Thema De Ruimte en Wereldorientatie


Andre Kuipers
Foto: Andreas Schepers

STOP! Zoek niet verder. Want in dit blogartikel geef ik je de link naar het bronnenboek: Reis door de ruimte in 80 lessen, van de ESA, het European Space Agency. Zij doen het echte werk in de ruimtevaart en sturen astronauten de ruimte in.

Reis door de ruimte in 80 lessen

Omdat educatie en voorlichting ook tot het takenpakket van ESA behoort, hebben ze een prachtige lessenserie ontwikkeld voor groep 1 tot en met 8: “Reis door de ruimte in 80 lessen”. Het goede nieuws is dat deze lessen zijn gratis te downloaden zijn. ESA zet de ruimtevaart, ook voor de toekomstige generaties, graag op de kaart.

Per bouw zijn er 20 lessen beschikbaar. Zo kun je ook zorgen voor een doorgaande lijn.

Ik heb met veel plezier gewerkt met een keuze uit deze lessen. Omdat kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong wat meer aankunnen, heb ik een mix gemaakt van activiteiten voor groep 1-2 en groep 3-4. De lessen zijn helemaal uitgewerkt, compleet met fotomateriaal en werkbladen voor bij de activiteiten. Dus één keertje uitdraaien en je hebt er een mooie en waardevolle thema map bij op school.

Over de inhoud en doelen

Volgens de site van ESA:

Het bronnenboek Reis door de ruimte in 80 lessen bevat lessen over ruimtevaart en sterrenkunde voor het primair onderwijs. Door het inspirerende thema ruimtevaart en sterrenkunde proberen we om basisschoolleerlingen en hun leerkrachten te interesseren in wetenschap en techniek. Elke les bestaat uit een leerkrachtenhandleiding en doebladen voor de leerlingen.

De lessen zijn didactisch met elkaar verbonden door de doorlopende leerlijnen onderzoekend en ontwerpend leren. Herkenbare pictogrammen visualiseren de verschillende fasen van het onderzoekend en ontwerpend leren in de lessen.

Links naar lesmaterialen Reis door de Ruimte in 80 lessen

Bij deze de links:

Algemeen:               http://www.esa.int/Education/Reis_door_de_ruimte_in_80_lessen

Lessen groep 1/2:    http://www.esa.int/Education/Groep_1-2

Lessen groep 3/4     http://www.esa.int/Education/Groep_3-4

Veel succes en plezier met deze mooie lessen!

Geef een reactie