Smartgames: Camelot jr. 1


20161106_151450

Smartgames in de klas om slimme kleuters uit te dagen. Dat is een goed idee! Maar welke zijn geschikt? Ik beschrijf in verschillende blogartikelen de allerleukste!

Camelot Junior

Deze smartgame mag zeker niet ontbreken in je assortiment! De kinderen krijgen een simpele opdracht: zorg dat de ridder bij de prinses komt, gebruik daarbij de aangegeven blokken. Dit spreekt zowel bij jongens als bij meisjes tot de verbeelding.

De stevige houten blokken liggen goed in een kinderhand. De kleuters plaatsen de aangegeven blokken zó, dat de ridder ongehinderd naar de prinses kan ‘lopen’.

In het begin is dat heel eenvoudig, maar naarmate de opdrachten moeilijker worden wordt er een flink beroep gedaan op ruimtelijk inzicht en creativiteit. 1 blok heeft uiteraard al 6 kanten. Als je dan ook nog verschillende blokken moet combineren wordt het al een stuk ingewikkelder, er zijn zoveel combinaties mogelijk!

 

Buiten de box…

Het spreekt mij aan dat kinderen moeten zoeken naar oplossingen die niet voor de hand liggen. De kinderen zijn fanatiek en blijven dit spel steeds opnieuw kiezen!

Voorbeeld:

Zoals je in onderstaande foto’s ziet, gebruik je de blokken soms ook als brug, of ondersteboven…

20161106_151500-1

Als je 1 smartgame mocht kiezen in je groep, zou dit mijn absolute favoriet zijn!

Junior variant: Castle Logics

Er is een junior variant beschikbaar van dezelfde makers: Castle Logix. Deze vind ik minder geschikt als pittige uitdaging voor de oudste slimme kleuters. Mijn ervaring is dat zij de opdrachten in korte tijd uit puzzelen en ze zijn niet lang geboeid. Wellicht is het toch interessant om deze set aan te schaffen en jonge kinderen in bijvoorbeeld groep 1 al de werkwijze van een dergelijk spel te laten ervaren, waarbij zij ook succeservaringen opdoen.

Gericht werken met Smartgames

Wil je gericht werken met Smartgames? Kijk dan eens bij het lespakket smartgames. Hierin leer ik je welke soorten smartgames er eigenlijk zijn. Natuurlijk beschrijf ik mijn favorieten. Ook vertel ik je hoe je kinderen kunt leren doorzetten als het moeilijk wordt. En je vind een heleboel leuke aftekenbladen bij de meest bekende smartgames!


Geef een reactie

Een gedachte over “Smartgames: Camelot jr.