Recensie kleutertijdschrift Okido


Recensie tijdschrift OKIDO

OKIDO op de NOT

Op de NOT kwam ik de stand van OKIDO tegen. Een tijdschrift over ‘kunst en wetenschap voor kids’, dat sprak me heel erg aan! Toen was het tijdschrift helaas alleen in de Engelstalige versie beschikbaar. Een leuke verrassing dus toen ik laatst een pakketje in de brievenbus vond met enkele proefexemplaren van de eerste uitgave in het Nederlands!

Ik heb het blad uitgebreid bekeken, uiteraard ook samen met de kleuters. Hieronder mijn bevindingen.

Wat is OKIDO?

OKIDO is een tweemaandelijks tijdschrift voor kinderen van 3 tot 6 jaar oud.

In de beschrijving staat:

OKIDO helpt kinderen leren door te spelen. Het staat vol met verhalen, opdrachtjes en spelletjes die de creativiteit stimuleren en wetenschappelijke interesse aanwakkert.

Het tijdschrift is gedrukt op stevig FSC-papier. Het eerste nummer staat helemaal in het teken van planeten en sterren. Het volgende nummer komt uit op 15 juni en gaat over Water.

OKIDO bestaat uit drie katernen. Het in kleur gedrukte tijdschrift met verhalen, zoekplaten, recepten, informatie en strips. Dan een in blauw-wit gedrukt doe-katern met speelse doe-opdrachten. Als laatste een knutselblad van stevig karton op dubbel 4 formaat:

 

Wat hoop/ verwacht ik?

Bij het bekijken van de inhoud zoek ik vooral of dit tijdschrift biedt wat slimme kleuters nodig hebben: Ik kijk of er inhoudelijk echte/nieuwe informatie wordt geboden. Daarnaast kijk ik of de verhalen en activiteiten een beroep doen op de hogere denkorde vaardigheden, en bijvoorbeeld gecijferdheid en geletterdheid.

Het tijdschrift

Het tijdschrift begint met een introductie-verhaal over Zoe en Felix, die met Messy Monster verschillende planeten bezoeken. In dit fantasie-verhaal krijgen ze te maken met een stormmonster dat alle kleuren opeet. Dit verhaal eindigt voor mij wat te zoet en loopt tekstueel (vertaling?) niet geweldig. Toch zullen kinderen ervan genieten en is het een aanleiding om over kleuren en mengvormen te werken.

Daarna volgt een strip met vragen van Zom, Zam en Zoom. Ze vliegen met een raket, ontdekken enkele weetjes over planeten en leren welke omstandigheden maken dat de aarde onze favoriete planeet is. Eerste brokjes informatie dus!

Met het verhaal ‘Filo de kat’ volgt een filosofisch verhaal van 2 pagina’s over groot en klein en hoe dat relatief kan zijn. Wij zijn groot naast een vlo, maar heel klein vergeleken met een berg. Dr gigantisch grote worden genoemd: sterrenstelsels, maar ook de gigantisch kleine: atomen.  Dit verhaal nodigt zeker uit tot vervolgactiviteiten of filosofische gesprekken.

Cultuur komt aan de orde in een prachtig geïllustreerde fabel over de nachthoed. Eén van mijn favoriete verhalen in het tijdschrift!

Mijn plan was om in deze recensie alle verhalen en activiteiten langs te lopen, dat is echter teveel! Daarom hier een opsomming van wat je kunt verwachten in deze eerste uitgave:

Het tijdschrift is verder rijk gevuld met onder andere een mooie zoekplaat (denk aan Waar is Wally), knutselopdrachten (maak een maansteen-huisdier), proefjes (ballonraket), tel opdrachten, een bijzonder grappig stripverhaal over een wereldkampioenschap Slapen, een recept voor meteorenhapjes, een gezelschapsspel met planeten-weetjes en een moppenpagina.

Het doe-katern

Hierin vind je dot-to-dot tekeningen, visuele waarneming-opdrachtjes, een doolhof en een eenvoudige kruiswoordpuzzel, tot slot een tekening om af te maken.

Waar ik het tijdschrift uitblinkt in kort maar krachtige informatie, een creatieve insteek, humoristische verhalen en hands-on techniek activiteiten, voegen deze opdrachten naar mijn idee niet veel toe. Het doet denken aan werkbladen zoals je deze vroeger in DOREMI vond. Niets mis mee, maar de uitgewerkte activiteiten bieden geen éxtra verdieping of uitdaging. De kruiswoordpuzzel is de uitzondering op de regel en een leuke uitdaging voor kleuters die het lezen al onder de knie hebben.

Het knutselblad

Je vindt hier 2 activiteiten:

In de eerste activiteit bevestig je met behulp van splitpennen en stroken de zon, aarde en maan aan elkaar. Hierdoor kun je goed zichtbaar maken hoe de aarde om de zon draait en de maan weer om de aarde. Top!

De tweede activiteit is het knutselen van een raket van een keukenrol. De kinderen knippen kartonnen onderdelen uit, en zetten de raket in elkaar. Daarna kunnen ze deze verder versieren. Deze opdracht biedt behalve het versieren naar eigen inzicht, weinig ruimte voor eigen inbreng.

Conclusie

Het tijdschrift OKIDO is wat mij betreft een aanwinst! De korte verhalen, gedichten, activiteiten en artikelen in het tijdschrift geven een mooie aanzet om verder over door te werken of te praten in de klas. Vaak doen zij een beroep op hogere denkorde vaardigheden. Van kinderen wordt gevraagd te filosoferen, proefjes te doen, te observeren, een beeldverhaal te lezen, en er is rekening gehouden met gevoel voor humor.

Wat nog beter zou kunnen is de vertaling, deze hapert soms en een vertaald gedicht of verhaal loopt niet altijd lekker. Ook zouden de opdrachten in het doe-katern meer een beroep mogen doen op de hogere denkorde vaardigheden.

Deze minpuntjes daargelaten is het zeker de moeite waard om je op het tijdschrift te abonneren. Een proefabonnement van 3 nummers kost je €10,-. Zowel voor thuis als op school biedt het veel aanknopingspunten om nieuwsgierigheid aan te wakkeren en het thema langs veel verschillende aanvliegroutes te onderzoeken en te leren kennen. Ik denk daarom dat het ook prima zal aansluiten bij scholen die werken vanuit de meervoudige intelligenties van Gardner.

Nieuwsgierig geworden?

Hier kun je enkele pagina’s inkijken inkijkexemplaar OKIDO en via de volgende link kom je bij de website van OKIDO: okidotijdschrift

Tip:

Geef je Engels aan je kleuters? Dan zijn wellicht de Engelstalige uitgaven van Okido juist interessant voor je!

 

[bol_product_links block_id=”bol_58fc81d5bca9a_selected-products” products=”9200000045304648,9200000052209703,9200000011438156,9200000052209707,9200000057805241,9200000075728715″ name=”1″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

 

 

 

 

Geef een reactie