Thema dino’s


knip en plakwerk

Laatst vierde ik mijn verjaardag in de klas. Als thema had ik bedacht een dino-feestje bedacht. Ik had het kunnen weten, het sloeg zo goed aan dat we er nog enkele weken over hebben doorgewerkt! Het kinderboekenweek thema “mijn wereld” werd daarom een beetje “mijn dino-wereld”

Mijn doelen bij het thema waren de volgende: de kinderen kennen veel namen van dino’s en weten vaak ook wat eigenschappen te noemen. Ik wilde eens kijken of we de opkomst en het uitsterven van de dino’s ook in de tijd konden plaatsen. We zijn dieper ingegaan op de drie periodes: Trias, Jura en het Krijt. We hebben daarbij de ontwikkeling van de aarde besproken (van 1 continent naar de huidige continenten) en de bijbehorende klimaatgevolgen. Deze klimaatontwikkelingen hadden ook weer gevolgen voor de ontwikkelingen van de dino-soorten. Tot slot wilde ik de theorieen omtrent het uitsterven van de dinosauriers bespreken.

Wat tips en een greep uit de activiteiten:
– Handelend kennis uitbreiden: Bij een ‘witte boeken’ winkel zijn voor weinig geld mooie informatieboeken te vinden. Soms met stickers op plastic dieren. Deze zijn goed te gebruiken om met de kinderen de dino’s in te delen in de drie tijdperken, bijvoorbeeld op 3 grote vellen papier waarop je de wereld zoals die eruitzag in het Trias, Jura of Krijt laat natekenen/namaken.
– Creatief/constructief: laat skeletten maken van pijpenragers en haal deze door een papje van gips, zo maak je zelf fossiele skeletten. Afdrukken maken van plastic dino’s, planten of insecten in klei verhoogt het begrip van het ontstaan van fossielen
– Creatief/spel: Laat kinderen een landschap voor de dino’s uitwerken in de zandtafel. Door ze een dienblad in te laten graven kunnen ze een moerasgebied maken, ook kun je zorgen voor takken en stenen om zo het landschap verder vorm te geven. En daarna natuurlijk lekker spelen!
– Informatief: op internet kun je mooie powerpoints vinden, verder vind je via de zoekmachine van www.schooltv.nl leuke filmpjes.
– Allerlei: De methode “Klein maar Fijn” van de MHR biedt voor ongeveer 80 euro een map aan met het thema dino’s, speciaal gericht op kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong. De moeite waard om eens te bekijken!
– creatief/kunstzinnig: verzamel allerlei materialen en laat de kinderen in het platte vlak dinosauriërs knutselen. Zie hierboven het resultaat!

dino-landschap in de zandtafel

Tot slot: kijk eens op Pinterest, hierop heb ik nog wat ideetjes over dino’s verzameld!

Geef een reactie