Recensie Creatool


Soms kom je materiaal tegen waarvan je denkt: wow! Dat had ik toen ik op de NOT de stand van Creatool zag, wat een gaaf materiaal is dat! Na een goed gesprek en wat heen en weer gemail mocht ik mezelf héél gelukkig prijzen, want ik mocht het materiaal enkele weken uitproberen in de klas! In deze recensie lees je wat Creatool is, wat je ermee kunt doen en hoe het me is bevallen om het materiaal te gebruiken in de klas.

Wat is Creatool?

Creatool is levensgroot constructiemateriaal gemaakt van duurzame materialen. Het bestaat uit stokken, planken, schijven en verbindingsstukken. Het mooie is dat je de onderdelen met magneetverbindingen aan elkaar koppelt. Het koppelen van de onderdelen kost daardoor geen kracht of gevorderde motorische vaardigheden, je klikt alles gemakkelijk vast of los. Alle aandacht kan dus naar het bouwen gaan!

korte en lange stokken, schijven en latten met gatenHoe ga je ermee aan de slag?

Laat de verschillende onderdelen zien aan de kleuters en demonstreer hoe je de onderdelen in elkaar kunt klikken. Bespreek op welke plek en met wie ze met de materialen aan de slag kunnen. Als je de XL-Large set in huis hebt, kunnen er gemakkelijk 6 kinderen tegelijk mee spelen.

In eerste instantie zou ik aanraden de kinderen ermee te laten experimenteren. Ze moeten het materiaal leren kennen en erachter komen hoe ze dingen aan elkaar kunnen bevestigen. Als je observeert kun je horen dat de ideeën groeien en steeds veranderen tijdens het experimenteren: ‘He jongens kijk, ik kan hier op zitten, het is een stoel. Er moet een dak op dan is het een auto. Of nee we maken een raket, 5-4-3-2-1, ik doe een hengel uit het raam! Nu heb ik je gevangen!’

Hebben de meeste kinderen het materiaal verkend, dan kun je opdrachten geven om het experimenteren meer richting te geven. De opdrachten kun je natuurlijk aanpassen aan je thema:

 • Maak iets dat kan rijden.
 • Welk groepje maakt de hoogste toren?
 • De vloer is lava; maak iets waar je met je hele groepje op kan staan!
 • Maak iets zónder de stokken te gebruiken
 • Maak een hijskraan die echt kan hijsen.
 • Maak iets waar de juf ín kan zitten.

Het leuke is dat het materiaal zo groot is dat ze er ook echt zelf in of op kunnen zitten, rijden en klimmen. Zelfs voor volwassenen is het materiaal stevig genoeg blijkt uit demonstratie op de NOT!

In alle groepen

Al snel werd me duidelijk dat het materiaal óók voor grotere kinderen uitdagend is. We hebben daarom in verschillende samenstellingen gewerkt: Op sommige momenten kwamen leerlingen uit een bovenbouwgroep samen met de kleuters spelen met Creatool tijdens onze werkles. Ook hebben we het ingezet tijdens het groepdoorbroken circuit. Een valkuil hierbij was dat de oudere kinderen het materiaal zo interessant vonden, dat ze eigenlijk het liefst zelf zouden spelen en ontdekken, in plaats van het (deels) begeleiden van jongere kinderen.

Wel werd duidelijk dat met hulp en inzicht van de oudere kinderen grotere en meer complexe bouwsels konden ontstaan.

Aanrader dus?

Creatool is zeker een aanrader! Het stimuleert het technisch inzicht, ruimtelijk inzicht en probleemoplossend vermogen. Kinderen kunnen experimenteren en hun fantasie en creativiteit gebruiken. Er zijn géén bouwplaten of andere bouwinstructies beschikbaar. Daarnaast is het door de afmeting van het materiaal noodzakelijk om samen te werken: iets vasthouden terwijl de ander een onderdeel bevestigt en samen nadenken over oplossingen. Ook leerlingen die dat normaal gesproken liever zelf oplossen hebben elkaars hulp nodig. Je kunt het niet alleen!

Omdat het materiaal zo veelzijdig is het uitdagend op elk niveau. Fijn dat slimme kleuters hun fantasie en ideeën kunnen uitvoeren, zonder beperkt te worden door hun motorische vaardigheden. Alles klikt eenvoudig in elkaar en is gemakkelijk te hanteren.

Kunnen we er met zijn allen op staan?

Kanttekeningen

Kanttekeningen bij Creatool? Misschien: De aanschafprijs is er hoog, overweeg dus goed of het haalbaar is om aan te schaffen. Er is ook flink wat ruimte nodig om ermee te spelen en bouwen. Wellicht is dit niet in ieder klaslokaal in te passen. Het vraagt verdieping van de leerkrachten om de kinderen goed te kunnen begeleiden. Tot slot hebben kinderen flink wat tijd nodig om er lekker mee te kunnen werken en alles weer goed op te ruimen, denk aan ongeveer een uur per werksessie.

Zijn deze aandachtspunten onoverkomelijk? Dat niet, zeker als je school techniek, samenwerken en creativiteit hoog in het vaandel heeft staan. Overleg voor aanschaf goed met het hele team, omdat iedereen het moet zien zitten om met het materiaal aan de slag te gaan.

Tips voor aanschaf en werkwijze

 • Schaf Creatool aan voor de héle school. De startprijs van 2150 voor de XL-Large set + kist op wielen is dan beter te behappen.
 • Zorg dat je het materiaal gedurende het jaar in periodes van een aantal weken verdeelt over de verschillende groepen.
 • Zo komt elke groep jaarlijks aan bod en de kinderen raken er niet op uitgekeken. Over een jaar zien ze het materiaal weer terug en dan kunnen ze weer meer!
 • Laat veel kinderen tegelijk spelen met creatool: ze moeten samenwerken en de materialen verdelen. 2 groepjes van 4-6 kinderen kunnen werken met één XL-Largeset.
 • Neem Creatool bij droog weer ook eens mee naar buiten!
 • Spreek een leerlijn met elkaar af, van vrij experimenteren in de onderbouw, tot het uitvoeren van opdrachten/uitdagingen naar het vooraf ontwerpen en uitvoeren van een ontwerp.
 • Zoek geschikte momenten om kinderen van verschillende leeftijden samen te laten spelen en werken met het materiaal.

Tot slot

Ik hoop dat je zo iets beter weet wat Creatool is en of het mogelijk iets voor jouw school is. Wil je er meer over weten klik dan door naar hun website.

Ervaring met Creatool? Leuk als je een reactie plaatst op dit bericht!

Tot slot nog één foto van een prachtig bouwwerk van een groepje meisjes, buiten op het plein. Wat het is? Dat wisten ze zelf ook niet, maar gróót was het wel!

Geef een reactie