Ontdekhoek in het donker


Foto door Tima Miroshnichenko via Pexels

Wat is er nu leuker en spannender dan spelen in het donker? Daarom maakten we bij het thema Dag & Nacht een ontdekhoek in het donker. Aanvankelijk had ik daar één idee bij bedacht. Maar nu de verduisterde hoek er toch stond, bleken zowel de kinderen als ikzelf nog veel meer te kunnen bedenken!

Ontdekhoek in het donker

Het is handig om voor je ontdekhoek in het donker uit te gaan van een speelhuisje, winkeltje of poppenkast. We hebben daaroverheen een donker doek gehangen. Aan alle kanten hebben we de lichtkieren goed dichtgemaakt met Ducttape. Want ook een klein streepje licht zorgt er al voor dat het niet meer ‘echt’ donker is.

Krijg je het niet voor elkaar om er een hoek van te maken, dan is er een heel simpel alternatief! Leg enkele blinddoeken klaar. Je kunt dan bijna alle werkvormen doen, met de blinddoek op. Een blinddoek biedt ook uitkomst als je donkere hoek nét niet donker genoeg is… Er zijn voor kinderen slaapmaskers te koop, die voldoen vaak prima als blinddoek:

Activiteiten in het donker

Hieronder lees je welke activiteiten je kunt doen in de ontdekhoek in het donker. De kinderen vonden het bij mij reuze spannend en door de wisselende activeiten bleef de hoek goed in trek. Het accent ligt hier wat mij betreft op ontdekkend leren. Het zijn dus geen ‘lesjes’ maar het gaat om ervaren en ontdekken. Uiteraard kun je in de loop van het thema aan de hand van filmpjes op schoolTV, of informatieve boeken over licht en kleur, meer uitleg geven bij de ontdekkingen.

Kijken met je handen

Voorbereiding: Stop drie kleine voorwerpen in een tas en doe de tas dicht. Leg op een tafel naast de ontdekhoek in het donker tekenspullen klaar.

Instructie: ga samen met iemand in de donkerhoek. Sluit de hoek goed af zodat je niets meer kunt zien. Doe nu pas de tas open. Nu probeer je te kijken met je handen. Wat voel je? Wat zou het kunnen zijn? Als je denkt dat je het weet doe je éérst de voorwerpen weer in de tas en de tas gaat weer dicht. Dan ga je uit de donkerhoek en je tekent wat je hebt ‘gezien’. Als je klaar bent met je tekening, mag je kijken of het klopt met de spullen in de tas! Vul de tas daarna met 3 nieuwe voorwerpen voor het volgende tweetal.

Tekenen in het donker

Voorbereiding: leg tekenpapier klaar, vastgemaakt op een karton of plankje en een grijs potlood per kind.

Instructie: spreek samen met iemand af wat jullie gaan tekenen in het donker. Wordt het een huis? Een dino? Een eenhoorn? Begin pas met tekenen als de hoek goed is afgesloten, zodat je echt niets meer kunt zien. Vergelijk daarna de tekeingen. Schrijven in plaats van tekenen kan natuurlijk ook.

Lezen in het donker

Het hoeft natuurlijk niet heel ingewikkeld te zijn. Met zijn tweeën een boekje lezen bij het licht van een zaklamp is knus en gezellig. Een extra leuke leesplek! Misschien leuk om boeken te laten lezen in het thema, bijvoorbeeld over nachtdieren:

Rara wie ben ik

Voorbereiding: geen.

Instructie: spreek met twee kinderen af. Eén kind gaat in de donkerhoek. De ander haalt een ander kind op uit de klas. Het kind in het donker probeert er door een gesprekje te voeren te raden welk kind er voor de ontdekplek in het donker staat. Een soort Tik tik wie ben ik inderdaad!

Kleuren licht

Voorbereiding: verzamel gekleurd folie van snoep, of maak knip een setje van verschillende kleuren vliegerpapier. Zorg ook voor zaklampen.

Instructie: geef de kinderen een setje gekleurd doorzichtig papier of folie mee in de ontdekhoek in het donker. Laat ze vrij experimenteren. Je kunt ook folie/ papier meegeven alleen in de drie primaire kleuren. Kunnen ze alle kleuren van de regenboog maken door deze te mengen? Geef er eventueel ook eens een glas of een prisma bij. Wat voor effect krijg je als je daar doorheen schijnt?

Geef een reactie