Heb je een kleuter die… mooi kan tekenen?


tekening kleuter ontwikkelingsvoorsprong

Bij kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong zie je vaak (maar uiteraard niet altijd) dat zij al jong heel aardig kunnen tekenen. Al vroeg ontstaan er mensfiguren met allerlei details en worden er zelfs hele scenes getekend. Toch zie je niet elke kleuter met een ontwikkelingsvoorsprong een ‘knappe’ menstekening maken. Hoe zit dat? En is het nodig en nuttig om bijvoorbeeld de schaal van Goodenough te gebruiken om het tekenniveau te beoordelen? Dit en meer lees je in dit blogartikel.

Bijzonder tekenen met een ontwikkelingsvoorsprong

Laten we om te beginnen eens kijken naar de tekening bij dit artikel. Het kind (groep 2) heeft een leeuw getekend die door een hoepel springt. Zoals je ziet komt duidelijk ruimtelijk inzicht naar voren in de tekening. De stippellijn die de sprong weergeeft is heel inzichtelijk dóór de hoepel getekend. Let daarnaast op het tekenen van de leeuw. Deze is niet opgebouwd uit losse elementen zoals een kop, romp, pootjes en een staart. De kleuter heeft in één keer de omtrek van de leeuw getekend. Bijzonder!

Menstekening en ontwikkelingsvoorsprong

Het is echter lang niet zeker dat alle slimme kleuters in de groep hun tekentalent op school laten zien. Kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong zijn meesters in het zich aanpassen aan de omgeving. Wanneer zij zien dat de andere kinderen in de groep nog krassen of alleen kopvoeters maken, is de kans groot dat zij dit gaan imiteren. Zó hoor je blijkbaar te tekenen op school. Het is zeer goed mogelijk dat het kind thuis heel anders tekent dan op school. Vraag daarom bij het eerste gesprek met ouders (intake) of zij een representatieve tekening van het kind mee willen nemen. Dat geeft je een indruk van de werkelijke tekenontwikkeling. Zo kun je goed in de gaten houden of het kind zich aanpast. Wellicht kun je onderpresteren voorkomen.

Een andere mogelijkheid is om het kind in de eerste wen-week een tekening te laten maken in jouw bijzijn, gewoon in de groep. Het is heel waardevol om met het kind in gesprek te gaan over de tekening. Zo doe je niet alleen informatie op over de tekening, maar ook uit de taalontwikkeling en fantasie kun je veel afleiden over de ontwikkeling.

menstekening?

Menstekening beoordelen met de Schaal van Goodenough

Maak je eigen afweging of je het nuttig vindt om een schaal te gebruiken om de starttekeningen te beoordelen. Wat mij betreft is dit vooral interessant bij een sterke tekening. Het helpt je te bepalen hoe groot de voorsprong van het kind op het gebied van tekenen is. Echter, een minder ‘goede’ tekening zegt niet zoveel. Misschien is de fijne motoriek nog niet goed ontwikkeld, of heeft het kind weinig interesse en plezier in tekenen. Mijn doel met een starttekening is dus vooral om een vertrekpunt te hebben: ik wil weten of het kind zich aanpast of niet. Dan kan ik daar tijdig op inspelen. Ben je toch benieuwd geworden naar de schaal van Goodenough? Expertgroep ontwikkelingsvoorsprong heeft een handige download beschikbaar gemaakt.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over tekenontwikkeling? In dit artikel van Teken je Wijs lees je kort wat een ‘gezonde’ tekenontwikkeling is. Ook JMouders.nl heeft een informatief artikel over tekenontwikkeling op de website staan.

Er zijn niet zoveel boeken beschikbaar over dit onderwerp. Gelukkig vond ik deze fijne download voor je op de website van de auteur zelf, Karin Kloosterboer. Zo weet jij straks genoeg om een opvallende tekenontwikkeling in te kunnen schatten!

Heb jij nog een tip voor een goed boek over tekenontwikkeling bij kinderen? Laat het dan weten in een reactie!

Geef een reactie