Thema “De Ruimte” creatief denken


 

Graag laat ik mijn Slimoutside the boxme Kleuters op een andere manier nadenken en gebruik maken van hun creativiteit. Gelukkig hoef ik daarvoor niet altijd zelf het wiel uit te vinden.

Schoolsupport geeft een mooie methode uit: Outside the Box. Hierin vind je handig kopieerbare lessen waarin van de kinderen creativiteit wordt gevraagd. Ze ontwerpen iets (bijvoorbeeld een koekoeksklok in een ander thema) ze lossen een probleem op (zet wegwijs bordjes neer in een plattegrond van een pretpark) of ze spelen met taal. Er zijn meerdere delen, het deel voor 6-7 jaar is geschikt voor Slimme Kleuters. Leuk om in een klein groepje aan te laten werken!

Een van de leukste lessen die ik hier uit gedaan is het ontwerpen van een ‘Doepelval’. Een denkbeeldig wezen, de Doepel (in ons geval natuurlijk een ruimtewezen) moet gevangen worden genomen omdat hij anders alle bakstenen van onze planeet op eet. Direct een mooie start om met de kinderen te filosoferen: wat zou er dan gebeuren? Waar zouden we dan wonen? Kunnen we op een andere manier ook huizen bouwen?

De kinderen ontwerpen een val en houden daarbij rekening met zijn speciale eigenschappen: zo is zijn staart magnetisch, kleven zijn snorharen aan alles vast en houdt hij erg van worstjes. Ook kunnen zijn oren gemakkelijk ergens in verstrikt raken. Natuurlijk moet de Doepel op humane wijze worden gevangen, want het is een heel vriendelijk dier, met slechts een lastige gewoonte…

Bij deze les heb ik een prezi gemaakt, zo kun je alvast een indruk krijgen van de les: http://prezi.com/msdj7bkaod8b/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

Geef een reactie