Nieuw: uitdaging in de Bouwhoek


Ben jij ook toe aan nieuwe uitdaging in je Bouwhoek? Ik schreef er al eens een blog over. Het leek me ook gaaf om een lespakket boordevol uitdagende opdrachten maken. Met een heleboel nieuwe ideeën die je weer op een andere manier laten kijken naar je bouwhoek. Ik vond drie enthousiaste juffen bereid om het lespakket uit te proberen. En nu is het helemaal klaar! In dit artikel licht ik alvast een tipje van de sluier op! De foto’s zijn van juf Maaike, juf Suzan en juf Diana.

Uitdaging in de Bouwhoek, nieuwe ideeën voor iedereen

Veel kinderen komen zelf met prachtige creatieve ideeën om te bouwen. Andere kinderen bouwen steeds dezelfde toren of hetzelfde kasteel. Niks mis mee natuurlijk! Voor beide kinderen is het óók leuk om eens een extra opdracht of uitdaging in de bouwhoek te krijgen. Het kind dat zelf al heel creatief is, kijkt eens met andere ogen naar de materialen en zal de nieuwe ideeën meenemen in zijn of haar eigen creativiteit. Het kind dat moeite heeft om uit zijn of haar comfortzone te stappen heeft wat extra stimulans nodig. En die vind je volop in het lespakket.

Eén van de opdrachten uit het lespakket is: begin dit keer eens niet met een brede basis, maar met een smalle basis en bouw van smal naar breed de hoogte in. De kinderen leren over de begrippen smal en breed, ervaren hoe belangrijk een basis is, en experimenteren met een goede balans.

Ik heb geprobeerd om eens wat ándere bouwopdrachten uit te werken, en hoop je met dit pakket nieuwe inspiratie te bieden.

Gemakkelijk gemaakt

Om het voor jou gemakkelijk te maken, vind je in het lespakket allerlei handige materialen. In de beschrijving lees je kort maar krachtig hoe je deze materialen kunt inzetten. Denk aan:

Kaartjes met voorzetsels (zie foto bovenaan)

Kaartjes met allerlei bouwelementen

Mooie ontwerpbladen voor eigen bouwtekeningen

Een waaiertje met kleine bouwopdrachten

Een blad om de verschillende blokken te prijzen

Ervaringen met uitdaging in de Bouwhoek

Juf Maaike:

Het is gelijk duidelijk hoe je het moet gebruiken (net als de andere projecten van slimmekleuters.nl), heldere uitleg en een mooie afwisseling tussen opdrachten waarbij de kinderen moeten lezen, rekenen, ruimtelijk inzicht gebruiken, tekenen enzovoort.

Diana:

(Heeft het thuis uitgeprobeerd met haar eigen slimme kleuter van 6 jaar, dus ze zijn meteen goedgekeurd voor mocht er nog eens thuisonderwijs nodig zijn)

Wat ik zo leuk vindt aan deze opdrachten, er zitten dingen tussen die ze zelf verzinnen of die daar op voortborduren. Dit is dus iets wat ze al beheerst maar wel leuk vindt en wat voor andere slimme kleuters juist een uitdaging kan zijn.

Wil jij aan de slag met het lespakket? Het is voor €7,95 te bestellen in de webwinkel. En ja, je mag het dan in alle groepen op jouw schoollocatie gebruiken!

Geef een reactie