? Hierdoor leren kinderen structuren in verhalen te herkennen en structuur aan te brengen in hun eigen verhaal.

# Denk er ook eens aan om kinderen een verslag te laten maken van een gebeurtenis, zoals een excursie of vakantie. Wat was het belangrijkst? Wat moet zeker worden verteld? Ze leren zo spelenderwijs de hoofdzaken eruit te halen.

Mini kamishibai

Tot slot een leuke en praktische tip, of je nu wel of niet een kamishibai in de klas hebt!

Hier kun je het abc_kami_cahier1 vinden, gevonden op de website van www.abc-web.be, waarvoor dank!

Je vindt er een uitgebreide uitleg en handleiding over het gebruik van de kamishibai. Als je naar de laatste pagina’s gaat (60-61) vind je een bouwplaat voor een mini kamishibai. Kinderen kunnen hierin hun eigen verhaal laten zien en het verteltheatertje uiteindelijk meenemen naar huis. Leuk voor de kinderboekenweek?

Voor op je verlanglijstje:

Tip: kijk bij onderstaande vertelplaten wel even bij de juiste bindwijze.

Geef een reactie