Heb je een kleuter die… zich gedraagt als je P.A.?


school-100-e1346663188620

‘Juf, zal ik de potloden alvast uitdelen?’

‘Meester zal ik het zonnescherm naar beneden doen?’

Juf, we moeten nog voorlezen hoor’

Soms heb je een kleuter in de groep die zich gedraagt als je Personal Assistent. Hij of zij komt het je vertellen als er iemand aan de deur is, herinnert je eraan de schoolmelk te pakken, geeft het door als iemand zich niet aan de regels houdt en zorgt ervoor dat geen énkele belofte die je ooit hebt gedaan vergeten wordt.

Deze kleuter is graag in je buurt en helpt je waar hij of zij maar kan. Het lijkt soms wel of hij eerder ziet dan jij wat er moet gebeuren in de klas.

Dit kan handig en gezellig zijn, maar het kan bij de leerkracht ook wat irritatie opwekken. (Bij mij wel!) Je betrapt jezelf op gedachten/uitspraken zoals ‘nu even niet’ en ‘dat regelt de juf zelf wel!’ Deze kleuter is je iedere keer een stap voor!

Toch zijn dit kinderen bij wie het interessant is om eens nader te observeren. Kinderen die de omgeving goed in zich opnemen, de dag overzien, oog hebben voor wat er moet gebeuren en zich ook nog in de schoenen van de leerkracht kunnen verplaatsen. Als je er goed over nadenkt zijn dit signalen van een goed geheugen hebben, scherp waarnemen, kunnen plannen, een goed sociaal inzicht, alertheid, en nog meer.

Heb je zo’n P.A. in je groep, kijk dan eens of er nog andere signalen zijn die kunnen wijzen op een ontwikkelingsvoorsprong!

Geef een reactie