In mijn groep met kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong zie ik regelmatig kleuters met een specifieke interesse. Ze weten enorm veel van een bepaald onderwerp af en leren er graag nóg meer over. Heb jij ook zo’n kleuter met een specifieke interesse? Dat kan een teken zijn van een ontwikkelingsvoorsprong. Kennis beklijft gemakkelijk, de kinderen hebben vaak een goed geheugen. En als je eenmaal veel over een onderwerp weet, kun je nieuwe gedetailleerde informatie ook gemakkelijker opslaan. Een zichzelf versterkend proces!
Kleuters met een specifieke interesse, welke onderwerpen?
Misschien ben je benieuwd welke onderwerpen veel kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong aanspreken. In de loop van de jaren heb ik al heel wat verschillende onderwerpen langs zien komen. Sommige elk jaar weer, en andere onderwerpen bij een enkel kind.
Natuurlijk staan de dinosaurussen met stip op de eerste plaats. Veel kinderen hebben hierin interesse en sommigen weten al veel te vertellen over de diverse soorten en lepelen bijvoorbeeld de namen moeiteloos op. ( Zoals: “Wat voor verjaardagsmuts wil je?” “Een Brachiosaurusmuts juf, dat is mijn lievelingsdino want die eet alleen maar planten en die is het allergrootst”)
Verder zijn ook ‘vulkanen’ voor veel kinderen een interessant onderwerp. Ook andere onderwerpen die gaan over bijzondere natuurverschijnselen zijn populair. Denk bijvoorbeeld aan orkanen of onweer.
Regelmatig zie ik ook dat kinderen heel veel kennis hebben over een bepaald dier. Zo heb ik al bijzonder veel geleerd over bijen, over wolven en over schildpadden. Je kunt een dergelijke interesse ook eens laten uitwerken in een lapbook. Dit is een soort uitvouwboek met allerlei flapjes. De kinderren kunnen hierin weetjes en plaatjes kwijt over een bepaald onderwerp. Je leest er meer over op deze website: www.wijleren.nl of bij lapbooks in de klas.
Nog meer onderwerpen die ik tegenkwam: het leger, Frozen (en alle Engelstalige liedjes uit het hoofd kennen), een specifiek land zoals China, het menselijk lichaam, geschiednisonderwerpen zoals de Romeinen, het oude Egypte en nog veel meer!
Thema in de groep
Vaak vallen de thema’s die je in een kleutergroep kiest in de directe leefwereld van het kind. Je werkt bijvoorbeeld over de seizoenen en feesten, een thema over ziek zijn, het restaurant, kleding of wonen. Door ook eens een ander soort thema te kiezen, komt je tegemoet aan de kleuter met een specifieke interesse. Niet zelden zie je kinderen helemaal opbloeien en enthousiast en betrokken werken. Dit helpt je ook met het signaleren van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong. Vaak valt tijdens een dergelijk thema pas op hoe diepgaand hun interesse is en hoe ver hun kennis eigenlijk reikt. Daarvan het ik een prachtig voorbeeld voor je in de volgende alinea!
Kleuter met een specifieke interesse in… de Ruimte!
Het thema de Ruimte vinden veel kinderen machtig interessant. Laatst had ik het in mijn groep over de planeten en binnen enkele minuten wisten de kinderen alle namen van de planeten te benoemen én de volgorde vanaf de zon. Om deze interesse verder aan te wakkeren nodigde ik een gastspreker uit. Nadat de kinderen door een telescoop de maan hadden bewonderd, vertelde de gastspreker meer over het heelal. Op aansprekende wijze legde hij aan de kinderen uit hoe groot het heelal eigenlijk is. Hij vroeg de kinderen wat heel oud is (100 jaar!). Daarna vroeg hij hoe hard een auto kan (wel 100 kilometer per uur!). Vervolgens legde hij uit:
“Stel je voor dat je geboren wordt en dat je metéén kunt auto rijden. Dan ga je als baby in de auto zitten en je rijdt meteen 100 kilometer per uur! Stel je voor dat je zo het heelal in zou kunnen rijden. Je zou nooit stoppen, niet om te plassen, niet om te eten en zelf als je slaapt blijf je doorrijden. Je rijdt door tot je 4 jaar bent en dan ga je niet naar school, maar je blijft rijden. En je rijdt alsmaar door tot je van school af zou gaan. Je rijdt door tot je een oude opa of oma bent van 100 jaar… Dan ben je nog steeds niet bij de dichtst bij staande ster aangekomen….
Hiervan waren de kinderen behoorlijk onder de indruk. Maar na zijn volgende vraag was de gastspreker zelf danig onder de indruk. (En ik ook! ) Hij vroeg of de kinderen wisten dat Jupiter niet één maan heeft, maar wel vier grote manen. Een kleuter van vier jaar steekt zijn vinger op en zegt prompt:
Goede informatieboeken
Als je met de kinderen aan de slag wilt gaan rondom een uitdagend thema is het fijn om daar goede informatieve boeken bij te hebben. De serie Willewete is dan precies wat je kunt gebruiken. De boeken zijn toegesneden op jonge kinderen, maar bieden wel genoeg echt nieuwe en verdiepende informatie. Perfect voor nieuwgierige kleuters met een specifieke interesse dus! Goed om te weten dat Kleuteruniversiteit bij heel wat van deze boeken Plusprojecten uitgeeft zoals bijvoorbeeld bij Willewete Ridders (van mijn hand ;-)), Willewete Vulkanen of Willewete Dinosaurussen
Hieronder nog een aantal interessante boeken uit de serie. Stuk voor stuk geschikt om (zelf) een thema bij te bedenken!