Online Kinderreceptie!


Wat ging het ineens snel… Maandag 14 december lekten de plannen voor de lockdown uit, en ineens was dinsdag 15 december de laatste lesdag van 2020 voor alle scholen van Nederland.

Net als jij heb ik samen met mijn collega’s de dagen daarna alles in orde gemaakt om in januari online te kunnen lesgeven. Maar hoe moest het met ons nieuwe thema: Feest? Gelukkig hebben we na een brainstorm er een leuke draai aan kunnen geven! Ik deel ons idee graag hier met jullie. Gelukkig Nieuwjaar!

Foto door cottonbro via Pexels

Online Nieuwjaarsreceptie!

Aan het begin van het nieuwe jaar is er vaak een receptie op het werk van de ouders of bijvoorbeeld op de sportvereniging of met de buren. Dit keer gaan we voor een kinderreceptie. En ja, die gaan we ONLINE met elkaar vieren!

We hebben ervoor gekozen om het ‘klein’ te houden en kinderen en hun ouders niet te overvragen. Door elke dag een mini-stukje voor te bereiden kunnen wij er op vrijdag in de eerste schoolweek tóch een bijzonder moment van maken. Doe je ook mee?

Bespreek dan op maandag met je groep dat je het nieuwe jaar samen wil vieren met een receptie. Weten de kinderen wat een receptie is? Je komt samen voor een hapje en een drankje. Om iemand te feliciteren of voor een bijzondere gelegenheid. Iedereen is netjes aangekleed. Je maakt een gezellig praatje met elkaar. Soms is er ook een toespraak. Vertel de kinderen dat ze elke dag een kleine opdracht krijgen om iets voor te bereiden. Veel plezier!

Maandag

Vuurwerk afsteken mag dit jaar niet. Toch kunnen we met een knal het nieuwe jaar in! Laat de kinderen een papierknaller vouwen. Veel oefenen want het is best lastig! Geef het onderstaande instructiefilmpje van Juf Jannie door. Gelukkig kun je dit zo vaak bekijken als nodig is.

Dinsdag

Een wens voor 2021. Laat de kinderen hun wens voor 2021 tekenen of schrijven op dit leuke blad. Tijdens de receptie kan ieder kind zijn wens laten zien of voorlezen.

Woensdag

Laat de kinderen een versiering voor het feest maken. Dat kan een mooie kleurplaat zijn, een tekening, een slinger, of iets dat ze zelf bedenken!

Donderdag

Vraag de kinderen vandaag om mooie, nette kleding te zoeken en alvast klaar te leggen voor morgen. Wat doen ze aan om het bijzonder en netjes te maken? De stropdas van Papa? Een mooie ketting van Mama?

Foto door August de Richelieu via Pexels

Vrijdag

Vandaag is het zover! De Kinderreceptie! Vraag de kinderen om op de afgesproken tijd klaar te zitten met de gemaakte versiering in beeld opgehangen, mooi aangekleed, de papierknaller en wens bij de hand. Vraag ze tot slot vandaag een mooi versierd glas met limonade mee te nemen, zodat je met elkaar kunt toosten. Veel plezier en maak er een feestje van!

Ontwikkelingsvoorsprong

Deze activiteit is zo samengesteld dat er voor alle kleuters iets te halen is, en komt ook zeker tegemoet aan de leerbehoeften van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong:

  • De kinderen doen een nieuwe ervaring op: een officiële receptie!
  • De fijne motoriek wordt flink geoefend met het vouwen van de papierknaller. Ook het doorzettingsvermogen wordt daarbij goed aangesproken. Tot slot zal de knal leiden tot de nodige verwondering.
  • Kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong zijn soms al bezig met levensvragen. Bij het bedenken van de wens kunnen kinderen aan anderen laten weten wat zij belangrijk vinden.
  • Je komt tegemoet aan de behoefte aan autonomie door de kinderen zelf hun kleding te laten kiezen voor dit feest.

Wil je meer?

In de bijlage kun je de opzet downloaden zoals wij hem met de kinderen en hun ouders delen via Teams. Compact en in eenvoudige taal.

Zoals je kunt lezen gaan we in week twee van de schoolsluiting door met ons thema feest. De kinderen organiseren dan in vijf stappen zelf een ‘oefenfeestje’. Voor hun gezin, of misschien voor hun knuffels, voor Playmobil poppetjes of hun favoriete dino’s. Dat mogen ze zelf bedenken!

Wereldfeesten

Nu we wat langer doorgaan met het online onderwijs, weer wat nieuwe ideeën voor bij ons thema Feest!

In het onderstaande document vind je voor elke dag van de week een filmpje over een Wereldfeest. Bijvoorbeeld Chanouka, Suikerfeest en Holi.

De kinderen bekijken het filmpje met een kijk- teken- op doe-opdracht. Of je spreekt af om een mini quiz te doen over het filmpje. Bijvoorbeeld met petje op, petje af. Je kunt de ja/nee vragen ook laten beantwoorden door een rood óf een groen voorwerp voor de camera te laten houden.

Zoals steeds probeer ik het laagdrempelig en haalbaar te houden. Toch bied je op deze manier nieuwe informatie voor nieuwsgierige kinderen. Aan het eind van de week kun je eens bespreken naar welk feest ze nieuwsgierig zijn geworden. Wat zouden ze weleens willen meemaken?

Boeken!

Er zijn niet zoveel boeken bij het thema Oud en Nieuw. Hier vind je er twee!

Geef een reactie