Thema “De Ruimte” Robots 2


Door Mark Strozier via Flickr

Door Mark Strozier via Flickr

 

Het onderwerp Robots spreekt erg tot de verbeelding van Slimme Kleuters. Ik start meestal met het onderstaande filmpje van de Ashton Brothers. De kleuters vinden dit hilarisch!

http://humortv.vara.nl/ca.340064.robot.html

Les ideeën:

Leergesprek: probeer tot een definitie te komen van “een robot”. Het is mooi hierbij een informatieposter te maken. Vouw een A3 vel in tweeën. Plak of teken links afbeeldingen van robots. Verdeeel de rechterkant in nog drie vakken onder elkaar. Zet in de vakken de volgende onderdelen:

Een robot is…

Een robot heeft…

Een robot kan…

Ontdek je in de loop van het thema nog meer, dan kun je de poster aanvullen.

Muziekles: leer het volgende liedje aan, bedenk samen gebaren.

http://www.youtube.com/watch?v=1uJRSoils5g

Daag het geheugen van de kinderen uit door op de manier van ‘Ik ga op reis en ik neem mee” ze geluidjes en gebaren te laten bedenken.

Ik ben een robot en ik zeg… Bliep Bliep; tiktaktiktak; Tsjeng Boem etc.

Taal/muziek: Laat de kinderen een robottaal bedenken in de taalhoek: Nodig: papier, potloden en muziekinstrumenten.

De kinderen noteren een woord of zin. ( help indien nodig met het schrijven/stempelen van een woord of zin) Ze bedenken hierbij een geluid met een muziekinstrument en geven dit weer met grafische notatie. Hang alle woorden+ betekenis op. Als er genoeg verzameld is kunnen kinderen de robot ( 1 van de kleuters) vragen stellen die hij beantwoordt in robottaal!

Tekenen en knutselen:

Laat kinderen een robot bedenken die een klusje voor ze kan doen dat zij niet zo leuk vinden. Hoe ziet de robot eruit? Wat kan of doet hij precies? Hoe doet hij dit? Laat ze een tekening maken hiervan. Het is leuk om ze de tekening op stevig karton te laten maken en te versieren met van allerlei materialen zoals schroeven, oogjes, draad e.d. Voor 1 keer werken met sterke lijm!

Techniek:

Hierbij is wat begeleiding nodig, maar het is natuurlijk geweldig om een robothand te knutselen… Klik voor de beschrijving op de volgende link van de ontdekplek: http://www.ontdekplek.nl/wb/robothand.pdf

Ontdekken:

Een robot is een apparaat. Laat kinderen apparaten uit elkaar halen in de ontdekhoek. Vraag aan ouders oude radio’s, fototoestellen en andere apparaten om te demonteren. Bespreek de onderdelen die ze tegenkomen. Waar zijn deze voor?

school en kinderboerderij 108


Geef een reactie

2 gedachten over “Thema “De Ruimte” Robots

  • Ans de Heer

    wat een leuke lessenserie. Draai net de plusklas kleuters en ga deze zeker gebruiken. Heb je er nog meer??? Heb zelf net een lessenserie van 6 a 7 lessen van een uur over thema vogel gemaakt. Misschien idee om uit te wisselen? ken je nog meer mensen die voor slimme kleuters zoeites maken?

    • admin Bericht auteur

      Dank je voor het compliment! Uiteraard zijn jouw lessen ook welkom, wellicht kan ik ze bewerken en delen met de andere bezoekers van deze site. Als die jouw berichtje zien als een oproep om ook hun lessen te delen, kan ik daar een platform voor bieden! Met vriendelijke groet, Cora Hansen