Effectief werken met smartgames in je groep 79


20161106_152553

Wanneer er in de kleutergroep iets nieuws wordt aangeschaft voor slimme kleuters, dan is het vaak een Smartgame. Deze spellen zijn er in allerlei soorten en doen vaak een beroep op ruimtelijk inzicht. Daarnaast vragen ze om redeneren (als ik dit doe dan gebeurt er …) en vooruit denken. Maar tegelijkertijd hoor ik van veel leerkrachten dat kinderen de smartgame links laten liggen als het moeilijk wordt, of er heel andere spelletjes mee gaan spelen. Hoe zorg je dat ze de cognitieve uitdaging aangaan? Hoe kun je effectief werken met smartgames in je groep?

Doorzetten of opgeven

Geef je zo’n spel aan een Slimme Kleuter dan zal hij of zij er onmiddellijk mee willen spelen! In eerste instantie is er aandacht voor de uitleg en zal de kleuter vol trots laten zien dat het opdrachtje is gelukt. Sommige kleuters bijten zich er in vast en gaan de uitdaging aan.

Andere kleuters echter lopen vast als de niveaus moeilijker worden en raken gefrustreerd. In plaats van de opdrachten, worden er andere dingen gedaan met het materiaal: er wordt vrolijk gebouwd met de blokken van Castle Logic en met de autootjes van Rush Hour kun je ook vadertje en moedertje spelen.

Na enige tijd wordt het materiaal helemaal niet meer gekozen, en vraag je je als leerkracht af waarom je Slimme Kleuters niet met deze Speciaal Aangeschafte Smartgames aan het werk gaan…

Om leren gaan met frustraties

Wat maakt deze materialen dan toch geschikt? En hoe zet je ze het beste in?

Het is goed om een aantal Smartgames in de klas te hebben, omdat de opdrachten zodanig oplopen in moeilijkheidsgraad, dat ieder kind een keer tegen zijn of haar grens aanloopt. Het puzzeltje valt dan niet meer in twee minuten op te lossen.

En precies dat is zo belangrijk: ook de Slimme Kleuters in de groep moeten met enige regelmaat tegen frustratie aanlopen op leergebied. Alleen dan kunnen ze leren om door te zetten en ergens moeite voor te doen.

Als het dan (met wat hulp) toch lukt om het op te lossen, hebben ze iets geleerd: doorzetten! Op deze manier ontwikkelen kinderen intrinsieke motivatie: het voelt goed als je iets dat best moeilijk was, tot een goed einde kunt brengen.

Effectief werken met smartgames in de praktijk:

 • Laat Slimme kleuters op een vast moment in de week werken met een smartgame
 • Enkele weken achter elkaar met hetzelfde materiaal.
 • Geef een goede instructie zodat zij weten wat de bedoeling van het spel is.
 • Laat kinderen hun vorderingen bijhouden op een aftekenblad.
 • Geef bij frustratie vooral feedback op de inzet: ‘Wat een lastige opdracht, je hebt al flink nagedacht!’ of ‘knap hoor, dat je niet opgeeft! Als je een tip wilt mag je het vragen!’
 • Help eventueel door een kleine hint te geven over de aanpak, of laat ze bijvoorbeeld met een maatje verder werken.

Op deze manier zet je de Smartgames niet alleen in op cognitief gebied, maar juist ook als een manier om een goede leerhouding, doorzettingsvermogen en motivatie te ontwikkelen. Je draagt bij aan het ontwikkelen van een groei mindset!

Aftekenbladen om effectief te werken met smartgames

Wil jij aan de slag met smartgames in je groep? Dan kun je een setje aftekenbladen goed gebruiken. Je kunt een basic setje aftekenbladen en een beschrijving van de werkwijze ontvangen? Plaats dan een reactie onderaan dit bericht. (goed om te weten, ik verzamel deze berichtjes per periode en stuur dan ongeveer 1x per maand de pakketjes per mail)

Wil je meteen aan het werk als een pro? Dan kun je ook het lespakket Smartgames bestellen. Met dit uitgebreide en mooi vormgegevenlespakket van €11,95 heb je alles in handen om het werken met smartgames een succes te maken. Het lespakket is een download en na aanschaf direct beschikbaar, handig he!

In het pakket lees je nog eens na waarom het belangrijk is om eisen te stellen aan kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong om onderpresteren te voorkomen. Er wordt een duidelijke werkwijze gepresenteerd met tips voor een goede begeleiding. Je leest welke smartgames absoluut niet mogen ontbreken en hoe je een goed pakket met smartgames kunt samenstellen.

Het lespakket telt daarnaast nog 20 aantrekkelijke aftekenbladen om de voortgang van de kinderen bij te houden. Het pakket is zo samengesteld dat je het kunt combineren met de bestaande pluspakketten voor kleuters: Levelspel 1 en 2, Talentenlijn 1 en 2, Sterpakket kleuters en de Slimme Kleuterkist.

Gouden tip voor als je een onderdeel mist

Niets is zo vervelend als een smartgame waarvan een onderdeel mist of het boekje kwijt is. Het hele spel is immers meteen onspeelbaar. Gelukkig kun je bij uitgever Smartgames.eu een vervangstuk bestellen.

Via de volgende link kom je direct op de goede pagina. Je betaalt alleen de verzendkosten , meestal komt dit neer op €3,-. Via de link hieronder kom je direct op de pagina waar wordt uitgelegd hoe je een stukje aanvraagt:

Vervangstuk smartgame aanvragen


Geef een reactie

79 gedachten over “Effectief werken met smartgames in je groep

 • Paulien van der Cammen

  Wat een leuke site! Ik zou ook graag een pakketje willen ontvangen.
  Het 100 dagen project gaan we ook zeker doen!

  Groeten Paulien

 • Gabrielle Schaap

  mooie site, hele goede motivatie waarom wel smart games in de klas voor slimme kleuters, ga er weer mee aan de gang, zou graag de aftekenbladen ontvangen !

  Gr Gabrielle

 • Marielle

  Nog bedankt voor de leerzame workshop afgelopen week!
  Ik zou graag de aftekenbladen voor de smartgames ontvangen.

  vriendelijke groeten,
  Marielle

 • Paula

  Ik heb erg veel aan deze site, wat fijn dat ik met je ideeën mijn slimme kleuters uitgedaagd kan blijven houden. Ik zou graag de aftekenblaadjes ontvangen. Alvast bedankt!

 • ineke

  Met plezier lees ik jullie site en doe veel inspiratie op.
  Dank daarvoor.
  Graag ontvang ik de aftekenbladen.

  Met vriendelijke groet,
  Ineke Hofman

 • charlotte

  Beste,

  wat is dit een leuke en leerrijke site. hier kun je als kleuterjuf veel inspiratie opdoen.
  graag had ik ook de aftekenblaadjes gehad voor de smartgames
  mvg
  Charlotte

 • Jantine Huizing

  Leuk om eens op de site rond te kijken, ik begon bij de denkvaardigheden, maar ben nu al een poosje allerlei pagina’s van u bij langs aan het lezen.
  Graag zou ik van u de aftekenbladen voor Smartgames ontvangen, nu laat ik vaak de kinderen zelf een schema maken achterin het kladschrift, maar een echt schema ziet er vast netter uit. Alvast bedankt.

 • viatrix potters

  Hallo,
  Ik vond je stukje over smartgames en slimme kleuters heel helder, verwoordt precies waar ik tegenaan loop bij deze spelletjes in de klas.
  Kan je mij de aftekenbladen mailen die je hebt?
  dank!

  viatrix potters
  onderbouwleerkracht in arnhem

 • angelique engelen

  Hoi, ik geniet enorm van je site. Dank je hiervoor. Momenteel heb je ons al 1 dagdeel slimme kleuters verzorgd, was zeer inspirerend. Ik kan niet wachten op de tweede dag. Graag ontvang ik de aftekenbladen vd smartgames van je. Want hier hebben wij er ook velen van.
  groetjes, Angelique Engelen

 • Esther

  Dank voor de tip van de aftekenbladen. Ook ik houd me aanbevolen!
  Afgelopen schooljaar heb ik met een klein groepje slimme kleuters ze verplicht met smartgames laten (samen)werken.
  Aftekenbladen gebruikte ik tot nu toe alleen voor Pico Piccolo, maar het lijkt me goed om ze ook voor smartgames in te zetten.
  Alvast bedankt!

 • Hanneke

  Beste Cora,

  Vanmorgen heb ik je workshop gevolgd bij de Kleuteruniversiteit. Erg inspirerend en fijn om maandag mee aan de slag te kunnen gaan. Ik zou graag de aftekenbladen ontvangen.
  Met vriendelijke groet, Hanneke

 • Sharon

  Wat een fijn artikel! Ik zou ook graag het aftekenblaadje van de smartgames willen, zodat ik deze nog gerichter kan inzetten! Alvast bedankt

 • Jeska

  Hoi,
  Bedankt voor de leuke tips voor t werken met smartgames.
  Zou je me aftekenlijsten kunnen sturen voor verschillende smartgames?
  Ik wil er graag mee aan de slag.
  Heel erg bedankt!
  Jeska

 • Helma Boer

  Wat een leuke leerzame site, echte verrijking.
  Graag zou ik een pakketje aftekenbladen ontvangen.

  Hartelijk bedankt voor de leuke tips.
  Groetjes, Helma Boer.

 • annet

  Fijn dat je ook zo enthousiast bent over smart games en dat je wat bruikbare tips geeft om ze op een goede manier in de klas te kunnen gebruiken.
  Zou ik ook zo’n pakketje van je mogen ontvangen? Alvast bedankt!

 • m.witteveen

  Hallo Cora,
  Vorig jaar won ik smart game Trucky. Het was en is een groot succes de vormgeving spreekt enorm aan en de opdrachten zijn zeer uitdagend !
  Zoals je schrijft lijkt het me goed om op een juiste manier feed back te geven vandaar graag ontvang ik een pakketje afteken bladen.
  Van fancy-fair geld hebben we nog veel meer smart games aangeschaft.
  Ben nog steeds heel blij met je site voor nog meer ideeën en lessen voor slimme kleuters.

  vr. gr. Margot Witteveen

 • Anja

  Hoi Cora,

  Je hebt ons laatst heel goed geinspireerd tijdens de workshop van de Kleuteruniversiteit Mag ik ook een pakketje aftekenbladen en een uitgebreide beschrijving van de werkwijze?
  Gr. Anja

 • Lilian Stuyt

  Ja graag! Ik ontvang heel graag een setje aftekenbladen voor bij de smartgames.

  Alvast heel erg bedankt!

  Met vriendelijke groet,
  lilian Stuyt

  p.s. Ben heel blij met deze site. Heb net dat leuke kerstprentenboek besteld om morgen mee aan de slag te gaan. Fijn ook dat je er zo veel leuke suggestie bij geeft. Ben er heel blij mee!

 • Regine van Leeuwen

  Beste Cora,

  Nogmaals bedankt voor de nuttige avond gisteren. Ben gelijk e.e.a. uit gaan proberen. Genieten!
  Je had het erover dat je aftekenbladen en beschrijving van de spellen (smartgames) toe zou willen sturen. Bij deze daarom mijn vraag. Hier wil ik graag gebruik van maken.

  Met een vriendelijke groet,
  Regine van Leeuwen

 • Miriam Janssen

  Mooie samengevat waar smartgames goed voor zijn. Vaak worden de kinderen er gewoon mee aan het werk gezet en mis je het doel, het ontwikkelen van de executieve vaardigheden.
  Graag ontvang ik de beschrijving en een setje aftekenbladen.
  Groetjes Miriam

 • Wietske

  Ik ontvang graag de aftekenbladen, ik denk dat ik hier een paar jongens veel gemotiveerder met de startgames aan het werk ga krijgen!

 • Judith van Klaveren

  Wat fijn om hier weer ideeën op te doen. De lessen met eieren vond ik super om te doen.
  Graag zou ik voor de smartgames ook de aftekenbladen erbij willen hebben. Zou je ze mij willen mailen?
  Dank je wel.
  Vriendelijke groeten van Judith

 • Willemijn van der Sluijs

  Gisteren bij je op cursusmiddag geweest…de hele avond vol energie van enthousiasme;-)!
  Nu bezig met ‘plan’ / ideeën om collega’s ook enthousiast te krijgen voor de diverse rijke uitdagingen…
  Zou ook graag setje aftekenbladen ontvangen, dan kan ik ze laten zien en…gebruiken natuurlijk 😉

  Groetjes en nogmaals bedankt voor je inspiratie!

 • Marlies de Vries

  Wat een goede tips om te werken met smart-games! Wij gaan onze spellen opnieuw inzetten en zouden graag gebruik willen maken met het aftekenblad en de uitgebreide beschrijving. Dank je wel!
  met vriendelijke groet,
  Marlies

 • Marloes Valk

  Ik zet regelmatig Smartgames in in mijn groep, maar het lijkt me heel goed om bij te houden welke spellen en niveaus ze hebben gehad. Daarom heb ik zeker belangstelling voor je aftekenbladen en uitgebreide beschrijving!

 • Ella

  Wij starten komen jaar met een meer gestructureerd/doordacht aanbod voor ‘plus’-kleuters. Graag zou ik ook de aftekenlijst ontvangen, want die lijkt me heeeel handig bij het opstarten hiervan!

 • Cyrille van den Bergh

  Beste lezer,
  wat een fantastische site met super veel leuke, inspirerende en makkelijk uit te voeren activiteiten voor slimme kleuters! En zeker weten dat de rest er ook wat aan heeft!
  Ik ben helemaal enthousiast geworden en heb nu al zin om maandag aan de slag te gaan!
  Ik zou graag een setje aftekenbladen en een uitgebreide beschrijving van de werkwijze van de smartgames ontvangen.

  Dankjewel alvast!
  Met vriendelijke groeten, Cyrille van den Bergh

 • Thera Tanis

  Bedankt voor de bruikbare tips om smart games in te zetten bij de kleuters! Ik ben benieuwd naar de aftekenbladen en zou die graag van je willen ontvangen.

 • s.homan

  Goedemiddag,

  Volgende week wil ik gaan starten met een clubje kleuters die extra uitdaging nodig hebben.
  Na het lezen van deze site wil ik een combinatie gaan maken van het inzetten van smartgames en het werken aan een groei mindset.
  De mindsetkaartjes zijn inmiddels besteld en gedownload maar ik zag dat jullie ook de aftekenbladen voor de smartgames hebben.
  Is het mogelijk dat ik deze ook kan krijgen met de uitgebreide werkwijze van de smartgames?

  Alvast bedankt,

  met vriendelijke groet,
  Silvia Homan

 • Karine Royemans

  Smartgames inzetten voor slimmere kleuters vind ik echt een meerwaarde hebben. Ik zou heel graag een uitgebreidere beschrijving van de werkwijze ontvangen, evenals een set aftekenblaadjes.
  Alvast bedankt voor je boeiende bijdrage.

 • Mieke Hagreis

  Hoi,
  Wat een interessante artikelen! Ik zou graag een groep op school beginnen voor meer begaafde leerlingen. Ik zie dat op veel scholen plusklassen zijn voor leerlingen uit groep 6-8. Toch vraag ik me af waarom we niet beginnen in de onderbouw. Dat werkt toch veel effectiever?
  Graag zou ik de aftekenbladen en info ontvangen om in te kunnen zetten op school.
  met vriendelijke groet,
  Mieke Hagreis

 • Anneke

  Dank voor de goede tips op de site. Ik zou ook graag de uitgebreide beschrijving van de werkwijze en de aftekenbladen ontvangen.

  Vast bedankt
  Anneke

 • Katrijn Neirynck

  Beste,

  Bij de start van het nieuwe schooljaar zou ik graag smartgames gebruiken in mijn klasje. Intussen al enkele kunnen verzamelen. Kunt u mij de aftekenbladen doormailen, aub?
  Alvast bedankt voor de tips!

  Groetjes, Katrijn

 • Linda Bouterse

  Beste Cora,
  Graag ontvang ik een aftekensetje voor de smartgame.
  Ik heb genoten van de workshop van de kleuteruniversiteit vandaag.
  Dank Linda

 • Marianne

  Hartelijk dank voor alle bruikbare ideeën op deze site, we maken er op school graag gebruik van! Het aftekenblad en de werkwijze voor de smartgames klinken ook goed, ik zou ze graag ontvangen.

 • Joyce

  Ik heb een aantal smartgames in de klas en idd is na een paar keer de lol er snel van af. Ik wil dit voor 2 kleuters gaan inzetten volgens jou voorgestelde manier: vast moment in de week, paar weken achter elkaar. Graag ontvang ik een bewerkbaar voorbeeld voor de aftekenbladen, zodat ik ze afh van het spel ook wat kan aanpassen.

 • Anna-Marie

  Wat een leuke inspirerende site, vooral het stukje over flexgroepen spreekt mij erg aan.
  Ik zou heel graag de aftekenbladen voor de smartgames ontvangen.
  Dank je wel alvast!

  Zonnige groeten, Anna-Marie

 • Michelle Jansen-Ampt

  Ontzettend leuk! Ik zie zo vaak dat de smart games ingezet worden als bezigheidstherapie, dit biedt meer perspectief! Ik zou graag ook de bladen ontvangen als dat kan! Michelle

 • Lieve

  Beste,

  Graag zou ik een pakketje aftekenbladen en een uitgebreide werkwijze ontvangen!
  Langs deze weg ook mijn complimenten voordeze interessante site!

  mvg, Lieve

 • Marieke Storm

  Graag zou ik ook een pakketje met aftekenbladen en uitgebreide beschrijving willen ontvangen.
  Alvast bedankt!
  Mvg, Marieke Storm