Thema De Ruimte: Start


wiskunst Nova 12 065

Ik geef graag de tip om in elke kleutergroep één a twee x per jaar een thema in te plannen dat juist voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong interessant is. Een thema dat een stapje verder van huis ligt dan werken over huisdieren, winter of de tandarts. Eén van de favoriete onderwerpen bij Slimme Kleuters is De Ruimte.  Hierover valt een heleboel te weten en te leren. En oneindig veel weten we nog niet. En dat maakt het voor precies zo fascinerend! Ik heb met de kinderen uitvoerig over dit thema gewerkt en zal in een serie blogartikelen veel ideeën geven om een mooi en rijk thema neer te zetten.

Van start met thema De Ruimte

Je kunt het thema starten door te vertellen over een droom waarin je in een raket stapte. Maar helaas viel je tijdens de droom in slaap en heb je helemaal niets gezien… Vraag de kinderen wat je onderweg, daar in de ruimte, allemaal zou kunnen hebben gezien?!

De kinderen krijgen tekenpapier en hebben van alles getekend en uitgeknipt. De kleine tekeningen hebben we verzameld op een groot vel (zie foto). We hebben erbij geschreven hoe alles heet. Zo is direct de voorkennis opgehaald en gedeeld. Een een mooi startpunt!

De kinderen kenden al zaken als:

meteoren, meteorieten en kometen (maar wat is het verschil?)

Sterren en planeten met naam en toenaam (maar in welke volgorde? En welke had ook alweer een ring?)

Astronauten, satellieten, ruimtestations en raketten (maar wat doet een satelliet eigenlijk?) 

De zon mocht ook niet ontbreken (maar is dit nu ook een ster of niet?)

En hoe groot is het heelal eigenlijk? En hoe is het heelal ontstaan? Genoeg onderzoeksvragen dus om een hele tijd mee vooruit te kunnen!

Geef een reactie