Smartgame: Penguins on Ice 6


dscn0868

Smartgames zijn onmisbaar voor de slimme kleuters in je groep. Deze spellen bieden een goede uitdaging op het visueel-ruimtelijke gebied. Wil jij weten wat leuke smartgame is om in je groep in te zetten? In een serie blogartikelen beschrijf ik onder andere Roodkapje, Camelot Junior, de drie biggetjes en in dit blog: Penguins on Ice! Wil je meer weten over hoe je smartgames passend kunt inzetten voor slimme kleuters, lees dan ook dit blogartikel nog even. Het gaat namelijk niet alleen om de cognitieve uitdaging, maar juis óók om het leren doorzetten en leren omgaan met frustraties!

Penguins on Ice, snmartgame voor kleuters?

Ik ben erg enthousiast over Penguïns on Ice!

Er zijn meerdere Smartgames die uitgaan van het puzzelen met pentagrammen: d.w.z. puzzelstukjes die bestaan uit 5 vierkantjes die op verschillende manieren aan elkaar zijn gevoegd. Maar dit spel heeft een extraatje, waardoor het nog uitdagender is.

In dit spel zijn de puzzelstukken zelf flexibel, je kunt de vorm van elk stuk veranderen door de schotsen langs elkaar te schuiven. Zo krijg je steeds weer een andere vorm. De stukken zijn heel solide, van een prettig formaat voor kleuterhanden en het schuiven gaat zonder moeite. Ik heb het spel al een jaar of vier in de klas, en het geeft geen krimp.

Doel van de smartgame

Doel van het spel is om alle puzzelstukken passend op het speelbord te krijgen én er daarbij voor te zorgen dat de pinguïns op de juiste plek staan. Dat vraagt behoorlijk wat gepuzzel en ruimtelijk inzicht. Ook voor oudere kinderen is dit spel nog een flinke uitdaging. Kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong zullen er dan ook niet snel op uitgekeken zijn.

De opdrachten zijn ingedeeld van Starter tot Master, 60 in totaal.


Geef een reactie

6 gedachten over “Smartgame: Penguins on Ice

 • Lieneke Schuurs

  Hallo

  Ik ben met veel enthousiasme jouw site aan het bekijken. Ik krijg helemaal zin om deze projecten bij ons op school uit te proberen! Ik werk zelf in een Plusklas voor groep 6/7 en 8. Maar op de school waar ik intern begeleider ben zou ik graag een aantal kleuterthema’s voor slimme kleuters in willen voeren.
  Ik gebruik het spel ‘pinguins on ice’ al wel bij oudere kinderen maar nog niet bij de jongste kinderen. Ik zou graag je aftekenblad ontvangen.

  Groet Lieneke

 • Hajar

  Hallo,

  Dit ziet er een leuk spel uit voor de hoogbegaafde kleuters in de kleuterklas. Ik wil dit spel graag eens uitproberen bij hun, daarbij wil ik graag gebruik maken van je aftekenbladen. Ik wil ze dus graag ontvangen.

  Alvast bedankt.

  Vriendelijke groeten,
  Hajar

 • Marian

  Hallo,
  Het spel hebben we in de klas en wordt regelmatig ingezet. Het is heel leuk om te zien hoe verschillend de kinderen met de verschillende niveaus uit de voeten kunnen.
  Ik zou graag je aftekenbladen ontvangen.
  Alvast bedankt!

  Marian