Ik hoop dat jij hebt genoten van de serie blogartikelen over het thema de Ruimte! Natuurlijk is er nog veel meer te doen binnen het thema. Op allerlei sites en vanuit je eigen creativiteit (en die van de kleuters!) kun je het thema nog uitbreiden. Op de valreep nog wat losse ideeën van mijn kant in dit laatste blog over dit onderwerp:
Ontwerpen eigen planeet
Denk bijvoorbeeld aan het ontwerpen van je eigen planeet na een filosofisch gesprek over buitenaards leven. Wie wonen er, hoe zien ze er uit? Wat eten ze en wat zijn hun gewoontes? Laat de kinderen dit tekenen, knutselen, uitspelen.
Idee thema De Ruimte: grote en fijne motoriek
Geef een gymles waarbij je verschillende planeten bezoekt: Zoek verschillende muziekfragmenten op die een bepaalde sfeer hebben. Ga steeds met kinderen op reis naar een nieuwe planeet, als ze uitstappen zijn ze op steeds op een andere planeet. Elk muziekstuk nodigt uit tot een beweging: springen (op een hete planeet) sluipen (op een planeet met monsters) slow-motion ( op een planeet met dikke lucht).
Elke kans voor een activiteit voor de fijne motoriek grijp je natuurlijk aan: laat de kinderen een raket vouwen, plak een pasfoto bovenin, zo zijn ze astronaut in hun eigen raket. Laat de kinderen een eigen sterrenbeeld ontwerpen en overnemen op zwart papier. Laat ze gaatjes prikken voor de ‘sterren’ en plak er geel vliegerpapier achter. Als je ze voor het raam hangt krijg je een mooi effect.
Knallende afsluiting thema De Ruimte!
Om het thema met een knal af te sluiten hebben we de hulp ingeroepen van groep 8. Zij hebben de techniek bestudeerd van het afschieten van een waterraket. Omdat het maken soms wat handigheid en kracht vraagt, en het afschieten niet zonder gevaar is, is het fijn hier hulp bij te hebben!
De kleuters hebben de raket ontworpen, versierd en voorzien van stabilisatoren. De kinderen van groep 8 hebben ieder een ‘eigen’ kleuter aan wie ze hebben uitgelegd hoe de raket werkt.
Met de voorkennis die de kleuters hebben opgedaan in de ontdekhoek, kunnen ze de informatie goed plaatsen! Ik ga er vanuit dat je de benodigde techniek zelf kunt vinden op internet (of nog beter, dat groep 8 dit prima zelf kan uitzoeken!) In dit filmpje kun je zien hoe het in zijn werk gaat:
http://www.youtube.com/watch?v=AD4aGFalrUE
Veel plezier met thema “De Ruimte”!