Smartgame Roodkapje


20161019_131053

Er was eens een Smartgame en ze heette Roodkapje… Leuk dat er steeds weer nieuwe smartgames worden uitgebracht. Ik probeer er natuurlijk zoveel mogelijk uit. Samen met de kinderen. Hieronder mijn beschrijving en ervaringen met de smartgame Roodkapje!

Wat zit er in de doos:

  • een prentenboek met (zonder woorden) het verhaal van Roodkapje.
  • een spelbord.
  • 5 spelstukken: drie bomen, Roodkapje en de Wolf.
  • 5 legstukken met daarop een deel van een weg afgebeeld.
  • een opdrachtboekje.

De materialen zijn vrij groot uitgevoerd, meer berekend op kleuterhanden dan veel andere smartgames. De spelstukken en legstukken voelen solide en prettig aan. Het blijft jammer dat bij de gehele serie smartgames geen stevige doos of katoenen zak o.i.d. wordt geleverd.

Hoe speel je de smartgame Roodkapje?

Het opdrachtenboekje is een omkeerboekje. Je start met een aantal eenvoudige opdrachten waarbij Roodkapje haar weg zoekt naar het huis van Oma. De kinderen zetten naar aanleiding van een opdrachtenkaart het spelbord klaar (en leren meteen om met een plattegrond te werken) en maken een weg naar het huisje van Oma. Je ziet dat er bij de opdracht een geel en een wit bloemetje staat afgebeeld. Dit geeft de kinderen een hint welke legstukken ze moeten gebruiken om de oplossing te vinden. De slimme kleuters in mijn groep hadden vlug door wat de bedoeling was, en speelden deze opdrachten zonder veel moeite uit. Een leuke succeservaring!

20161019_131304

Stapje moeilijker

Als je het boekje omkeert, tref je de moeilijk opdrachten aan:

20161019_131100

Roodkapje is natuurlijk nog steeds op weg naar Oma, en de bedoeling is om met de legstukken een weg te maken:

20161019_131153

Maar… ook de Wolf is op weg naar Oma, en we weten uit het verhaal dat de Wolf daar eerder aankomt. De kinderen moeten voor de Wolf dus een kortere weg naar Oma leggen. Zo hebben ze meerdere factoren om rekening mee te houden en dat maakt het een stuk complexer!

20161019_131202

Deze opdrachten waren duidelijk pittiger! De slimme kleuters in mijn groep hadden hier een leuke kluif aan. Ik zou je deze smartgame zeker aanraden. De smartgame Roodkapje spreekt aan en is gemakkelijk te koppelen aan een thema over sprookjes, bos, de herfst, ziek zijn etc. De uitvoering is gericht en berekend op kleine kinderhanden en de opdrachten bieden een leuke uitdaging!

Tip voor samenwerken

Ik laat de kleuters graag samen aan een smartgame werken. De één zet het spelbord klaar met de opdracht en houdt het opdrachtenboekje bij zich. De ander gaat aan de slag met deze puzzel. Als het erg lastig is mag de eerste kleuter een tip geven (‘het stuk met het blauwe bloemetje moet je bij de wolf gebruiken’) en deze kleuter mag controleren of de opdracht goed is opgelost. Daarna keren ze de rollen om!

Wil je een aftekenblad bij dit spel? Klik dan hieronder om direct te downloaden. Dit blad heb ik simpelweg in Poewrpoint gemaakt. Mooi vormgegeven aftekenbladen én een heleboel achtergrond informatie vind je in het lespakket Smartgames.

Geef een reactie