Schaar Scharnier


Wat is dit een gaaf iets om met de kinderen te maken, en het is gemakkelijker dan je denkt! Met deze uitdaging zullen ook jouw kleuters met een ontwikkelingsvoosprong graag aan de slag gaan. Fijne motoriek en techniek gaan bij het maken van een schaar scharnier hand in hand. Lees hier de stappen om zelf met jonge kinderen een schaar scharnier te maken. Het Wow-effect is onbetaalbaar!

Voorbereiden

De kinderen kunnen een heleboel zelf, als jij zorgt voor de juiste spullen om het schaar scharnier te maken. Snij reepjes stevig karton, net wat groter dan een kapla blokje. Zorg voor prikmatten, prikpennen en splitpennen. Verder heb je nog schilderspullen nodig of stiften, dat gaat ook prima!

Mak een voorbeeld. Het is erg leuk om dat met de kinderen erbij te doen. Zo zien ze meteen hoe een schaar scharnier in elkaar zit.

  • Pak 6 kartonnen repen.
  • Prik aan het midden, begin en eind van elke reep een gaatje, drie in totaal dus.
  • Leg twee repen met het middelste gaatje op elkaar en doe hier een splitpen door. Je hebt nu een kruis dat kan bewegen.
  • Maak aan de uiteinden van de repen karton twee nieuwe repen vast met een splitpen.
  • Kruis de nieuwe repen weer in het midden met een splitpen.
  • Bevestig zo ook de twee laatste repen en kruis deze weer in het midden.
  • Nu heb je dezelfde structuur als op de foto hierboven en in het filmpje hieronder.

Wat wordt jouw Schaar Scharnier?

Nu de kinderen weten hoe de constructie in elkaar zit, daag je ze uit te bedenken wat voor Schaar Scharnier ze willen maken. Wordt het een happende krokodil? Een grijper om afval op te rapen? Een grappig monster? Een afstandsschaar?

Zodra ze iets hebben bedacht, kunnen ze aan de slag met stiften of schilderspullen. Het is handig als de kinderen eerst op de losse onderdelen tekenen of schilderen en het daarna pas het schaarscharnier in elkaar zetten.

Zijn de onderdelen klaar? Laat de kinderen dan zelf aan de slag gaan met het in elkaar zetten. Tip: ‘help’ niet te snel als ze even niet meer weten hoe ze de onderdelen moeten bevestigen. Als het niet klopt kunnen ze het ook zó weer uit elkaar halen en opnieuw bevestigen. Stel wel je voorbeeld ter beschikking om te bestuderen! Zeker groep 2 kan dit echt zelf. Daarna zijn ze nog veel trotser dan wanneer je ze wel had geholpen!

Nog meer scharnieren

Vergeet niet om voorafgaand aan de opdracht of juist achteraf nog even verder te kijken naar scharnieren. Wat zijn scharnieren eigenlijk? Waar worden ze voor gebruikt? Alleen al in de klas tref je scharnieren bij de deur en de kastjes. En een schaar scharnier? Die vind je uiteraard in elke schaar.

Maar ook op allerlei ander plekken kom je scharnieren tegen. De schaarscharnier wordt gebruikt om iets uitschuiven en om zwaar werk gemakkelijk te maken, zoals op deze foto:

Ben je enthousiast geworden over dit onderwerp? Kijk dan ook eens bij mijn andere ideeen over wetenschap en techniek. Bijvoorbeeld deze uitgewerkte lesssen over tandwielen: fiets-en-tandwielen

Geef een reactie