Ik ben Simon Rekenslang,
Ik sissss en ik ben heel erg lang,
Tel de stippen op mijn rug,
Tel ze heen en tel ze terug!
15 jaar geleden was ik betrokken bij het opzetten van onze nieuwe basisschool met een vernieuwend onderwijsconcept. En dat deden we zónder rekenmethode voor groep 3. Ons rekenonderwijs in de combinatiegroep 2-3 wilden we zelf vorm geven. Volgens onze eigen visie. En dat betekent onder andere interactief, hoge betrokkenheid, uitdagend, hands-on, speels en daarbij een goede en gedegen basis meegeven.
Dat het een hele klus was om je eigen rekenonderwijs in te richten, was te voorzien. Met behulp van onderwijshelden zoals Greetje van Dijk en Frans en Lucy Moerlands van Het Rekenhuis, zijn we een heel eind gekomen. Na enige tijd, een flinke groei van de school en veel nieuwe collega’s hebben we uiteindelijk toch gekozen voor een rekenmethode in groep 3.
Maar een aantal geweldige rekenprojecten zijn overeind gebleven! Uit deze tijd komt bijvoorbeeld het 100-dagenrekenproject voort. Dit heb ik al eerder gepubliceerd en inmiddels werken er meer dan 900 scholen mee 🙂
En nu ligt er een tweede rekenproject van slimmekleuters.nl: Simon Rekenslang! In dit blog ga ik je er alles over vertellen.
Een goede basis met Simon Rekenslang
Simon Rekenslang is een slang met 20 stippen op zijn rug. Door allerlei telactiviteiten te doen leren de kinderen de getallenrij van 0 tot 20 door en door kennen. En dat is óók belangrijk voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong. Misschien herken je wel dat kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong graag door willen naar de grote getallen én naar ‘echte’ sommen. Toch is het belangrijk om aandacht te besteden aan de getallenrij tot van 0 tot 10, 20 en 100.
Het is namelijk niet altijd zeker dat het getalbegrip voldoende breed is ontwikkeld als je een kind al heel jong zaken laat overslaan. Het kind kan misschien goed tellen tot 20, of 50 of misschien 100. Maar weet het ook handig een ongeordende hoeveelheid te tellen? Kan het verkort tellen? Kent het de rangtelwoorden? Kan het turven, of vingerbeelden gemakkelijk aflezen? Springen op de getallenlijn?
De getallen uit de getallenrij moeten als het ware voldoende ‘geladen’ zijn met ervaringen, kennis en vaardigheden, om een goede rekenbasis te hebben. De afbeelding van de IJsberg (door F. Moerlands, eerder gepubliceerd bij FISME) maakt dit nog eens duidelijk:
De opzet van SimonRekenslang
Simon Rekenslang bestaat uit twaalf interactieve lessen.
Elke les begint met een eigen ritueel waarbij Simon Rekenslang (zelfgemaakte of zelfgekochte handpop) tevoorschijn komt.
Daarna volgt een interactieve instructie waarbij de kinderen allemaal actief deelnemen.
Dit wordt gevolgd door een hands-on verwerking, die je vaak prima in de werkles kunt inzetten.
Naar wens laat je de kinderen het bijbehorende speelleerblad maken. Dit is een blad waarop de kinderen de getallenrij verder oefenen. De bladen hebben zoveel mogelijk betrekking op de echte wereld en er is ruimte voor eigen inbreng van de kinderen.
Kleuters die meer aankunnen gaan aan de slag met de verdiepingsopdracht. Ook deze opdracht kun je meestal goed inzetten tijdens een werkles.
Tot slot lees je aan het eind van de les samen met de kinderen een verrassend slangenweetje, of… ze lezen het zelf! De slangenweetjes kunnen de kinderen verzamelen tot een leuk boekje of een waaier. Geweldig leuk voor nieuwsgierige kinderen!
Voor wie is Simon Rekenslang?
Simon Rekenslang is bedoeld voor oudste kleuters en/of leerlingen aan het begin van groep 3. Maar je kunt uiteraard gemakkelijk differentiëren door eenvoudiger vragen (getallenrij tot 10) in te voegen voor de groep 1 leerlingen in jouw 1/2 groep. Zo is het project geschikt voor elke kleutergroep en groep 3. In de uitgave krijg je hier ook duidelijke uitleg over.
Bestellen Simon Rekenslang?
Je kunt Simon Rekenslang voor 17,95 bestellen als digitale download in de webwinkel van slimmekleuters.nl. Daar krijg je ook een klein inkijkje in het lesproject! Ga meteen naar de webwinkel om Simon Rekenslang te bestellen!
Misschien is het goed om te weten dat het rekenproject óók is opgenomen in de map: Slimme Kleuters én groep 3. Misschien vind je het fijn om het hele aanbod van slimmekleuters.nl in één mooie ringband bij elkaar te hebben. Wie weet heb je de map zelfs al in je bezit. Dan is het zonde als je het ook apart aanschaft. Iets om over na te denken!
Een extra besteltip! Je kunt via Het Rekenhuis voor 25 euro een interactieve rekenslang voor het digibord aanschaffen. Dat is dé perfecte aanvulling bij het rekenproject. Hier vind je Simon Rekenslang voor het digibord
Slangenweetjes
Hebben de kinderen de smaak te pakken gekregen na alle slangenweetjes? Dan vind je hier nog wat leuke informatieve boeken over slangen!