Cora Hansen


Wie zit er ‘achter’ www.slimmekeuters.nl? Dat ben ik dus! Mijn naam is Cora Hansen en ik combineer drie leuke zaken met elkaar: lesgeven aan (slimme) kleuters, het geven van trainingen over kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong en het ontwikkelen van leermiddelen. Op deze pagina vertel ik je wat meer over mij en over mijn bedrijf.

Persoonlijk over mij

Tsja, wat zou je over mij willen weten? Ik ben 50 jaar, getrouwd met Jeroen en ik heb twee dochters van 18 en 20 jaar.

Toen mijn dochters zelf kleuter waren, heb ik wel gezien dat het slimme meiden waren. Maar aan hoogbegaafdheid heb ik nooit serieus gedacht. Ze zaten lekker in hun vel en ontwikkelden zich goed op school. Bij beide dames zag ik dat ze geneigd waren zich snel aan te passen. En over één van mijn dochters hoorde ik dat ze erg dromerig was en vrij traag. Dit deed geen belletje bij me rinkelen. Totdat één van beide meiden vast begon te lopen en niet meer met plezier naar school ging. Tegelijkertijd werd er een HB-groep werd gestart op hun basisschool. Om na te gaan of dit passend zou zijn hebben we een onderzoek laten doen. Daaruit bleek dat beide dochters hoogbegaafd zijn. Dat verraste ons toch nog! Ook al gaf ik op dat moment al enige tijd les aan een voltijd HB groep. Maar als het om je eigen kinderen gaat, zit je er soms te dicht op om het helder te kunnen zien… Inmiddels volgen ze allebei hun eigen pad binnen of buiten een onderwijssetting.

En verder? Ik ben iemand die altijd op zoek is naar nieuwe informatie, input en ervaringen. Daarom kook ik geen dag hetzelfde gerecht, lees ik alles wat los en vast zit en leer ik graag iets nieuws. Mijn rust haal ik uit het wandelen met onze Labradoodle Wasabi en bezig zijn in de tuin. Verder ben ik dol op kringlopen en probeer ik niet teveel te ‘consumeren’, dus niet teveel nieuwe spullen en kleding aan te schaffen. In de kringloop ben ik natuurlijk altijd op zoek naar vintage schoolspullen of oude schoolkastjes. Dusse…. als je nog iets interessants hebt dan mail je me maar!

Op verzoek van mijn dochter géén foto van hen, maar een foto van Wasabi mocht dan weer wel 😉

Onderwijs

Ik heb in meerdere groepen en typen onderwijs ervaring opgedaan; Zo heb ik gewerkt in VSO-groep op een cluster vier school, met kleuters op een VVE school, in groep 5 op een dorpsschool en alle onderbouwgroepen op een vernieuwingsschool. Op deze manier heb ik veel facetten van het onderwijs leren kennen. Daardoor heb ik goed inzicht opgedaan wat betreft de doorlopende leer- en ontwikkelingslijnen.

De afgelopen 15 jaar heb ik me verdiept in het onderwijs aan jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Toen het Leonardo onderwijs begon, was mijn school, Het Vianova in Alphen aan den Rijn, één van de eerste scholen die zich aansloot. En wij waren daarbinnen weer één van de weinige scholen die direct een voltijd HB-groep heeft opgezet voor de jongste kinderen van de basisschool.

Inmiddels geef ik al bijna 10 jaar voltijd HB-onderwijs. Naast de jongste groepen, heb ik ook een aantal jaren gewerkt in onze HB groep 6-7. Het leuke was dat ik de kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong die ik had begeleid in groep 1, 2 of 3 weer terug zag in mijn groep! Mooi om te zien hoe zij zich hebben ontwikkeld.

Op Het Vianova hebben we instroomgroepen waar alle kinderen starten, ook de kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Vanaf groep 2/3 gaat een deel van de kinderen naar de Nova’s, onze HB-groepen. De andere kinderen gaan naar verder bij de Via’s. In de instroomgroepen is het dus belangrijk een ontwikkeingsvoorsprong te signaleren én een uitdagend aanbbod te realiseren. Ook in die volle instroomgroep. In onze voltijd HB-groep 2/3 bouwen we verder aan uitdagend onderwijs, maar ook aan een groeimindset. Ik heb in beide groepen gewerkt. Op dit moment sta ik bij de Raketten, een Nova-groep 2/3.

Wil jij een kijkje in mijn voltijd HB groep 2/3? Volg me dan op Facebook of Instagram!

Taart bij mijn 25-jarig jubileum in het onderwijs

Trainingen

Toen wij destijds startten met HB-onderwijs was er nog weinig literatuur en lesmaterialen beschikbaar voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong. Ik heb met mijn collega’s veel zelf uitgezocht en uitgeprobeerd. Binnen onze organisatie was ik coach voor startende leerkrachten en gaf al wat stukjes training. Dit vond ik leuk om te doen! Zo ben ik die twee zaken gaan combineren: mijn kennis en know-how op het gebied van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong en het geven van trainingen. Dan het je ook een website nodig en de naam ‘slimmekleuters.nl’ bleek nog beschikbaar te zijn. Zo is het allemaal beginnen!

Weetje: mijn bedrijfsnaam is eigenlijk niet slimmekleuters.nl. Bij de KvK sta ik ingeschreven als Onderwijskrachtig. De website slimmekleuters.nl kwam pas nadat ik mijn bedrijf had geregistreerd.

Omdat ik ook nog zo graag voor de klas sta, ben ik beperkt in het aantal trainingen dat ik per week kan geven. Ik sta twee dagen voor de klas, geef gemiddeld één dag per week training, reserveer één dag voor ontwikkelwerk en heb dan nog een dag uitloop. Som geef ik die dag een extra training, soms is het op school druk vanwege bijvoorbeeld de portfolio’s, en soms… doe ik even niks bijzonders!

Uit de oude doos… een van mijn eerste trainingen!

Ontwikkelen van leermiddelen

Er waren 15 jaar geleden nog maar weinig leermiddelen beschikbaar voor jonge kinderen. Als ik nadenk kom ik uit op enkele smartgames, de Denksleutels, een boekje met filosofielessen en de handleiding: Klein maar Fijn. Niet veel al met al!

Om twee leerjaren met de groep aan de slag te gaan gaan, moest er nog wel het een en ander ontwikkeld worden. Zoekend en uitproberend kwam ik ideeen tegen op Pinterest, breidde deze uit, overlegde met collega’s, probeerde 100 dingen die wel maar vaak ook niet werkten. Toen ik vervolgens op pad ging om trainingen te geven, deelde ik mijn ideeen met cursisten. En ik deed ook weer ideeen op als ik de scholen bezocht. Ik werkte ook samen met bijvoorbeeld Novilo en het Rekenhuis of collega’s uit het veld om de leermiddelen helemaal uit te denken.

Ik beschreef mijn les ideeen zoals het 100-dagen rekenproject, Zin van de Week en Lekker Lezen in eerste instantie op www.slimmekleuters.nl en nam ze naar trainingen mee als Worddocument. Gelukkig kwam ik in contact met Yvonne Windhorst (zij had haar kinderen op onze school) en zijn we gaan samenwerken om de leer- en begeleidingsmaterialen mooi vorm te geven. Nu kun je deze materialen in de winkel bestellen als download of kiezen voor de gedrukte versie in de map: Slimme Kleuters en groep 3. De map is uitgekomen maart 2021, en er werken inmiddels al bijna 700 scholen mee!

Bijna al mijn leermiddelen samengebracht in één mooie stevige map

Genoeg over mij!

Zo, nu weet je wat meer over mij! Ik vind het zelf altijd fijn om te weten dat ik te maken heb met een echt mens achter een bedrijf.

Maar uiteraard doe ik het niet helemaal alleen. Ik heb een administratiekantoor om me te helpen met de financiele kant. Ook werk graag samen met partners zoals Novilo en Kleuteruniversiteit. En de vormgeving heb ik met liefde uit handen gegeven aan Yvonne Windhorst van Illustratieenzo! Drukker Okay Colour maakt er dan weer een prachtige map van. Mijn moeder en mijn dochters en hun vrienden helpen regelmatig met het in elkaar zetten van de mappen.Verder heb ik iemand die samen met mij werkt aan een goede website. Kortom, vele handen maken licht werk.

Ik hoop je een keer live tegen te komen, op een beurs of tijdens een training. Jij hebt nu een voorsprong met wat kennis over mij. Dus als we elkaar tegenkomen ben ik benieuwd naar jouw verhaal!