Thema Dieren: alfabet lesidee


20150915_093120_resizedBijna dierendag…

Daarom heb ik de lessen over het thema Dieren weer even bij elkaar gezet, en volgt hier een nieuw lesidee!

De Alfabet-Sleutel:

Heb je 1 of meer kleuters die graag lezen en schrijven? Daag ze eens uit om bij zoveel mogelijk letters van het alfabet een dier te bedenken! Misschien heb je een lettermuur die daarvoor geschikt is, maar je kunt ook de letters op alfabetische volgorde op grote schildervellen zetten en de kleuters de dieren erachter laten stempelen of tekenen. Het is leuk om ze hierbij in tweetallen of groepjes te laten werken. Samen weet je meer dan alleen. Ook is het een goede opdracht om over meerdere dagen uit te smeren. Je zal zien dat er ‘s ochtends een kleuter binnenkomt die roept: “Nu weet ik er eentje met de J!”

Tip: haal de ‘moeilijke’ letters er niet op voorhand uit. Voor Slimme Kleuters is het goed om de boodschap mee te geven dat niet alles 100% hoeft te lukken. Je hebt hard gewerkt en je mag trots zijn dat je zover bent gekomen!

Sorteren met wereldspelmateriaal

Hebben de kleuters zoveel mogelijk dieren verzameld, dan is het interessant om de dieren te gaan sorteren/groeperen. Wie kan de dieren die bij elkaar horen ook bij elkaar zetten? Het is lastig om dat vanaf de geschreven woorden te doen, dus dit is een mooi moment om het wereldspelmateriaal/ plastic dieren tevoorschijn te halen. Welke dieren horen bij elkaar en waarom?

Laat kleuters dit in eerste instantie zelf doen, misschien maken zij andere keuzes dan je zelf zou bedenken. Kinderen kunnen bijvoorbeeld sorteren op wild/ tam, op omgeving zoals water/land/lucht, maar er zijn wellicht ook kleuters bij die willen sorteren op  bedreigd/ niet bedreigd, of al benoemen wat zoogdieren zijn.

Het is leuk om een kleuter een indeling te laten maken en in de kring met elkaar te ‘raden’ hoe de dieren gesorteerd zijn. Vervolgens stel je de vraag: wie zou de dieren nog op een andere manier kunnen indelen? Zo stimuleer je de kleuters om steeds naar andere eigenschappen en kenmerken  te kijken!

Tot slot; als je een verzameling plastic dieren hebt, valt op dat zij zich onderling w.b. grootte niet realistisch verhouden. Een hond is misschien net zo groot als een paard, en er kan een kleine olifant tussen zitten of een grote spin.. Een uitdagende opdracht is om 2 Slimme Kleuters te vragen een flinke verzameling van deze dieren ( stuk of 15)  dieren op volgorde van werkelijke grootte op te stellen. Dat zal vast
flink wat discussie opleveren!

Geef een reactie