Recensie ‘Lezende Kleuters’


Tijdens mijn trainingen ontmoet ik heel veel leerkrachten uit groep 1, 2 of 3. Deze leerkrachten vertellen met enthousiasme over de materialen die wérken voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong. Zo leer ik steeds bij over goede uitdagende materialen. Afgelopen voorjaar werd ik attent gemaakt op de map ‘lezende kleuters’ van Petit Plus. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt! Ik heb de map besteld en ik vind het echt een aanrader.

Lezende Kleuters?

Allereerst wat gedachten over lezende kleuters. Waar vroeger werd aangeraden om bij kleuters vooral nog niet met letters en lezen aan de slag te gaan, is het nu wél gebruikelijk om letters aan te bieden in de kleutergroep. Vaak wordt dat gedaan aan de hand van een letter die centraal staat. Ik heb die werkwijze beschreven en verder uitgebreid naar de ZIN van de WEEK.

Kinderen die willen lezen mag je naar mijn mening niet belemmeren en je kúnt ze ook helemaal niet tegenhouden. De meeste kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong leren zichzelf lezen in de voor- of vroegschoolse periode. Als een kleuter uit zichzelf interesse heeft om met letters en lezen aan de slag te gaan, is het goed om daar op in te gaan. Je komt daarmee tegemoet aan een grote wens en behoefte van veel kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong.

Maar wat is dan een goed vervolg voor een kleuter die al aardig kan lezen? Natuurlijk kun je het kind passende leesboeken aanbieden. Je kunt ze bijvoorbeeld zelf prentenboeken laten lezen, of een voorleesboek inzetten als zelfleesboek. Maar er is méér mogelijk. Als je eenmaal kunt lezen, wil je er ook mee aan de slag. En wat mij betreft niet per se door ‘werkbladen’ te maken. Kleuters zijn graag actief bezig. En daar heeft de map van PetitPlus een goed antwoord op.

Opbouw van de map Lezende Kleuters

De map bestaat uit 10 soorten opdrachten. Bij elke opdracht zijn leerlingkaartjes beschikbaar met uitgewerkte opdrachten op drie niveaus. De niveaus variëren van Avi start tot en met AVI E4+. Zo heb je voor elke lezer een geschikte opdracht.  

De kinderen doen de opdrachten in tweetallen of individueel. En je hebt er niets anders voor nodig dan de opdrachtkaartjes en materialen die in elke kleutergroep aanwezig zijn. De kinderen kunnen er zelfstandig en actief mee aan de slag!

Voorbeelden

De opdrachten zijn eigenlijk heel eenvoudig en gemakkelijk uit te leggen. En toch vond ik dit soort opdrachten niet eerder zo handig in een map verzameld terug. Hieronder lees je twee voorbeelden van opdrachten:

Raad wat er staat:

De kinderen spelen dit spel in tweetallen. Ze lezen ieder hun kaartje en beelden uit wat er staat. Kan de ander raden wat er op het kaartje staat? Je vindt de opdrachtkaarten voor de leerlingen steeds in de insteekhoezen na de beschrijving. Zoals je ziet is er op elke niveau een opdracht. Je kunt ze na afloop ook weer gemakkelijk sorteren en opruimen in de map.

Gedichten tekenen:

De kinderen lezen een kort gedicht en maken een bijpassende tekening. Na afloop kun je samen de tekening evalueren. Kun je het gedicht er goed in terugzien?

Naast deze opdrachten vind je ook nog zandtaartrecepten, bouwopdrachten, memory (plaatje-woordje) balspelletjes en zoekwoorden. En meer, maar dat mag je zelf ontdekken! Samen met je lezende kleuters.

Conclusie:

Een handzame en inspirerende map, die lezen, handelend leren en spelen combineert. Een aanrader als je passende opdrachten zoekt voor lezende kleuters. De opdrachten zijn gemakkelijk uit te leggen en de kinderen kunnen er zelfstandig mee aan de slag. Alle materialen zitten gebruiksklaar in de map, aanvullende materialen zijn in elke kleutergroep aanwezig.

Nu wil je ongetwijfeld weten waar je deze map kunt bestellen. Dat kan via de website van PetitPlus! Veel lees-en-doe plezier!

Geef een reactie