Thema Dieren: Zo sterk als een…


20150915_093010_resized

Bij dit  lesidee rondom geletterdheid en dieren baseer ik me graag weer op de taxonomie van Bloom. We gaan analyseren welke eigenschappen dieren hebben, en hoe dit onze spreektaal verrijkt. Ben je zo sterk als een beer? Dat geeft meteen een beeld! Vervolgens gaan de kleuters zichzelf evalueren: met de eigenschappen van welk dier kunnen zij zich vergelijken?

Van start met een verhaal

Start met een aantal bekende uitdrukkingen, met een beetje creativiteit kun je er een verhaaltje van maken!

Zo sterk als een beer

Zo sluw als een vos

Zo gezond als een vis

Zo vrij als een vogel

Zo nijdig als een spin

Zo blind als een mol

Vraag de kleuters waarom deze eigenschappen bij deze dieren passen. Bespreek met de kleuters dat meteen duidelijk wordt hoe sterk iemand is, wanneer je zegt ‘zo sterk als een beer’. Je ziet het voor je! Laat de kinderen enkele van de bovenstaande uitdrukkingen uitbeelden. Vaak laat ik dit doen in verhaalvorm waarin ik de kleuters betrek:

Daar komt Ruben aan, hij is zo nijdig als een spin. De lekkere taart die hij had gebakken is verdwenen! Hij had hem even buiten gezet om af te koelen en nu is hij weg. Hij ziet Esmee aankomen en vraagt of zij zijn taart heeft opgegeten. Esmee ziet door het raam van het huis dat de taart gewoon op tafel staat. Esmee is zo sluw als een vos  bedenkt een slim plannetje! Ze zegt tegen Ruben dat ze heeft gezien dat Gijs kruimels om zijn mond heeft, hij heeft vast de taart opgegeten! Gijs komt eraan, maar hij is zo sterk als een beer, dus Ruben durft niet zo boos te zijn. Hij vraagt netjes of Gijs zijn taart heeft gezien. Gijs zegt: Ruben, volgens mij ben je zo blind als een mol, want is zie daar Esmee die lekker van jouw taart zit te eten!

Op welk dier lijk ik?

Bespreek vervolgens of de kleuters zichzelf met een dier kunnen vergelijken. Hoe snel ben je bijvoorbeeld? Zo snel als een… hond, zo snel als een paard? Vraag de kleuters om zinnen compleet te maken zoals:

Ik ben zo sterk als een …

Ik ben zo snel als een…

Ik ben zo blij als een…

Tot slot laat je een zin open: ik ben zo … als een…

Vraag de kleuters om één van de zinnen uit te tekenen onderaan het blad. Leuk om later toe te voegen aan een portfolio!

Geef een reactie