Map: Slimme Kleuters én groep 3!


Hoera, het is zover! De complete map ‘Slimme Kleuters én groep 3’ is uit! Op deze pagina lees je alles over de map en hoe je hem kunt bestellen.

Leermiddelen slimme kleuters én groep 3

Toen ik bijna 15 jaar geleden werd gevraagd om les te geven aan een fulltime hoogbegaafdengroep 1 en 2, was er nog weinig passend lesmateriaal beschikbaar voor deze groep. Met mijn collega’s ben ik overal op zoek gegaan naar uitdagende en prikkelende materialen, ideeën en activiteiten. En wat er nog niet was, zijn we zélf gaan bedenken en maken.

Alle lesprojecten die ik heb ontwikkeld vinden hun oorsprong in die begintijd en zijn dus in de praktijk ontstaan. Naast mijn werk als leerkracht ben ik ook trainer en coach, en zo ben ik de lesmaterialen in trainingen en workshops gaan delen met cursisten. Door feedback van cursisten, het sparren met hoogbegaafdheidsdeskundigen of collega’s met expertise op een specifiek vlak, heb ik de lesmaterialen steeds verder kunnen verbeteren.

Uitdaging bieden is gemakkelijk én leuk!

De leermiddelen die ik heb ontwikkeld zijn bedoeld als uitbreiding en aanvulling op je activiteitenaanbod. Je kunt ze naast en onafhankelijk van elke methode gebruiken.

Het is fijn als je extra ondersteuning hebt in of buiten de klas om kinderen te begeleiden. Maar… slimme kleuters hebben niet alleen op díe momenten een ontwikkelingsvoorsprong. Met de leermiddelen van slimmekleuters.nl wordt het gemakkelijk, laagdrempelig én erg leuk om extra uitdaging te bieden aan kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Jawel, óók in een volle groep! Bijvoorbeeld tijdens een gewone kringactiviteit of tijdens het werken en spelen.

Digitaal en nu ook: gedrukt!

Tot zijn de leermiddelen van Slimmekleuters.nl allemaal apart als digitale download te bestellen. Dat blijft zo! Wil jij er dus een paar dingen uitpikken om mee aan de slag te gaan dan kun je dat blijven doen.

Maar… het leek me ook mooi om alle materialen gedrukt in een mooie stevige map aan te bieden. Mét een duidelijke inleiding waarin je handvatten krijgt om een goed en doordachte jaarplanning samen te stellen. Dat is dus NIEUW!

Op weg naar de drukker!

Wat zit er precies in de map?

De map is verdeeld in vier delen. Door uit elk deel van de map een keuze te maken uit de projecten, kom je tot een compleet en afwisselend aanbod voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. In de inleiding van de map leg ik je precies uit hoe je komt tot een jaarplanning die bij jouw school past. Hieronder lees je wat je in elk deel van de map kunt vinden:

Deel 1: Begeleiding naar een groeimindset
 • Lespakket Complimentenkaartjes: het lespakket geeft je handvatten om kinderen te complimenteren op inzet en aanpak. Zo draag je bij aan een groeimindset. De leuke Complimentenkaartjes zijn bedoeld om uit te delen, kinderen vinden ze prachtig!
 • Stilstaan bij Groei: met dit lespakket maak je een start met leren reflecteren. In een doorgaande lijn van 22 activiteiten voor groep 1 tot en met 4 leren de kinderen zichzelf beter kennen, moeilijkheden overwinnen en kritisch kijken naar hun eigen werk.
 • Smartgames: in dit lespakket wordt een doelgerichte aanpak besproken om met smartgames te werken aan doorzettingsvermogen en het omgaan met frustraties. Je krijgt een heleboel tips en tricks om te zorgen dat het werken met smartgames écht werkt in de klas. De 20 mooie aftekenbladen bij de bekendste smartgames maken het helemaal af.
Deel 2: Uitdagen met hogere-orde denkopdrachten
 • Uitdagende ideeën bij ontwikkelingsmaterialen: acht gemakkelijk toe te passen uitdagende ideeën bij twaalf van de meest gebruikte ontwikkelingsmaterialen zoals kralenplanken, puzzels, ringen en stokjes, Vertiblocs, Rijmduo en nog veel meer. Voordeel: gemakkelijk in te passen tijdens de werkles!
 • Denksleutelmaterialen: een uitgebreide handleiding en beschrijving bij alle Denksleutels én…. 20 uitgewerkte thema’s, dat zijn dus 200 uitdagende opdrachten! Mooi om te differentiëren in de kring, maar tegelijkertijd voor álle kinderen een goede uitdaging.
Deel 3: Beginnende geletterdheid
 • Zin van de Week: alle kinderen ontdekken letters, woorden en zinnen. Kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong gaan met de extra opdrachten vanuit hun eigen taal creatief aan de slag met taal, lezen en schrijven.
 • Lekker Lezen: leesbevordering! Elk kind leest op zijn of haar eigen niveau. Met de Vraag van Vandaag stel je een prikkelende vraag over het boek dat ze aan het lezen zijn.
 • Presenteren kun je leren*: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Hoe fijn is het als je op je gemak voor een groep durft te staan. Aan de hand van de Tas van Ikke of bijvoorbeeld een Bijzonder Voorwerp houden de kinderen een korte presentatie.
 • Vouwboekje: veel kinderen zijn er dol op: zelf een boekje maken! Met dit vouwboekje werk je stiekem ook nog aan de fijne motoriek.
Deel 4: Beginnende gecijferdheid
 • 100-dagenRekenproject: samen met de kinderen houd je 100 schooldagen de tel bij. Daarna vier je samen het 100-dagenfeest. Dit lesproject biedt een fantastisch inzicht in ons tientallig telsysteem en het ‘inwisselen’. Voor kinderen met een voorsprong in groep 2 of 3 vind je nog eens 25 uitdagende rekenactiviteiten om in te zetten tijdens de werkles.
 • Simon Rekenslang: met dit lesproject over de getallenrij tot 20 geef je kinderen in groep 1, 2 en 3 een goede rekenbasis. De activiteiten zijn origineel en uitdagend. Leuk voor nieuwsgierige kinderen: bij elke les verzamel je een slangenweetje.
 • TekenRekenboek: kinderen tekenen een rekenprobleem uit. Zo vormen ze zich een duidelijk beeld van een rekensituatie. De opdrachten zijn heel gemakkelijk aan te passen op niveau. Je kunt ze dus in groep 1, 2 én 3 goed inzetten. Bonus voor de leerkracht: een heel duidelijk inzicht in de de rekenstrategie van elk kind.
Proef voor de omslag van de map

Wat kost dat?

Als je alle leermiddelen van slimmekleuters.nl apart zou bestellen als digitale download, dan ben je iets meer dan €180,- euro kwijt. Een nieuw project dat nu nog niet online staat (Het TekenRekenboek) heb ik alvast meegeteld.

De map Slimme Kleuters én groep 3 gaat €149,95 kosten. Alle leermiddelen (424 pagina’s) zijn op een mooie kwaliteit papier gedrukt en ze verzameld in een mooie, stevige ringband.

Heb jij al veel downloads van slimmekleuters.nl in huis? Dan kun je overwegen (even narekenen) of de map voor jou de moeite waard is om te bestellen. Als extraatje voor trouwe fans bied ik de voorkant van de map als gratis download aan. Dan kun je de voorkant uitprinten, insteken in een multomap en zo je eigen verzamelmap voor kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong samenstellen. Hieronder kun je de ‘voorkant’ downloaden!

Hoe kun jij de map bestellen?

Inderdaad, niet onbelangrijk. Klik op de link aan het eind van dit stukje om meteen naar de webwinkel te gaan. Je kunt de map bestellen en kiezen hoe je wilt betalen. Met Ideal of een Creditcard gaat het snel, maar ook een Bankoverschrijving is mogelijk. Loop je ergens tegenaan dan kun je me bellen of mailen en dan lossen we het op. Zodra je betaling is ontvangen maak ik de map verzendklaar. Verzenden doe ik op zaterdag, zodat de levering door-de-week plaatsvindt. Uiteraard ontvang je een factuur. Deze verstuur ik digitaal als de bestelling is afgerond en verzonden. Dus snel naar Map Slimme Kleuters én groep 3!

ERRATA

Heb jij de map aangeschaft? In de ouderbrieven van Presenteren kun je Leren zitten jammergenoeg wat kleine foutjes. De correcte brieven vind je hieronder: