Thema “De Ruimte” Wereldorientatie


Andre KuipersSTOP! Zoek niet verder, ik geef je een link naar het bronnenboek van de ESA, het European Space Agency. Zij doen het echte werk in de ruimtevaart en sturen astronauten de ruimte in.

Ook hebben ze een prachtige lessenserie ontwikkeld voor groep 1 tot en met 8: “Reis door de ruimte in 80 lessen” Deze lessen zijn gratis te downloaden. Ze zetten de ruimtevaart, ook voor de toekomstige generaties, graag op de kaart.

Ik heb met veel plezier gewerkt met deze lessen. Voor de Slimme Kleuters heb ik een mix gemaakt van lessen van groep 1/2 en groep 3/4. De lessen zijn helemaal uitgewerkt, fotomateriaal en werkbladen horen ook bij het pakket. Een keertje uitdraaien en je hebt er een mooie en waardevolle thema map bij op school.

Volgens de site van ESA:

Het bronnenboek Reis door de ruimte in 80 lessen bevat lessen over ruimtevaart en sterrenkunde voor het primair onderwijs. Het gebruikt het inspirerende thema ruimtevaart en sterrenkunde om basisschoolleerlingen en hun leerkrachten te interesseren in wetenschap en techniek.  Elke les bestaat uit een leerkrachtenhandleiding en doebladen voor de leerlingen.

De lessen zijn didactisch met elkaar verbonden door de doorlopende leerlijnen onderzoekend en ontwerpend leren. Herkenbare pictogrammen visualiseren de verschillende fasen van het onderzoekend en ontwerpend leren in de lessen.

Bij deze de links:

Algemeen:               http://www.esa.int/Education/Reis_door_de_ruimte_in_80_lessen

Lessen groep 1/2:    http://www.esa.int/Education/Groep_1-2

Lessen groep 3/4     http://www.esa.int/Education/Groep_3-4

Veel succes met de lessen!

Foto: Andreas Schepers

Geef een reactie