Meer lezen over Groei-mindset 2


Slimme kleuters vallen regelmatig op door hun vaardigheden en snelle of goede ontwikkeling. Hierdoor krijgen ze al snel een compliment zoals: ‘Wat knap van jou’ en ‘Wat ben jij een slim kind’. We weten inmiddels dat dit type complimenten het ontwikkelen van een vaste mindset in de hand kan werken. Kinderen met een vaste mindset gaan uitdagingen (soms) uit de weg. Want wat nu als het deze keer niet lukt? Ben je dan niet meer slim, of goed, of lief? Complimenteren op inzet ( je best doen/hard werken/ oefenen) en strategie (handig aanpakken, goed nadenken) is van belang juist het ontwikkelen van een groei mindset te stimuleren. En dat gunnen we ieder kind! In dit bericht kun je meer lezen over groei-mindset: inspiratie, leestips, een testje en links naar allerlei informatie over het ontwikkelen van een GROEI-MINDSET!

Hét boek over Mindset, van Carol Dweck natuurlijk.

Wil je je weten wat de mindset theorie nu precies inhoud? Dan is het een goede zaak om het boek van Carol Dweck, de grondlegger van dit gedachtegoed, te lezen.

Natuurlijk is er inmiddels veel informatie te vinden op verschillende websites, in youtube filmpjes of tijdens workshops. Ik vind het altijd heel prettig om me vanaf de ‘bron’ te informeren.

In het prettig leesbare boek lees je over het onderzoek dat leidde tot de mindset theorie, en krijg je praktische handvatten om anderen en jezelf te helpen bij het ontwikkelen van een groei mindset. Fijn zijn ook de praktijkvoorbeelden uit onderwijs, sport en het bedrijfsleven. Een must voor iedereen die met kinderen werkt aan leren leren!

Leestip: 

Meer lezen over groei-mindset of eerst… een testje doen?

Hoe zit het eigenlijk met je eigen mindset? Sta je open voor nieuwe uitdagingen? Denk je dat je een nieuw talent kunt ontwikkelen? Zijn er dingen waarvan je (tegen jezelf) zegt, dat kan ik nu eenmaal niet, daar heb ik geen aanleg voor? Testjes zijn altijd leuk om te doen. In deze, van psychologiemagazine, kun je uitvinden hoe je ervoor staat. Succes!

Naar de test

Posters in de klas, of op het toilet? 

Hierboven zie je een aantal mooie voorbeelden van complimenten die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een groei mindset! Zo’n leuke poster willen we natuurlijk ook wel in het Nederlands!

Platform Mindset heeft een aantal gratis te downloaden posters gemaakt! Klik hier om te kijken welke gratis downloads er zijn. Even registreren en je kunt ze zo downloaden! Hang de posters op in de teamkamer, of beter nog het lerarentopilet! Een mooie reminder voor jou en je collega’s. Zo kun je ‘op je gemak’meer lezen over groei-mindset 😉

Nog meer lezen over Groeimindset, voor kinderen!

In het prentenboek ‘Je fantastische elastische brein’ staat veel informatie over wat je brein is, doet, kan en vooral… hoe je je brein kunt rekken en vormen door te oefenen én van je fouten te leren. Die moet je dan wel eerst maken natuurlijk. Zo kun je steeds slimmer worden!

Het boek is prettig geïllustreerd met aansprekende en duidelijke tekeningen. Er staat behoorlijk wat informatie in, waardoor het voor zowel jonge als oudere kinderen erg geschikt is. Tijdens het voorlezen kun je zelf een keuze maken in de informatie die je wilt voorlezen/ vertellen en welke informatie je een volgende keer aan bod laat komen. De slimme kleuter die graag top-down leert en dol is op nieuwe, echte informatie komt zeker aan zijn trekken!

Het is geen boek dat ik in één keer zou voorlezen. Juist prettig om in delen voor te lezen, of om er even bij te pakken als het aan de orde is dat een kind moet leren doorzetten, bang is om een fout te maken of bang is om iets nieuws te proberen. De toon is positief én informatief.

En wist je dan Juf Bianca een heleboel leestips geeft voor prentenboeken die aansluiten bij het werken aan een groei-mindset? En vergeet natuurlijk haar eigen prentenboeken niet, zoals bijvoorbeeld Superfinn:

Lespakket Complimentenkaartjes voor kleuters

In de webwinkel van slimmekleuters.nl kun je het Lespakket Complimentenkaartjes downloaden.

Je krijgt de 16 kopieerbare complimentenkaartjes. Om op te hangen, te bespreken en uit te delen. Bij de kaartjes ontvang je ook een inleidend artikel over het ontwikkelen van een groeimindset bij jonge kinderen met achtergrondinformatie en les ideeën voor in de klas. Een mnooi handvat om met jonge kinderen te werken aan het ontwikkelen van een groei-mindset!

Artikel: Heb je misschien een valse groei-mindset?

Ben je al goed op de hoogte van de mindsettheorie, dan is dit artikel, van Carol Dweck zelf, interessant voor je! Ze gaat dieper in op hoe ouders, leerkrachten en scholen omgaan met de mindset-theorie. Wordt het niet te snel een sociaal wenselijk label? Je bent ‘verlicht’ of je bent het nog niet? Ze zet je aan het denken over een valse groeimindset en besluit ermee dat je juist ‘in touch’ moet blijven met je eigen vaste mindset gedachten. Snel gaan lezen dus!

Meer lezen over groei-mindset op Pinterest

Nog meer lezen over Groei-mindset? Kijk op mijn Pinterestbord over Mindset voor nog meer ideeën.


Geef een reactie

2 gedachten over “Meer lezen over Groei-mindset

  • Yvonne van der Hel

    Gisteren hadden we een studiedag en kregen we te horen dat we de komende drie jaar een cursus hoogbegaafdheid zouden gaan volgen. We moesten een enquête invullen, zodat ze konden zien wat we al wisten over hoogbegaafdheid. Er werd ook gevraagd of we de theorie van Carol Dweck al kenden en ik moest daarop nee invullen.
    Grappig dat ik het nu hier lees. En ook heel interessant, want je moet inderdaad aan bepaalde kinderen in je klas denken!
    Bedankt voor de informatie alvast!