Telboek tot 100: De Parade


Begin 2024 nam uitgeverij Rubinstein contact op. Ze geven een nieuw boek uit: het telboek de Parade! De vrouw van de uitgever, zelf leerkracht in de onderbouw, attendeerde op het 100-dagenrekenproject, zou dat geen match kunnen zijn? Zo werd het eerste contact gelegd!

Eerste indruk

Een telboek: de Parade. Dat wakkert uiteraard mijn nieuwsgierigheid aan. Toen ik het boek voor het eerst in handen kreeg, viel me meteen op hoe vrolijk en kleurig het boek eruitziet. Het boek is een slag groter dan A4 formaat. En dat blijkt ook wel nodig te zijn om de platen goed te kunnen bekijken. Ook als je het boek opent spatten de kleuren van het blad. De tekeningen zijn rijk gevuld en heel kleurig. Er is veel te zien, misschien we té veel? Dat maakt ook dat ik me afvroeg of je dit boek wel goed zou kunnen voorlezen. Het boek is prachtig maar ook een beetje overweldigend. De prenten zijn zo druk en vol, komt dat wel goed over in een groep?

Het verhaal van telboek tot 100: de Parade

Muis kan niet slapen, ook al telt ze 100 schapen. Ze denkt aan een feest met ál haar vrienden, muziek, vuurwerk, hapjes, goochelaars, bloemen en nog véél meer!

Muis gaat op zoek naar een feestje en begint bij één. Ze zoekt er twee dansers bij en drie clowns. Daarna vindt ze vier paraplu’s en vijf fietsen. Er wordt steeds doorgeteld met bijvoorbeeld tien hoepels, twaalf trompetten vijftien trommels en achttien tamboerijnen!

In het telboek, de Parade, ontstaat al snel een hele optocht van wonderlijk uitgedoste figuren en heel veel vrolijke muziek.

Maar het is nog altijd niet genoeg voor Muis. Vanaf het getal twintig telt Muis door door met stappen van 10. Aan de bonte parade worden zo nog even 30 veren, 50 bloemen, 80 luchtpijlen en 90 ballonnen toegevoegd.

Als muis het uiteindelijk voor elkaar heeft en een prachtig feest heeft opgetrommeld, schijnen wel 100 sterren aan de hemel.

En Muis??? Haar ogen vallen langzaam dicht… wat een feestelijke, bonte, kleurige dag!

Inzet bij het 100-dagenrekenproject

In de eerste alinea lees je dat ik me afvraag of het boek goed voor te lezen is in de groep, omdat de platen zó vol zijn. Het lijkt me daarom een goed idee om het telboek de Parade, bij mijn bakjes voor het 100-dagenproject op de kast te zetten. Zo kan ik sowieso de eerste 20 dagen De Parade er dagelijks bij pakken en bij elk getal dat we tellen, de juiste telplaat erbij gebruiken. Op dag 7 tellen we zeven hoeden, en op dag 11 gaan we op zoek naar 11 fluiten. Zo bouwt het verhaal zich juist op en hebben de kinderen elke dag iets te tellen.

Vanaf dag 20 schakel je over op de tientallen en kun je bij het getal 30, 40, 50 enzovoort een telplaat aanbieden. Omdat de hoeveelheden dan wat onoverzichtelijker (en dus uitdagender) worden kun je deze platen aangrijpen om de kinderen strategieën om te tellen aan te bieden. Bijvoorbeeld:

  • Laat eerst het juiste aantal fiches aftellen, bijvoorbeeld 40. Laat de kinderen dan alle veertig fiches op het gevraagde voorwerp neerleggen. heeft de tekenaar goed geteld? Kun je alle gevraagde voorwerpen vinden? Dat vraagt wat van de visuele vaardigheden1
  • Of… laat alle gevraagde voorwerpen met een fiche bedekken, schuif ze daarna af en laat ze in handige telpatronen (bijvoorbeeld rijen van 10) neerleggen.

Op deze manier is het boek heel goed bruikbaar en een mooie toevoeging aan het 100-dagenrekenproject. Dus niet om in één keer uit te lezen, maar om het er dagelijks/ wekelijks bij te pakken en zo alle platen goed te bekijken en te tellen. Is het een aanrader? Wat mij betreft zeker!

Parade, optocht, Carnaval!

Start jij het 100- dagen rekenproject in augustus of september? Dan heb je een flinke kans dat je zo rond de carnavalsperiode rond de 100 zit. Superleuk om daar het telboek De Parade bij in te zetten. Misschien is het een idee om ook het Braziliaans Carnaval onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld met deze clip van samsam:

Maak kans op het telboek De Parade

Deze maand mag ik wel 4x telboek de Parade weggeven! Niet alleen uitgeverij Rubinstein deelt uit, maar ook Bruynzeel stelt leuke kleurpakketten beschikbaar, zodat de kinderen nét zulke leuke en kleurige tekeningen kunnen maken als de auteur van het boek.

Volg mijn accounts op Facebook en/of Instagram! Op dinsdag 20 februari 2024 start de winactie en op vrijdag 23 februari 2024 maak ik de winnaars bekend.

Niet gewonnen? Uitgeverij Rubinstein stelt deze leuke kleurplaat beschikbaar, om te kleuren en te tellen!

Geef een reactie