Middeleeuwen: kralenplank ontwerpen


Je kunt bij allerlei thema’s mooie kralenplank ontwerpen vinden. Maar… het is ontzettend leuk en uitdagend om kinderen eens zélf een ontwerp te laten maken op de kralenplank. En dat kan natuurlijk bij elk thema dat je behandelt in de klas.

Zelf een kralenplank ontwerpen

Zelf een kralenplank ontwerpen vraagt meer van het denkvermogen dan zomaar iets na leggen. De afbeelding die een kind in het hoofd heeft, moet het weergeven in een soort pixels op de kralenplank. In het voorbeeld op de foto zie je een draak, bedacht bij ons thema Middeleeuwen.

Ik kies ervoor om de kinderen eerst op de kralenplank te laten werken. Zo kunnen ze nog spelen met het ontwerp en het gemakkelijk verbeteren of veranderen. Daarna laat ik ze het ontwerp daarna over te nemen op een leeg format. Zo’n leeg format voor een kralenplank vind je bijvoorbeeld hier. Het overnemen op een dergelijk blad vraagt veel tellen, controleren, ruimtelijk inzicht, systematisch werken. Een pittige opdracht, zelfs voor slimme kleuters in de groep.

Betekenisvol oefenen

Wanneer je de ontwerpbladen verzamelt kun je deze ook door andere kinderen uit laten voeren. Zo wordt het maken van een opdrachtblad echt betekenisvol. Door de bladen te lamineren en in de kast te leggen bij de ontwikkelingsmaterialen wordt het nog ‘echter’.

Voor slimme kleuters is dit een leuke uitdaging. Je komt tegemoet aan hun eigen inbreng en creativiteit. Ondertussen oefenen zij de fijne motoriek, een gebied dat bij veel slimme kleuters wat aandacht kan gebruiken. Win-win dus!

Meer uitdaging met kralenplanken

Zoek je nog meer uitdagende opdrachten om kinderen met kralenplanken aan het werk te krijgen? Kijk dan eens bij het volgende blogbericht: Doe meer met… een kralenplank.

Geef een reactie