Thema “De Ruimte” Start


wiskunst Nova 12 065 Geef Slimme Kleuters De Ruimte!

In het algemeen geef ik graag de tip om in elke kleutergroep 1 a 2x per jaar een thema in te plannen dat voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong interessant is. Een thema dat een stapje verder van huis ligt dan Huisdieren, Winter of de Tandarts.

Een van de favoriete onderwerpen bij Slimme Kleuters is “De Ruimte”  Hierover valt een heleboel te weten en oneindig veel weten we nog niet. En dat maakt het voor hen zo fascinerend!

Ik heb met de kinderen uitvoerig over dit thema gewerkt en zal de komende tijd veel ideeën geven om een mooi en rijk thema neer te zetten.

Van Start!

Je kunt het thema starten door te vertellen over een droom waarin je in een raket stapte. Maar helaas viel je tijdens de droom in slaap en heb je helemaal niets gezien… Vraag de kinderen wat je onderweg, daar in de ruimte, allemaal kunt hebben gezien?!

De kinderen kregen tekenpapier en hebben van alles getekend en uitgeknipt. Dit hebben we verzameld op een groot vel (zie foto) Zo hadden we een mooi startpunt! De kinderen kenden al zaken als meteoren, meteorieten en kometen ( maar wat is het verschil?) Sterren en planeten met naam en toenaam ( maar in welke volgorde? En welke had ook alweer een ring?) Astronauten, satellieten, ruimtestations en raketten ( maar wat doet een satelliet eigenlijk?) De zon mocht ook niet ontbreken, maar is dit nu ook een ster of niet? En hoe groot is het heelal eigenlijk? En hoe is het heelal ontstaan…

Genoeg onderzoeksvragen dus om een hele tijd mee vooruit te kunnen!

Geef een reactie