Rekenen met snoephartjes! 1


Bijna Valentijnsdag! Hoewel het maar één dag duurt is het toch erg leuk om er even aandacht aan te schenken. Met deze eenvoudige maar toch uitdagende rekenideetjes kun je zó aan de slag. Je hebt alleen een zak snoephartjes nodig! En dan kun jij ook rekenen met snoephartjes. Wil je ook een tip om de hartjes te gebruiken bij een leesactiviteit? Klik dan hier.

Idee 1:

Schatten en tellen: Hoeveel hartjes kun je in je hand houden?

Idee 2:

Schatten en tellen: Bouw een toren van de hartjes. Hoeveel hartjes hoog kun je hem bouwen?

N.B. Ervaring leert dat 10 al een flinke uitdaging is!

Idee 3:

Schatten en wegen: Laat kinderen schatten hoeveel kleine snoepharten evenveel wegen als een grote. Controleer met een balans. En als je 2 grote harten hebt, hoeveel kleintjes heb je dan nodig?

Moeten de kinderen dit wegen of kunnen ze het uitrekenen?

(geen grote snoepharten gevonden? Laat dan vergelijken met een koekje, een knuffeltje, legoblokken of wat dan ook)

Idee 4:

Schatten en een diagram maken: Welke kleur zou het vaakst voorkomen? Voorspel en leg daarna rijen per kleur om te controleren.

Idee 5:

Sorteren: Goede lezers in je groep? Laat dan sorteren op 2 kenmerken tegelijk: kleur én tekst. Hoeveel verschillende soorten hartjes zouden er eigenlijk zijn?

Idee 6:

Loose parts: Laat de kinderen met de hartjes mooie patronen leggen. Je kunt ze ook gebruiken als aanvulling op bijvoorbeeld zoutdeeg klei.

Idee 7

Boter-kaas-en-eieren: Maak met washi tape een speelveld op de tafel (laat kinderen dit vooral zelf doen!) en laat elke speler 7 hartjes in zijn of haar favoriete kleur sorteren. Speel nu boter-kaas-en-eieren. Uitbreiden naar 4 op een rij kan natuurlijk ook!

Idee 8

Serie leggen: Twee kinderen spelen samen. Ze leggen ieder het begin van een serie. Bijvoorbeeld: 2 gele, 1 roze, 3 witte enzovoort. Daarna wisselen ze en maken ze elkaars serie af. Gaat het goed? Introduceer dan extra factoren om op te letten: laat de hartjes met tekst óf gladde kant naar boven leggen, laat de hartje een kwart of halve slag draaien of combineer met de grotere snoepharten.

Hopelijk heb je genoten van het rekenen met snoephartjes. Wil je nog de boeken induiken dat bvolgen hieronder wat tips!


Geef een reactie

Een gedachte over “Rekenen met snoephartjes!